Ne žalite za prvim seksom!

31.07.2012 | Tadej Pačnik

Nemojte biti među onima koji žive u prošlosti i opterećuju se krivim odlukama. Veselite se svakom iskustvu i mogućnosti da možete raditi greške!

 

 

prvi seks

Mislite da je njoj još uvijek stalo s kim je prvi put spavala? (PhotoXpress)

 

Pridružite nam se i na Facebooku!

 

Gotovo trećina njih žali za prvim seksom

Takvi naslovi krase raznorazne časopise. The Sun navodi podatke ankete u kojoj  je gotovo trećina sudionika koji su se seksali u trinaestoj ili čak i mlađih žalilo, i rado bi da su sa seksom pričekali. Čak 19% djevojaka izjavilo je da su se osjećale prisiljene, a isto to tvrdi i 10% momaka. Na žalost, te nam ankete ništa ne kažu o razlozima žaljenja zbog prvog seksualnog odnosa. Ali, svako iskustvo je općenito predragocjeno da bi za njim žalili, iako je možda bilo vrijedno žaljenja.

Prvi seks

Prvi seks je uvijek prebrz. Postoje rijetke iznimke koje čekaju do braka. Za njih bi vjerojatno vrijedilo obrnuto, odnosno da trećina žali da se nisu prije seksali. Prije ili kasnije - kada je pravo vrijeme, kako znati kada će odluka biti prava? Neprihvaćena filozofija egzistencijalizma imala je izuzetno rješenje takvih dilema koje muče prosječnog čovjeka. Svaka odluka je prava, rekli su mudraci. Bitno je da je prihvatimo. Dakle, ako smo se seksali vrlo rano, to je u redu, iako ima posljedice koje ne želimo. Zapravo, što nema posljedica koje ne želimo? Svaka savršena stvar i odluka uvijek u sebi imaju dozu lošega i neželjenoga. Koji god loši osjećaj mučio ljude koji su se prerano seksali, zapravo je besmislen.

Štogod smo napravili ili bili prisiljeni napraviti u prošlosti, to ne možemo više ispraviti niti promijeniti. Kakogod bilo, to već zvuči razumljivo samo po sebi, malo se promatrajte pa ćete zaključiti koliko emotivnih navika iz prošlosti nosite sa sobom. Jedino što možemo kontrolirati je sadašnjost. Ako vas je događaj u prošlosti obilježio na takav način da se sada ne osjećate zadovoljni sami sa sobom, onda imate svu moć u rukama da nešto promijenite. Prošlost jednostavno ostavite tamo gdje jest. To ne znači da je morate ignorirati, već da se morate iz nje učiti i biti veseli da ste iskusni. To znači da ćete znati donijeti bolju odluku kada situacija bude slična. Svako zlo za neko dobro. Bili ste naivna tinejđerka koju je stariji dečko na brzinu iskoristio? Dobro, naučili ste razlikovati iskrene od neiskrenih ljudi, ljubav i laž. Boljelo je jer ste bili prevareni? Super, upoznali ste bol, pa ćete znati bolje prosuditi tko vas vara. Prvi seks vam je donio i trudnoću? Imate dijete koje niste željeli? Ne postoje mame koje bi rodile dijete i pri tome ga ne željele. Ne vjerujte izvještajima o dojenčadi na smetlištima, ne zato što su neistinita, već zato što su to iznimke. Nebitan su faktor, odstupanje, upozorenje. Pobacili ste? Prihvatite svoju odluku jer je bila ispravna. Nitko nema pravo suditi o ispravnosti vaše odluke, čak ni vi sami. Sve se dogodi upravo tako kako se treba dogoditi, jer se inače nije dogodilo. Ne postoji paralelni svijet u kojem bi se vaš život odvijao drugačije nakon drugačije ključne odluke. Upravo zato je svaki dio energije koji za to iskoristite potpuno suvišan. Ako vas salijeću pitanja: „A što kada bi onda bilo…?“ zaustavite se i upitajte se: „Što želim i što radim kako bih to postigla?“ Samo takva pitanja će vas negdje dovesti, prošlost vas može uplesti u svoju tamnu mrežu, kojom možete uništiti svoju sadašnjost.

Neka vas ne bude strah pogrešne odluke!

Ako posjetite koji tinejđerski forum, na njemu je sve preplavljeno pitanjima u stilu- kako da znam kada je trenutak, još sam premlad, strah me itd. Takva pitanja nas ne muče samo u mladosti i ne samo u vezi seksa. Da li da dam otkaz, da li da se razvedem, da li da imam dijete, da li da se upišem u ovu ili onu školu… Kada si stariji, služiš se svojim iskustvima, razumom, a neki i intuicijom (što je veoma slično iskustvima). Procijeniš i odlučiš. Prednost mladosti je da imamo puno veći manevarski prostor za “neispravne” odluke. Zapravo u trinaestoj veoma rijetko odlučujemo o stvarima koje će nam obilježiti život i biti neprihvatljive. U najmanjoj mjeri to je prvi seks. Dakle, to da netko stavi svoj penis u vašu vaginu ne može i neće previše utjecati na vaš život, posebice ako je pokriven kondomom. Ako nije, onda si možete potpisati smrtnu presudu. Ne vjerujte svećenicima koji propovijedaju o psihičkim posljedicama i grijehu. Naravno da postoje psihičke posljedice, ali u čemu ih nema? Ako ne naučimo živjeti sa svojim odlukama i prihvaćati odgovornosti za svoja djela, ostat ćemo djeca do smrti. Preuzeti odgovornost ne znači preuzeti krivnju, već prihvatiti svoju odluku.

„Seksala sam se u trinaestoj, kul, super. Bilo je jadno, boljelo je, frajeru sam bila slijedeća žrtva. Plakala sam i nisam znala što da napravim.“ Zanimljivo, jedinstveno i neponovljivo iskustvo u kojem je mlada djevojka naučila više, nego ikada do tada. Zašto bi se bojali novih iskustava, premda bole. Samo na taj način rastemo i postajemo bolji.

 

Baš sve o seksu - klik na Enciklopediju seksualnosti!

 

 Ocjena 3.00 (3 gl.)
Vaša ocjena: 

Zadnje poruke u forumu

tele6454 10. Kol 2018 hhhhhhh
Swig iskustva
tele6454 10. Kol 2018
Swig iskustva
tele6454 10. Kol 2018 zz
Swig iskustva

Anketa

ANKETA