Koliko je važan gubitak nevinosti?

20.12.2011 | Sašo Stojanov

S kime ju izgubimo? Tko je brži - muškarci ili žene? Koga je teže nagovoriti na prvi seks i što tada osjećamo?

 

 

gubljenje nevinosti

Svima je važan gubitak nevinosti, ali ženama mnogo više nego muškarcima. (PhotoXpress)

 

Pridružite nam se i na Facebooku!

 

Kada se povede razgovor o prvom spolnom odnosu, govorimo i o gubitku nevinosti, koja se kod muškaraca i žena različito definira. Izraz "gubitak nevinosti" za muškarce je oduvijek, a i danas je, pogrešan. Zbog čega? Sjetite se svojih mladenačkih dana i ustanovit ćete kako je prvo spolno iskustvo za muškarce zapravo bilo "nekakav dobitak", a nikako gubitak. To je poput talismana, koji je vrlo važan za muškarčevu budućnost, pri čemu predstavlja jedan od simbola muškarčeve sposobnosti.

Gubitak nevinosti kod žena

S druge strane, žene na nju još uvijek gledaju kao na nešto što je vrijedno i treba paziti kako će biti izgubljeno. Pri tome nije toliko važno radi li se o ranom spolnom iskustvu, koliko je važan odabir pravog trenutka i okolnosti. Prema tom pitanju žene imaju pomalo romantičan pristup, a uspomene na taj događaj bi morale biti svojevrsna svijetla točka njihova života. Muškarci pitanje spolne zrelosti promatraju kroz povećalo "što prije, to bolje", dok žene tome pristupaju promišljeno i nastoje da se sve zajedno ne dogodi stihijski.

Prva spolna iskustva baš nisu blistava, što posebno vrijedi za žene. Još su sedamdesetih godina, McCabe i Collins, tvrdili da je ženama prvo iskustvo neugodno u više od 50%, a njih 40% je pri tome imalo osjećaj krivice, bojalo se trudnoće i straha pred javnim razotkrićem (što muškarci tako rado čine, šepireći se pred svojim vršnjacima). Zbog toga prvi spolni odnos na žene ima bitno značajniji utjecaj nego li na muškarce. Žene taj događaj potrese, te imaju osjećaj da to prvo iskustvo određuje njihovu bit.

Budući da su kod žena, zbog potankog planiranja, očekivanja od prvog seksualnog iskustva veća nego kod muškaraca, to su i razočaranije ako događaj i njegov rasplet baš nisu bili u skladu s njenim maštanjem. Svoj prvi seks muškarci doživljavaju kao nešto uzbudljivo, nešto što će ih zadovoljiti. Tipičan prosječni muškarac će nevinost izgubiti s osobom s kojom nije posebno emotivno povezan.

Tko daje poticaj za seks?

Oduvijek postoji mišljenje kako muškarci, u usporedbi sa ženama, imaju jaču požudu, te da su oni ti koji potiču na spolne aktivnosti. Iz toga proističe i zaključak da više žena obije seks negoli muškaraca. Podaci iz istraživanja, što su ga na prijelomu tisućljeća proveli Blumstein i Schwartz , govore da je prvu pobudu za seksualni odnos dalo 51% muškaraca, dok je to učinilo samo 12% žena. Spolni je odnos odbilo 16% muškaraca i 48% žena. Kako podaci govore, još je nedavno vrijedilo da je muškarac taj koji je zadužen za davanje poticaja na spolni odnos. A njegovo odbijanje je ženska zadaća. Naime, ako je žena ta koja je češće od muškarca poziva na seks, na nju će se vrlo će brzo obrušiti lavina kritika tipa: "tako nešto mladoj dami ne pristoji." Jasno je kako je to preživjeli koncept, ali je isto tako jasno da je odbačen tek od djelića populacije.

Isto je istraživanje među američkim parovima čak je pokazalo da muškarci imaju negativan stav prema ženi koja je pokazala veće zanimanje za seksualnost. Također su proučili 100 parova i ustanovili da u većini slučajeva žena daje pobudu za seks i to zbog "ljubavi i intimnosti", dok muškarci u tome, u prvom redu, vide seksualno olakšanje.

Dakle, muškarci i žene seksualnost doživljavaju na različit način. Tako na doživljaj  spolnosti utječu prevladavajuće norma, koje nas usmjeravaju u našem ponašanju. Kako su, u pogledu spolnosti, muškarci i žene izvrgnuti različitim porukama, jasno je da se sva ta očekivanja odražavaju i u spolnim praksama. Tako, navodno, spol ima utjecaj na pristup samozadovoljavanju, vjernosti, ali i na broj partnera. O tome i stvarnoj slici seksualnosti smo pisali nedavno.

 

Baš sve o seksu - klik na Enciklopediju seksualnosti!

 

 Ocjena 4.00 (18 gl.)
Vaša ocjena: 

Zadnje poruke u forumu

tele6454 10. Kol 2018 hhhhhhh
Swig iskustva
tele6454 10. Kol 2018
Swig iskustva
tele6454 10. Kol 2018 zz
Swig iskustva

Anketa

ANKETA