Varikokela

25.08.2008 | Špela Kališnik

Pročitajte više o opasnoj komplikaciji vena kod muškaraca, koja često uzriokuje neplodnost.

 


http://www.dcurology.net/images/mfer/varicocele.jpg

 

Varikokela je produžena, savijena i proširena spermatička vena. Narodski rečeno: proširenje vena oko testisa. Povećani splet oko testisa uzrokuje zastoj krvi u testisima. Zbog zastoja krvi temperatura u području testisa se povisi i potakne nepravilan razvoj spermatozoida. Varikokela može biti uzrok za neplodnost muškarca.

 


http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/af/Gray1147.png

 

Varikokela je česta promjena kod mladih muškaraca, obično na lijevoj strani testisa (u 98%), jer se lijeva spermatička vena pod pravim kutom ulijeva u bubrežnu venu, a na desnoj strani je situacija drugačija i zato ima manje teškoća.

 

Simptomi

Varikokela se razvija polagano i u mnogim slučajevima nema vidljivijih simptoma koji bi ukazivali na to oboljenje. Najčešći simptomi koji ukazuju na varikokelu su oticanje na jednoj strani testisa, bol i osjećaj težine u testisu nakon fizičkog napora. Na varikokelu može upućivati i povećana vena na mudima. Od varikokele najčešće obole mladi muškarci između 15. i 25. godine starosti, a nalazimo je kod 15-20% cjelokupne muške populacije. Varikokela je također usko povezana s muškom neplodnošću, jer je nalazimo kod više od 40% neplodnih muškaraca.

 


http://varikokela.szm.sk/varicocele.gif

 

Dijagnoza i liječenje

Varikokela se dijagnosticira na temelju pregleda ultrazvukom. Kirurško liječenje s prekidanjem spermatičke vene potrebno je kod manjeg testisa, neplodnosti, ili kada je varikokela kozmetički ometajuća. Kod većine bolesnika varikokela je klinički beznačajna i i treba je imati pod nadzorom. Kod bolesnika s teškoćama neplodnosti ili manjeg muda potrebna je operacija. Preporučuje se lapraskopska (operacija se odvija kroz male rezove na trbuhu) operacija varikokele. Operacija je uspješna, kada se kod muškarca poveća koncentracija spermatozoida u ejakulatu, njihova pokretljivost i broj normalnih spermatozoida.Ocjena 4.80 (5 gl.)
Vaša ocjena: 

Zadnje poruke u forumu

tele6454 10. Kol 2018 hhhhhhh
Swig iskustva
tele6454 10. Kol 2018
Swig iskustva
tele6454 10. Kol 2018 zz
Swig iskustva

Anketa

ANKETA