Razlozi za strah od razdjevičenja

19.03.2009 | Antonio B

Neke već odrasle žene iz različitih su razloga još uvijek djevice. Pogledajmo čega se običjno boje.

 


Strah od gubitka djevičanstva najčešće treba tražiti u strahu od boli. (jlp)

Strah od gubitka djevičanstva najčešće treba tražiti u strahu od boli. (jlp)

Strah od boli

 

Da će prvi spolni odnos za ženu biti bolan nema dvojbe, jer se mora pretrgnuti takozvana djevičanska kožica. Kod nekih je žena bol izraženija, kod drugih manja, a kod baš svih je prije prvog spolnog odnosa prisutan strah upravo zbog te tjelesne boli što je nikako ne mogu izbjeći. Kod djevojaka kod kojih je taj strah vrlo veliki, može dakako doći do ozbiljnih teškoća s partnerom, jer djevojka traži tisuće izgovora - da još nije pravo vrijeme za seks – i počnu izbjegavati pravu penetraciju. Ili kako je zapisao Marijan Košiček: »Strah od boli ometa ženu pri odluci o spolnom odnosu, tako da je odgađa u beskonačnost. Verbalno je prihvaća, ali prilikom partnerovog pokušaja da joj se približi ponaša se hirovito, neodlučno i odbojno.«

 


Prijateljice koje su već izgubile djevičanstvo mogu vrlo negativno utjecati na psihu djevojke koja je još djevica. (jlp)

Prijateljice koje su već izgubile djevičanstvo mogu vrlo negativno utjecati na psihu djevojke koja je još djevica. (jlp)

Zbog straha splasne i partnerova erekcija

 

Ako se prvi spolni odnos doista odgađa već duže vrijeme i ako je djevojka već odavno zrela za spolnost, jer je recimo u ozbiljnoj vezi i dovoljno stara i po godinama, može doći do ozbiljnih teškoća. Pretjerani strah od boli može ići tako jako daleko da nakon svega razdjevičenje doista boli puno više nego inače, jer žena doslovce samu sebe uvjeri da će boljeti. Zbog tog straha i boli prije pokušaja penetracije se dakako uplaši i partner, kome može splasnuti erekcija, što znači da se sve skupa prekine i još više odgodi zbog lošeg iskustva. To se često dogodi i kod djevojaka koje se i općenito boje boli. Ako je strah doista veliki, može doći i do vaginizma - dakle do grčenja mišića vagine, što se događa u trenutku kada partner približi svoj penis.  

 


Kada se dečko tijekom seksa prestraši boli što je uzrokuje djevojci prilikom njenog prvog seksa, splasne mu erekcija. (jlp)

Kada se dečko tijekom seksa prestraši boli što je uzrokuje djevojci prilikom njenog prvog seksa, splasne mu erekcija. (jlp)

Psihološki razlozi

 

Razlozi dakako nisu samo fiziološke prirode, nego može biti riječ o nekim traumama iz djetinjstva. Recimo o pokušaju zlostavljanja što kod djevojke stvara strah od muškog spola i zbog toga čak svom dečku ne vjeruje dovoljno da bi mu dala svoje djevičanstvo. Sljedeći razlog može biti i vrlo konzervativni odgoj, gdje je majka kćer naučila da treba ostati djevica do vjenčanja. Budući da kćerka može imati snažne osjećaje krivnje ako bi prije vjenčanja izgubila djevičanstvo, čeka i time možda iskomplicira inče lijepu vezu s dečkom koji je voli, ali naprosto ne želi ući u brak. A jedan od čestih razloga je i taj što ponašanje u spolnosti mnogim mladim djevojkama nameće okolina. Recimo prijateljice, koje su već izgubile nevinost. Starija sestra, koja ju možda zafrkava jer je još uvijek djevica. Ili neki dečko koji ju prebrzo gura u spolnost. To može uzrokovati otpor prema seksu, čega se djevojka uz teškoće može riješiti na brzinu. Dodatan razlog treba tražiti i u premalom samopouzdanju vezanom uz izgled, koji u današnje doba opterećuje mnoge djevojke. Primjerice da se dečku neće sviđati gole ili se neće pokazati kao dovoljno dobre pa će izgubiti eventualnu prednost na račun djevojke koja ima više iskustva u spolnosti.

 


Strah od gubitka djevičanstva imaju i nešto starije djevojke. (jlp)

Strah od gubitka djevičanstva imaju i nešto starije djevojke. (jlp)

Pomaže otvoreni razgovor

 

Marijan Košiček svim ženama koje imaju strah pred gubitkom djevičanstva savjetuje iskren, poučan i temeljit razgovor o svemu što ih tišti i pobuđuje kod njih strah. U prvom redu bi sugovornici trebali biti roditelji, možda najbolja prijateljica ili neki član obitelji u koga djevojka ima povjerenje. A ako ne ide, biti će najbolje da posjeti stručnjaka za psihoterapiju, ili stručnjaka za seksualnu terapiju, ako je riječ o malo starijoj ženi; to je terapija u kojoj nužno mora sudjelovati i partner. Upravo partneri sa svojom pogrešnom taktikom i nestrpljivošću, koja se dakako može razumjeti, uzrokuju još veće teškoće jer doista ne znaju kako treba postupiti u tako zamršenoj situaciji.

 

 Ocjena 2.50 (6 gl.)
Vaša ocjena: 

Zadnje poruke u forumu

tele6454 10. Kol 2018 hhhhhhh
Swig iskustva
tele6454 10. Kol 2018
Swig iskustva
tele6454 10. Kol 2018 zz
Swig iskustva

Anketa

ANKETA