Jeli istina da se suprotnosti privlače?

9.05.2013 | Sašo Stojanov

Podstiču li suprotnosti veze? Može li ih se izgladiti? Koliko veza je izgrađeno na suprotnostima?

 

 

suprotnosti se privlače

To, da se "suprotnosti privlače" većini zvuči vrlo poznato, a koliko ih stvarno živi takvo stanje to je već drugo pitanje. (PhotoXpress)

 

Pridružite nam se i na Facebooku!

 

Putovima narodnih mudrosti

Narodna mudrost se zasniva na iskustvu, a istraživanja su je samo potvrdila. Pogledajmo kratku rečenicu: "Suprotnosti se privlače." Sve ukazuje na to da je međusobna povezanost partnera različitih osobina povezana s pojedinčevom potrebom pronalaženja partnera. Ukratko, produženjem vrste!

Svatko od nas u sebi nosi nešto što bi se moglo nazvati "savršenom slikom čovjeka", a ono što mu nedostaje kod druge mu se osobe čini poželjnim i vrijednim ljubavi.

U tome priroda igra važnu ulogu

Čini se kako priroda, sve novijim i novijim sparivanjima suprotstavljenih osobina i bitnih struktura, želi spriječiti veće polarizacije i neudruživost tijekom daljnjeg razvoja nasljednih osobina. Na taj su način stalno moguća nova udruživanja, jer kao posljedica se uvijek javlja nova mješavina različitih osobina i uvjeta. To dovodi do situacije u kojoj se vrsta rasterećuje od napetosti i polarizacija, ali zato pojedinačno partnerstvo trpi i, u obliku povećanih napetosti, za to mora platiti svoj dio cijene.

Nekada je bilo drukčije

Nekada je u Opens internal link in current windowpartnerskim odnosima koncentracija suprotnosti bila znatno manja i to zbog toga što je staleški raščlanjeno društvo bilo uređeno u još manje jedinice, a ljudi su se vjenčavali unutar iste društvene skupine. Pojedinac se vjenčao sa sebi jednakom ženom i na taj način izbjegao moguće sukobe. Što se društvo više miješ, to je veća i mnogostranije ponuda suprotnosti koje djeluju kao magnetski suprotni polovi.

Zbog toge će osjećajan sanjar pronaći hladnog i promišljenog, brbljavac pronađe šutljivca, ranoranilac pospanka;  dok će društveno biće pronaći samotnjaka.

Statistika je na strani tvrdnje da se "suprotnosti privlače"

Četiri petine svih brakova sklopljeno je prema načelu da se "suprotnosti privlače", a samo jedna petina prema suprotnom, "isti je isto". Na početku to zadovoljava traženo dopunjavanje, ali na duže staze uzrokuje sporove i osjećaj jednog da ga ono drugo ne razumije. Ako partneri, osim suprotnosti, nemaju zajedničkih osobina, tada je rješenje u pokušaju ublažavanja konfliktnih teškoća. Što se tiče registriranja suprotnosti i zajedničkih osobina možemo postaviti tri modela:

-    harmonična zajednica

-    konstruktivna suprotnost

-    destruktivna suprotnost

Veza, u kojoj je mnogo zajedničkih čimbenika odvija se, što je dokazano, čvršće i s manje sukoba. Takvi zajednički čimbenici su: porijeklo i društveni okoliš, starost i školsko obrazovanje, profesija i hobiji, vjeroispovijed i političko opredjeljenje, prihvaćanje partnerskog suživota i, naravno, stečene ili urođene osobine karaktera i temperamenta. Slika je vrlo jednostavna, što više zajedničkog to će među partnerima biti više obostranog potvrđivanja i razumijevanja. Tko traži, nađe. Ili se sve to zajedno jednostavno dogodi?

 

Baš sve o seksu - klik na Enciklopediju seksualnosti!

 

 


Tagovi


Ocjena 4.20 (10 gl.)
Vaša ocjena: 

Zadnje poruke u forumu

tele6454 10. Kol 2018 hhhhhhh
Swig iskustva
tele6454 10. Kol 2018
Swig iskustva
tele6454 10. Kol 2018 zz
Swig iskustva

Anketa

ANKETA