Mr. Franci Planinšek, dr. med.

Dr. Franci Planinšek

Mag. Franc Planinšek, dr. med.

 

Magistar Franc Planinšek rodio se 29.04.1962 u Celju, 1981. maturirao je u celjskoj gimnaziji. Školovanje je nastavio na Odjelu opće medicine Medicinskog fakulteta u Ljubljani. Plečnikovu nagradu za studenta godine dobio je 1985., a diplomirao je 1988. godine. Nakon liječničkog stažiranja, 1990. godine, zaposlio se u Klinici za plastičnu kirurgiju i opekline u Kliničkom centru u Ljubljani. Magistarski rad, iz područja fiziologije denerviranih žila nakon replantacije, obranio je 1994. godine. Specijalistički ispit iz kirurgije položio je 1995. godine. Od te je godine zaposlen i na Medicinskom fakultetu, kao asistent za kirurgiju.

 
Tijekom svojeg istraživačkog rada bavio se učinkom nikotina na replantirane i zdrave prste, aktivnošću endotelija malih žila vezano na tvorbu prostaciklina PgI2 - prilagođavanju nakon presađivanja, s anatomskim posebnostima Vene mammarie interne te s promjenama u tvorbi citokeratina i nekih drugih histokemičkih markera kod transplatacije laboratorijski uzgojenih keratinocita.

 
19995. i 1996. godine surađivao je s Hipatobilijarnom školom u Ljubljani. U sklopu poslijediplomskog tečaja iz hepatologije i hepatobilijarne kirurgije, 1995. i 1996. godine, organizirao je radionicu pod imenom Rad s malim eksperimentalnim životinjama (mikrokirurgija za gastrokirurge).

 
Obrazovao se na većim tečajevima, kod kuće i u inozemstvu. 1993. bio je na Europskom tečaju iz plastične kirurgija, u Londonu. 1994. godine završio je tečaj iz osteosinteze, a 1995. tečaj iz osteosinteze u obrazno čeljusnom području. Iste je godine u Ljubljani bio na tečaju iz kirurgije želuca, 1997. u Berlinu, na Europskom kongresu iz mikrokirurgije, a 1998 na tečaju estetske kirurgije u New Yorku (Mannhattan Eye, Ear and Throat Hospital) i simpoziju o promjeni spola u Barceloni.

 
1996 bio je mjesec dana na stručnom usavršavanju u Brazilu. Tada je posjetio trojicu tamošnjih vodećih stručnjaka  na području estetske kirurgije: prof. A.R. Bozolo u Sao Paulu te prof.R.C.Vieiro i prof. I. Pitanguya u Rio de Janeiru.

Aktivno je sudjelovao na većim kongresima kod kuće i u inozemstvu.

Od 1996. vodi kirurški seminar iz osnova kirurških tehnika šivanja te radi kao plastični i estetski kirurg.  
DELA

Istraživanja, elaborati, ekspertize

Utjecaj pušenja na temperaturu kože replantiranih i zdravih prstiju. -Ljubljana, MF 1994, 50 stranica

Lateral extension of free scapular flap. Brit J Plast Surg 1994, 27-29. ( Arnež ZM, Scamp T, Planinšek F, Ahčan U)

 
Measurement of sudomotor fibber regeneration by sympathetic skin response after complete division of peripheral nerves in children. Brit J Plast Surg, 1996, 11-19. (Ahčan U, Planinšek F, Arnež ZM)

 
Anatomy of the internal mammary  vein and their use in free TRAM flap breast reconstruction. Brit J Plast Surg, 1995,540-5. (Arnež ZM, Valdatta L, Tyler MP, Planinšek F)

 
The effect of smoking on the skin temperature of replanted and healthy fingers. Brit J Plast Surg ( in rev. ). (Planinšek F, Arnež ZM, Valdatta L, Ahčan U, Nystrom A)

 
Treatment of severe burns and some other skin diseases with keratinocytes cultured »in vitro«. In: Fras Z, Vončina J. Transplantations, Ljubljana.: Zdravstveni vestnik, 1996: 269-272.( Planinšek F, Arnež ZM)


Učinkovitost cefoperazona kod infekcija u kirurgiji. Zdrav Vestnik 1992; 61: 27-31. (Rakovec S, Drinovec J, Planinšek F)

 
Opekline lica i vrata. Zbornik predavanja XXXII. Poslijediplomskog    tečaja iz kirurgije, Kirurška služba UKC Ljubljana, 1996 . (Planinšek F)

 
Utjecaj pušenja na temperaturu kože replantiranih i zdravih prstiju. I: Poredoš P, Fras Z. Mikrocirkulacija. Ljubljana: Medicinski razgledi, 1996: 221-30. (Planinšek F, Arnež ZM)

 
te još brojna djela.