Sklonosti prema istom spolu nisu ograničene samo na ljudsku vrstu!

16.01.2013 | Tadej Pačnik

Da spolni odnos nema samo reproduktivnu funkciju, vrijedi i za životinjski svijet. Da li je zbog toga homoseksualnost prirodnija?

 

 

istospolnost životinjski svijet

(PhotoXpress)

 

Pridružite nam se i na Facebooku!

 

Zoolog Petter Böckman sa sveučilišta u Oslu utvrdio je da oko 1500 životinjskih vrsta poznaje i prakticira istospolno udruživanje. Medvjedi, gorile, flamingosi, sove i mnogo drugih. To je znanstvena činjenica. U newyorškem zoološkom vrtu šest su godina ustrajno živjela zajedno dva pingvina i u tom razdoblju su se čak brinuli i odgojili mladog pingvinčića. Jaje im je podmetnuo timaritelj u zoološkom vrtu. I delfini su poznati po istospolnim odnosima, prije svega u mlađim godinama, a svi poznajemo i čudni običaj krave, da ustrajno naskakuje druge krave. Takvo je ponašanje u životinjskom svijetu često i više puta dokumentirano.

Jedina pojava koja je jedinstvena za ljudsku populaciju je homofobija. Janet Mann, biologinja sa sveučilišta u Georgtownu razmišlja o tome interesantno: „Zanimljivo je zbog čega to ljude tako smeta. Postoji više različitih teorija. Neki misle, kako kod muških prijateljskih veza smeta jer se čini kao da ne igraju za pravu ekipu. Smiješno je kada ljudi kažu da je homoseksualnost neprirodna, da je u prirodi nema, iako to nije istina. A ako to prihvate, u istom će dahu ustvrditi da je homoseksualnost primitivna i životinjska."

Homofobija je tako snažna, da se širi čak na znanstveni rad. Znanstvenike, koji istražuju istospolno ponašanje, optužuju da time žele propagirati homoseksualnost i da njihov rad nema pravu težinu.

Mislim da je tu riječ o višeslojnom problemu. Znanstvenici, u želji da „opravdaju“ homoseksualnost, svaku činjenicu interpretiraju tako da odgovara njihovom pogledu na homoseksualnu problematiku. Homoseksualnost ne treba opravdanje niti potvrdu. Činjenica da u životinjskom svijetu postoji homoseksualno ponašanje ne govori ništa o tome kako ono nastaje. Niti o tome kako se s njim suočiti u ljudskom društvu. Odnosi, osjećaji i nagoni koji vezuju ljude neusporedivi su sa životinjskima, bar sa homocentrističkog stajališta. A budući da smo ljudi, za nas je bitno naše mišljenje o nama i stvarima oko nas. To što su dva pingvina vodila brigu o jajetu ne pomaže mladom čovjeku kome prijeti smrt vješanjem, jer mu srce gori za dečkom iz susjednog sela (to je kazna za sodomiju u nekim zemljama). Niti igra mladih delfina ne pomaže u razumijevanju činjenice da nekim ljudima odjednom ne miriši suprotni spol, kako da prevladaju otpor društva i kako se uopće suočiti s činjenicom da su drugačiji od okoline.

 

Baš sve o seksu - klik na Enciklopediju seksualnosti!

 

 Ocjena 4.50 (4 gl.)
Vaša ocjena: 

Zadnje poruke u forumu

tele6454 10. Kol 2018 hhhhhhh
Swig iskustva
tele6454 10. Kol 2018
Swig iskustva
tele6454 10. Kol 2018 zz
Swig iskustva

Anketa

ANKETA