Posljedice spolne zloupotrebe u djetinjstvu ostaju!

27.03.2013 | Špela Kališnik

Spolna zloupotreba se može dogoditi kod kuće, u školi, u crkvi ili kod susjeda. Sjećanja na te grozne događaje najčešće ostaju u mislima žrtve za uvijek.

 

 

posljedice spolne zloupotrebe

(PhotoXpress)

 

Pridružite nam se i na Facebooku!

 

Spolnu zloupotrebu često povezujemo s nasilnim muškarcem i nemoćnom ženskom žrtvom, ali stvarnost je drugačija. Broj zloupotreba maloljetnih osoba veći je kod muškog spola. Žrtve spolne zloupotrebe trebaju psihijatrijsku pomoć i gotovo uvijek posljedice spolne zloupotrebe ostaju vidljive i kasnije tijekom života.

Grozni čin spolne zloupotrebe pogađa kako dječake tako i djevojčice. I jedni i drugi kasnije u životu imaju teškoće s ljubavnim odnosima i seksualnim životom. Ovom se prilikom usredotočujemo na dječake.

O spolnoj zloupotrebi

Statistički gledano jedan od šestorice dječaka tijekom odrastanja izložen je spolnoj zloupotrebi. Ipak je realnost drugačija, više zabrinjavajuća, jer dosta žrtava zloupotrebe zbog straha, srama ili krivnje ne prijavljuje. Prilikom nastavka čitanja morate biti svjesni da izraz spolna zloupotreba obuhvaća široko područje zloupotreba. To nisu samo silovanja i neprimjereni dodiri, nego i namjerno izlaganje djeteta drugim spolnim radnjama, porno filmovima, razgovorima o seksu i slično.

Spolnu zloupotrebu djeca mogu doživjeti od strane majke, oca, djeda i bake, učitelja, svećenika, susjeda, trenera, neznanaca i čak od strane druge djece. I psihičko zlostavljanje obično ostavlja trajne posljedice.

Posljedice spolnog zlostavljanja

Posljedice zlostavljanja mogu trajati izuzetno dugo i zlostavljanoj osobi onemogućavati normalan život. Najčešće posljedice zlostavljanja utječu na čovjekove ljubavne, prijateljske i druge odnose. Emocionalna zatvorenost, primjerice, vrlo je tipična za zlostavljane dječake kada odrastu u muškarce. Takvi muškarci imaju velike teškoće s povjerenjem, što uzrokuje veliki jaz između njih i žena koje vole. Osjećaji krivnje i srama (prije svega ako ih je zlostavljao drugi muškarac) često muške žrtve zloupotreba dovodi do dvojbi u vlastitu muškost.

U spavaćoj sobi žrtve zloupotrebe imaju strah od seksualnog akta i od svog nastupa. Orgazam mogu doživjeti samo s masturbacijom ili samo u nekim seksualnim pozama. Vrlo često imaju i noćne more, suočavaju se s nesanicom. A nesanica vodi i do smanjenja spolne aktivnosti, jer su takvi muškarci često zbog neprospavanih noći preumorni za seks.

Na sreću, sve su te poteškoće u većini slučajeva ozdravljive. Seksualna disfunkcija je u slučajevima spolnih zlostavljanja psihičke prirode, što znači da dobar psihijatar može pomoći u ozdravljenju ometanih seksualnih funkcija. Jednako vrijedi i za nesanicu i druge smetnje spavanja. Ako se žrtve zlostavljanja suoče sa svojom prošlošću i odlaze na savjetodavne tretmane, spomenute je probleme gotovo u potpunosti moguće otkloniti.

Od izuzetne je važnosti da žrtva spolnog zlostavljanja progovori o svom iskustvu i uz pomoć stručnjaka spozna da nije sama odgovorna za ono što se dogodilo. Nakon te spoznaje sve ide puno lakše.

 

Baš sve o seksu - klik na Enciklopediju seksualnosti!

 

 


Tagovi


Ocjena 5.00 (5 gl.)
Vaša ocjena: 

Zadnje poruke u forumu

tele6454 10. Kol 2018 hhhhhhh
Swig iskustva
tele6454 10. Kol 2018
Swig iskustva
tele6454 10. Kol 2018 zz
Swig iskustva

Anketa

ANKETA