Nudizam - na plažu potpuno goli!

21.06.2009 | Antonio B

Neki ljudi na nudizam još uvijek gledaju sa zadrškom i čak ga osuđuju, a suština nudizma jest da se čovjek opusti.

 


Prve pojave nudizma možemo naći već u starom Rimu i u staroj Grčkoj.

Prve pojave nudizma možemo naći već u starom Rimu i u staroj Grčkoj.

 

Izvor nudizma

 

Nudizam, ili ako hoćete, naturizam, proizlazi iz grčke riječi natura, što znači priroda. I iz riječi nudus, što znači nag, gol i prazan. Riječ je o određenom shvaćanju mitova i starih religija. Ti pojavni oblici društvene svijesti moguće je da su se po riječima Vlade Sruka, autora leksikona Moral i etika, razvili iz čovjekovih doživljaja prirodnih događaja. Ili kao što kaže autor sam: »Strah od silovitosti i nesavladivosti prirode je postupno prelazio u poštivanje i optuživanje sila, koje su u njoj. Naturizam također može biti izraz i za samo obožavanje odnosno obožavanje prirode ili pojedinačnih pojava i procesa u njenom okrilju.« Mogli bismo reći da su rimske borbe gladijatora također bile neka vrsta nudizma, ili još bolje - egzibicionizma, gdje su se gledatelji naslađivali također i golim tijelima popularnih gladijatora, koji su isto tako uživali bez odjeće.

 


Točno je da je nudizam dio popularnog turizma, međutim njegova suština još uvijek ostaje čovjekov dodir s prirodom i potpuno opuštanje. (jlp)

Točno je da je nudizam dio popularnog turizma, međutim njegova suština još uvijek ostaje čovjekov dodir s prirodom i potpuno opuštanje. (jlp)

 

Malograđanske predrasude?

 

Prema mišljenju Vlade Sruka naturizam je u današnjem potrošačkom društvu, masovnoj kulturi i nagomilanom turizmu nekakav životni i nazorni modni stav, kojem je glavni aspekt naravno nudizam, razgolićenje vlastitog tijela pred drugim ljudima. Moglo bi se reći da je riječ o modnom trendu, možda čak o buntovničkom stavu, što je došlo do izražaja kod grupe žena koje su se htjele u Švedskoj također i na bazenu sunčati bez gornjeg dijela. Ili recimo kod nekih nudista, koji dođu na nogometno igralište i biciklista, koji sudjeluju na golom maratonu, s ciljem da pokažu dodir s prirodom. Nešto slično bi također mogli reći i za brojne zvijezde, koje se svlače zbog borbe protiv nošenja krzna i time izražavaju otpor i buntovnički stav o tom akutnom problemu. Zanimljivo je da se zagovornici nudizma zalažu za tezu da je stid samo malograđanski problem i da čovjek u početku svoga postojanja nije nosio odjeću. Prema njihovu mišljenju riječ je čak o nezdravoj predrasudi, gdje čovjek s odjećom skriva svoje tijelo i nesamosvjesno se pretvara da je nešto drugo nego što je u stvarnosti. To naravno nije potpuno istinito, posebno ako se radi o svlačenju, o kojem pojedinac misli, da je zbog toga moderan, bez mana i slobodan. To je pretjerivanje i u suštini običan blef, što s osnovnom filozofijom nudizma nema nikakve veze. Konzervativci u nudizmu još uvijek vide samo egzibicionizam i perverzno ponašanje. (jlp)

Konzervativci u nudizmu još uvijek vide samo egzibicionizam i perverzno ponašanje. (jlp)


Suština nudizma

 

Pa ipak bi bilo, kao što kaže Sruk, nepošteno reći da je nudizam samo egzibicionizam, samo nemoralno ponašanje. Riječ je prije svega o pokušaju - živjeti drugačije, nešto promaknuti u odnosu s ljudima, promijeniti osjećaj, razmišljanje i postupanje. Mogli bi reći, da se radi o nekakvoj pop filozofiji, što propagira izreku da se treba vratiti natrag prirodi i da se čovjek treba stopiti s prirodom. Iako je ova izreka jako iskomercijalizirana, ipak joj još uvijek možemo vjerovati.  A posebno kada na nekoj plaži opazimo malu obitelj, koja se sasvim simpatično i neopterećeno namješta sunčeku i uživa u kupanju bez kupaćeg kostima. Smatra kako je suština nudizma opustiti čovjeka i dati mu krila da se istinski stopi s prirodom. Ili kao što je zaključio Sruk: »Suština je u tom ničem, kada čovjek skine svu odjeću.«

 


Nudisti su uvjereni da je kupaći kostim samo dio malograđanskog društva. (jlp)

Nudisti su uvjereni da je kupaći kostim samo dio malograđanskog društva. (jlp)


Tagovi

  

Ocjena 3.74 (15 gl.)
Vaša ocjena: 

Zadnje poruke u forumu

ZvrckicaS 26. Lis 2017 Traži se
Swig iskustva
ZvrckicaS 24. Lis 2017 I ja sam za swinganje tj. moj partner i ja
Razmjena partnera
ZvrckicaS 24. Lis 2017 Da, za grupni u Zagrebu!
Razmjena partnera

Anketa

ANKETA