Ljepotice diljem svijeta

3.05.2009 | Jure P

Pročitajte kako izgledaju ljepotice u različitim dijelovima svijeta!

 


Žene diljem svijeta okovane su lancima ideala ljepote. (jlp)

Žene diljem svijeta okovane su lancima ideala ljepote. (jlp)

Stajalište prema ljepoti u velikoj mjeri ovisi od kulturnih i društvenih čimbenika i vremena u kome živimo. Tjelesni oblici koji su se smatrali privlačnima poprilično su se mijenjali kroz stoljeća, a interkulturne usporedbe pokazuju da danas možemo govoriti o izuzetnoj šarolikosti ideala ljepote. Pogledajmo kako se žene diljem svijeta trude da bi zadovoljile toliko različite predodžbe o tome što je lijepo.

 

Japan

Japanke najviše pozornosti posvećuju svojoj kosi i koži. Kosa mora biti ravna, sjajna i uređena do savršenstva i po mogućnosti svijetlo obojena, a koža lica besprijekorno čista i sjajna. U tu svrhu koriste životinjski kolagen u prahu, koji piju rastopljen u vodi, a može se dobiti i u običnim supermarketima. U restauracijama postoje posebni meniji za ljepšu kožu, a sastavljeni su od jela koja sadrže mnogo kolagena. Jako je omiljen i proizvod koji sadrži izmet određene vrste ptice, za koji vjeruju da može kožu očuvati vječno mladom. Dobro se prodaju i proizvodi za izbjeljivanje puti, jer je prema mišljenju Japanaca najljepša put i koža porculansko bijela, takva kakvu na primjer ima Nicole Kidman.

 

Mauritanija

Afrička zemlja na Atlantiku pravi je raj za malo krupnije gospođe i gospodične. Mauritanci su, naime, ludi za oblinama. Debele žene jako su poželjne, dok mršave gotovo nemaju nikakve šanse da nađu muža. Najvažniji dijelovi ženskoga tijela su oni koji se ne vide kad žena na sebi ima tradicionalnu tuniku - to su gležnjevi i zapešća. Oni moraju biti što deblji, jer upravo oni muškarcima pokazuju da je cijela žena lijepo popunjena. Najprivlačnije su im strije i ogromna stražnjica. Ovaj ideal ljepote ne vrijedi i za suprotni spol - od muškaraca se, naime, očekuje da su mršavi.

 

Mauritanke žele da njihova vaga pokaže što više kilograma. (jlp)

Mauritanke žele da njihova vaga pokaže što više kilograma. (jlp)

 

Brazil

Nova generacija žena u Brazilu opsjednuta je vanjskim izgledom. To se odražava u ogromnom broju estetskih operacija, gdje se nalaze na drugom mjestu na svijetu, odmah iza Amerikanaca. U Brazilu imaju čak četiri časopisa koje pišu isključivo o plastičnoj kirurgiji, a zbog mogućnosti plaćanja na veliki broj rata, estetske operacije pristupačne su i ljudima s najnižim dohocima. Svojedobno je najvažnija bila stražnjica, a u posljednje vrijeme najbolje se prodaje povećanje grudi. Vitki i lijepo oblikovani stas obvezan je posebno u gradovima uz ocean, jer tamo žene razgolićuju svoja tijela na plažama. Zbog toga se velika većina bavi fitnesom, trčanjem i raznim aktivnostima za mršavljenje. Težina je jako važna, a o njoj Brazilci otvoreno govore i uvijek komentiraju ako je netko dobio ili izgubio koju kilicu.

 

Francuska

Francuzi preuveličavaju eleganciju i stil. Njihove žene se trude da su uvijek uređene i prirodno lijepe. Prirodno samo pod navodnim znacima, jer za njegu svoga tijela potroše mnogo vremena i novaca, što ga potroše na kozmetiku i kreme za njegu svakog dijela tijela. Ona poslovična dlakavost francuskih dama danas je stvar prošlosti. Posebno su lude za seksi donjim rubljem, kojim žele naglasiti svoju ženstvenost i muškima zavrtjeti glavom. Francuskinje su ponosne na proces starenja i nije ih sram zračiti seksepil i poželjnost i nakon pedesete godine života.


Francuskinja se osjeća lijepom bez obzira na svoje godine. (jlp)

Francuskinja se osjeća lijepom bez obzira na svoje godine. (jlp)

 

Iran

Perzijke su inače veoma tradicionalne, ali globalizacija pokazuje svoje učinke i u zatvorenom islamskom društvu. Broj estetskih operacija nosa u posljednjem je desetljeću skokovito porastao, pa su stoga Iran proglasili svjetskom prijestolnicom operacija nosa. Razlog se skriva u tome da hijab, tradicionalna odjeća koju moraju u javnosti nositi žene, skriva sve osim ruku i lica. Većina žena u tome dijelu svijeta ima prilično velik nos, pa je stoga prva stvar da ga kirurški poprave. Operacija nosa tako je postala gotovo statusni simbol – žene su na nju jako ponosne i zaštitne zavoje preko nosa nose još dugo nakon zahvata, tako da svi znaju i vide.

 

Završit ću jednim veoma lijepim komentarom koji je napisao naš čitatelj Janez C: ''Znate li kada ste vi žene lijepe? Kad se smijete, kad ste dobre volje, otvorene za lijep razgovor i šale i kad imate iskričav, vlažan, pun pogled....kila gore ili dolje, bora više ili manje - sve to ne igra nikakvu ulogu. I hvala bogu, ukusi su različiti, svatko i svaka mogu naći nešto što mu odgovara i što je prema njegovom ukusu."

 

 

 

 Ocjena 5.00 (2 gl.)
Vaša ocjena: 

Zadnje poruke u forumu

tele6454 10. Kol 2018 hhhhhhh
Swig iskustva
tele6454 10. Kol 2018
Swig iskustva
tele6454 10. Kol 2018 zz
Swig iskustva

Anketa

ANKETA