Kako su nekada objašnjavali homoseksualnost?

30.07.2010 | Sašo Stojanov

Oni koji danas komentiraju homoseksualnost nisu više samo u uniformama. Pogledajmo, kako su homoseksualnost objašnjavali u prošlosti.


uzroci homoseksualnosti

Novija istraživanja poništvaju stare razloge uzroka homoseksualnosti, koje su se temeljile na homofobnim predpostavkama. (PhotoXpress)

Biološka objašnjenja uzroka homoseksualnosti

Biološka objašnjenja uzroka homoseksualnosti su vrlo stare. Tako je npr. Krafft-Ebing (1886) bio uvjeren da je homoseksualnost posljedica oštećenja središnjeg živčanog sustava. Posebnu pozornost je u novijem vremenu izazvao Kallmann (1952). U svojoj studiji o jednojajčanim blizancima utvrdio je ukoliko je jedan homoseksualan i drugi je, dok je kod dvojajčanih blizanaca drugačije nema povezanosti među braćom. Iz toga je autor zaključio da na homoseksualnost utječe nasljeđe.

U drugim studijama su znanstvenici preuveličali utjecaj hormona. Tvrdili su da četvrtina homoseksualnih muškaraca ima manje testosterona. Takva i slična objašnjenja, npr. da su muški homoseksualci manje dlakavi, užih bokova, da imaju manji i uži penis, su bile stvari koje su tvrdile mnoge teorije koje su naišle na mnoge kritike.

Tako je Pare (1956) pregledao 50 homoseksualaca i usporedio ih s kontrolnom skupinom heteroseksualnih ljudi. Rezultat je bio takav da nije našao nikakve razlike u kromosomskoj strukturi. Niti drugi istraživači nisu pronašli niakave dokaze za genetsku, kromosomsku, hormonsku, morfološku, biokemijsku i neurološku osnovu homoseksualnosti.

Psihološka objašnjenja uzroka homoseksualnosti

Sve su one više ili manje obojane psihoanalizom. Za primjer uzmimo psihoanalitičke razloge uzroka homoseksualnosti. Gdje se ti muškarci dobro osjećaju u društvu žena i odvratna im je sama pomisao na spolni odnos s ženom, boluju od tzv. kastracijskog kompleksa. Boje se za svoj spolni ud do te mjere da u ženskom spolovilu vide oružje za kastraciju. 

Uzrok tih strahova po psihoanalizi je krivi odgoj. Prije svega je muškarac koji je homoseksualac bio u djetinjstvu previše vezan uz majku. Neki se zbog toga poistovjete s majkom, pa se potom ponašaju tako kako bih htjeli da se majka ponaša prema njima (biraju mlađe muškarce te ih nježno vole, što se očekuje od majke, što znači da u nekom smislu u seksualnom partneru zrcalno vole sebe) drugi žele uživati poput majke, s muškarcima, ili vide u svakoj ženi majku i zbog osjećaja krivnje izbjegavaju žene.

Mogućnosti je više: dečki koji su odrastali bez majke, se poistovjećuju s ocem i ostaju cijeli život emotivno vezani za muškarce.

Utjecaj okoline i objašnjenja uzroka homoseksualnosti

S tih teoretskih područja u proteklim desetljećima nastalo je puno istraživanja o osobnosti roditelja homoseksualaca, o obiteljskim odnosima u kojima odrastaju. Te studije pokazale su neke zanimljivosti, na primjer da muškarci homoseksualci imaju dominantne prebrižne majke i pasivne očeve. Kaye (1967) je utvrdio, da su lezbijke bolesno povezane s ocem, a homoseksualni muškarci s majkom. Iskustva govore da muškarci homoseksualci vrlo često imaju surove očeve, alkoholičare. 

Te studije pokazuju da su muškarci homoseksualci već od djetinjstva drugačiji od svojih vršnjaka, da su pasivniji, plašljiviji i da se vrlo rado igraju s djevojčicama. Dečki koji s osam godina imaju za najboljeg prijatelja djevojčicu, će po tim teorijama uzroka homoseksualnosti s 28. godina vjerojatno biti homoseksualci. 

Novije studije, recimo ova koju su prošle godine radili Garcia-Falgueras i Swaab, utvrđuju, da okolina poslije rođenja nema nikakvu ulogu pri formiranju spolnog identiteta ili seksualne orjentacije, te odbacuju sve teorije koje homoseksualnost objašanjavaju događajima poslije rođenja.

Više članaka o homoseksualnosti možete pronaći u Enciklopediji u rubrikama Opens external link in new windowOna/Ona, On/On!


Tagovi

  

Bez ocjene
Vaša ocjena: 

Zadnje poruke u forumu

tele6454 10. Kol 2018 hhhhhhh
Swig iskustva
tele6454 10. Kol 2018
Swig iskustva
tele6454 10. Kol 2018 zz
Swig iskustva

Anketa

ANKETA