Kako spolnost starije braće i sestara utječe na mlađe?

27.02.2013 | Tjaša Babič

Mladi ljudi koji imaju spolno aktivne starije braću i sestre, seksaju se ranije. Ne propustite više o tome!

 

 

utjecaj na spolnost kod tinejđera

Uzori starije braće i sestara vuku. (PhotoXpress)

 

Pridružite nam se i na Facebooku!

 

Godine 1993. u Philadelphiji je provedeno istraživanje na 183 para braće i sestara. Zaključili su da je za one koji imaju stariju braću ili sestre koji su spolno aktivni,  postoji 2.5 puta veća vjerojatnost da će se ranije upustiti u spolne odnose. Stariji u paru bili su u prosjeku stari 17.4 godina, a mlađi 15.1 godina.

Utjecaj starije braće i sestara u dobi odrastanja je velik - može čak biti veći od utjecaja roditelja i vršnjaka. U spolne se odnose upustilo 46 % mladih od 11 do 19 godina, čija su braća i sestre bili spolno aktivni. Postotak onih, čiji braća i sestre nisu spolno aktivni, a oni jesu, je 24%. Veći utjecaj imaju starija braća nego sestre - kako na braću, tako i na sestre. Ako je stariji brat odobravao spolne odnose u ranoj dobi, njegov primjer slijedilo je čak 50% mladih. Ako nije, onda samo 17%

 

Neki drugi utjecaji na ranije stupanje u spolni život su:

Rastava roditelja koja obično znači da nad djetetom roditelji imaju slabiji nadzor, i tada je dijete u vrlo napetom osjećajnom razdoblju i potreban mu je osjećaj da je voljeno. Spolna zloupotreba, pritisak vršnjaka, droge i alkohola, uranjeni pubertet su daljnji razlozi koji vode u (pre)uranjenu spolnost. Proučavan je i utjecaj drugih čimbenika. Između ostalog pod mikroskopom su promatrani roditelji i njihov odnos prema spolnosti.

 

Što mogu učiniti roditelji?

Komunikacija i praćenje djeteta mogu vam biti velika pomoć. Pobrinite se da važnije informacije o seksu dobiva od vas, da ne osjeti potrebu potražiti ih od vršnjaka. Unatoč tome, naravno da će to učiniti, ali šteta će biti manja ako u njegovoj glavi odzvanja i glas roditelja.

 

Baš sve o seksu - klik na Enciklopediju seksualnosti!

 

 Ocjena 4.75 (4 gl.)
Vaša ocjena: 

Zadnje poruke u forumu

tele6454 10. Kol 2018 hhhhhhh
Swig iskustva
tele6454 10. Kol 2018
Swig iskustva
tele6454 10. Kol 2018 zz
Swig iskustva

Anketa

ANKETA