VRLO OPASNO: Rektalno krvarenje

21.11.2011 | Izabela M

Rektalno krvarenje je uvijek znak, da nešto nije uredu. Pa čak i kada je krvarenje slabo.

 

 

rektalno krvarenje

Rektalno krvarenje je znak da nešto nije uredu. (PhotoXpress)

 

Pridružite nam se i na Facebooku!

 

O rektalnom krvarenju

Rektum je zadnji dio crijeva i završava tik pred anusom. Kada se u tom području pojavi krvarenje može se raditi o manjem problemu ili ozbiljnu komplikaciju, stoga to nikako nije preporučljivo ignorirati. Pravu dijagnozu te na koji ćete to način riješit reći će vam liječnik. Liječenje se određuje i ovisi odakle dolazikrv. Neki od takvih problema rješavaju se antibioticima il inekim blagim načinima a za neke je potrebna operacija ili transfuzija. Upravo zato je točna lokacija krvarenja od ključnog značaja.

Što može uzrokovati rektalno krvarenje?

Najčešći uzroci manjih rektalnih krvarenja su hemeroidi i puknuća. Hemeroidi su natečene vene na području rektuma i anusa, koje uzrokuju bol, nelagodu, krvarenje i osjećaja peckanja. Postoje vanjski i unutarnji hemeroidi, najviše bole unutarnji. Liječnik može dati upute za otklanjanje bolnih simptoma, u primjeru pojave hemeroidne tromboze potreban je kirurški zahvat. Osim hemeroida krvarenje uzrokuju puknuća na tom području. To su posljedice tvrde stolice što osim krvarenja uzrokuje i bol. Kod oba problema savjetuje se mekšanje stolice, prehranu obogaćenu vlaknima i tople kupke. Poslije četrdesete godine krvarenje može uzrokovati i divertikuloza, pri čemu je potrebna hospitalizacija ili operacija. Uzroci koji još mogu dovesti do krvarenja su bakterijske infekcije i razne upale, polipi, tumori i traume.

Koji su simptomi rektalnog krvarenja?

Najočitiji simptom je naravno prisutnost krvi u raznim količinama i bojama. Osim toga može se javljati bol u predjelu trbuha ili izrazita bol u predjelu rektuma ili anusa. U nekim slučajevima dolazi do vrtoglavice, općenito lošeg osjećanja i malaksalosti.

Kada potražiti liječničku pomoć?

Liječničku pomoć potražite u slučaju da krvarenje prati vrućica, bol u trbuhu, povraćanje, gubljenje tjelesne težine, promjena kod probave, proljeva i pojačanog krvarenja. Liječnička pomoć je nužna u slučaju gubitka velike količine krvi, gubitka svijesti, otežanog disanja, povećanog srčanog tlaka i kada je stolica crne boje. Liječnik prvo uključuje infuziju a po potrebi i transfuziju. Daljnje lječenje ovisi koji je uzrok krvarenja.

Kako si pomoći kod kuće?

Ako se mala količina krvi pojavi na toaletnom papiru i krvarenje se ne povećava ili postupno prestaje možete si pomoći i doma. To se događa vjerojatno zbog hemeroida ili puknuća. U ostalnim slučajevim aje potrebna liječnička pomoć. Možete si pomoći mastima koje kupite u ljekarnama bez recepta u ljekarni. Osim toga pijte 8 do 10 čaša vode dnevno i redovno se kupajte ili tuširajte kako bi očistili kožu oko anusa. Jedite hranu bogatu vlaknima, na primjer suhe šljive. Na toaletu ne sjedite predugo, za olakšanje i smanjenje boli stavljajte hladne obloge.

 

Baš sve o seksu - klik na Enciklopediju seksualnosti!

 

 


Tagovi


Ocjena 3.94 (15 gl.)
Vaša ocjena: 

Zadnje poruke u forumu

Kobra11 15. Svi 2017 Ima li tko zainteresiran za grupni sex u splitu?
Razmjena partnera
portorico44 18. Tra 2017 seks u troje je super,imao sam iskustvo jedno,samo me zanima šta te dame traže obdarene pa kad dođe do toga ,kad vidi...
Swig iskustva
VilaSila 18. Pro 2016 To se može riješiti hormonskom terapijom,smanji se razina testesterona i dođeš u normalu.Jer kod čestog...
česta erekcija

Anketa

ANKETA