VRLO OPASNO: Rektalno krvarenje

21.11.2011 | Izabela M

Rektalno krvarenje je uvijek znak, da nešto nije uredu. Pa čak i kada je krvarenje slabo.

 

 

rektalno krvarenje

Rektalno krvarenje je znak da nešto nije uredu. (PhotoXpress)

 

Pridružite nam se i na Facebooku!

 

O rektalnom krvarenju

Rektum je zadnji dio crijeva i završava tik pred anusom. Kada se u tom području pojavi krvarenje može se raditi o manjem problemu ili ozbiljnu komplikaciju, stoga to nikako nije preporučljivo ignorirati. Pravu dijagnozu te na koji ćete to način riješit reći će vam liječnik. Liječenje se određuje i ovisi odakle dolazikrv. Neki od takvih problema rješavaju se antibioticima il inekim blagim načinima a za neke je potrebna operacija ili transfuzija. Upravo zato je točna lokacija krvarenja od ključnog značaja.

Što može uzrokovati rektalno krvarenje?

Najčešći uzroci manjih rektalnih krvarenja su hemeroidi i puknuća. Hemeroidi su natečene vene na području rektuma i anusa, koje uzrokuju bol, nelagodu, krvarenje i osjećaja peckanja. Postoje vanjski i unutarnji hemeroidi, najviše bole unutarnji. Liječnik može dati upute za otklanjanje bolnih simptoma, u primjeru pojave hemeroidne tromboze potreban je kirurški zahvat. Osim hemeroida krvarenje uzrokuju puknuća na tom području. To su posljedice tvrde stolice što osim krvarenja uzrokuje i bol. Kod oba problema savjetuje se mekšanje stolice, prehranu obogaćenu vlaknima i tople kupke. Poslije četrdesete godine krvarenje može uzrokovati i divertikuloza, pri čemu je potrebna hospitalizacija ili operacija. Uzroci koji još mogu dovesti do krvarenja su bakterijske infekcije i razne upale, polipi, tumori i traume.

Koji su simptomi rektalnog krvarenja?

Najočitiji simptom je naravno prisutnost krvi u raznim količinama i bojama. Osim toga može se javljati bol u predjelu trbuha ili izrazita bol u predjelu rektuma ili anusa. U nekim slučajevima dolazi do vrtoglavice, općenito lošeg osjećanja i malaksalosti.

Kada potražiti liječničku pomoć?

Liječničku pomoć potražite u slučaju da krvarenje prati vrućica, bol u trbuhu, povraćanje, gubljenje tjelesne težine, promjena kod probave, proljeva i pojačanog krvarenja. Liječnička pomoć je nužna u slučaju gubitka velike količine krvi, gubitka svijesti, otežanog disanja, povećanog srčanog tlaka i kada je stolica crne boje. Liječnik prvo uključuje infuziju a po potrebi i transfuziju. Daljnje lječenje ovisi koji je uzrok krvarenja.

Kako si pomoći kod kuće?

Ako se mala količina krvi pojavi na toaletnom papiru i krvarenje se ne povećava ili postupno prestaje možete si pomoći i doma. To se događa vjerojatno zbog hemeroida ili puknuća. U ostalnim slučajevim aje potrebna liječnička pomoć. Možete si pomoći mastima koje kupite u ljekarnama bez recepta u ljekarni. Osim toga pijte 8 do 10 čaša vode dnevno i redovno se kupajte ili tuširajte kako bi očistili kožu oko anusa. Jedite hranu bogatu vlaknima, na primjer suhe šljive. Na toaletu ne sjedite predugo, za olakšanje i smanjenje boli stavljajte hladne obloge.

 

Baš sve o seksu - klik na Enciklopediju seksualnosti!

 

 


Tagovi


Ocjena 3.94 (15 gl.)
Vaša ocjena: 

Zadnje poruke u forumu

ZvrckicaS 26. Lis 2017 Traži se
Swig iskustva
ZvrckicaS 24. Lis 2017 I ja sam za swinganje tj. moj partner i ja
Razmjena partnera
ZvrckicaS 24. Lis 2017 Da, za grupni u Zagrebu!
Razmjena partnera

Anketa

ANKETA