Što sve utječe na plodnost muškarca?

1.07.2009 | Tjaša Babič

Što sve može smanjiti broj sjemena te što možete učiniti da se to ne dogodi?

 

 

 

Muškarac koji vodi brigu o svom zdravlju, plodniji je (jlp)

Muškarac koji vodi brigu o svom zdravlju, plodniji je (jlp)

 

U zdravog muškarca se s ejakulacijom izluči oko 50 milijuna spermatozoida. Samo jedan ili dva (u rijetkim slučajevima više) dođu do zrelog jajašča koje je spremno za oplodnju.

Još do nedavno su se oblik i gibanje spermija procjenjivali mikroskopima. Danas nam spoznaje s područja genetike omogućuju precizniji uvid ponašanja sperme. Neka istraživanja pokazuju da brojnost spermija muške populacije na različitim djelovima svijeta opada iz godine u godinu. Neki ta istraživanja osporavaju. U svakom slučaju nešto je u svemu tome zaista istinito. Zdrava sperma ovisi o zdravom čovjeku. Ako se čovjek pravilno hrani i brine za svoje tijelo, to će se vidjeti i na spermi. Ponekad je potrebna potpuna promjena načina života, što može potrajati neko vrijeme. Unatoč tome da su ljudi skloni brzim rješenjima, isplati se potrpjeti. Sami možete puno napraviti za sebe!

 

Lijepo nije uvijek i najbolje. Široke, pamučne bokserice su najbolji izbor (jlp)

Lijepo nije uvijek i najbolje. Široke, pamučne bokserice su najbolji izbor (jlp)

 

Što utječe na vašu spermu?

 

Utjecaje na spermu možemo u grubo razdijeliti na tri veća područja.

Sperma ne podnosi visoke temperature i usku odjeću

Vaša sperma se ne voli, kao i vi, zagrijavati. Najviše joj se sviđa kada se pobrinete da je njena okolina hladnija za oko četiri stupnjeva od vaše tjelesne temperature. To bi u praksi značilo da uklonite te pristajale bokserice u kojima je sve lijepo stisnuto te ih zamjenite za obične, pamučne i široke bokserice. Iako je namakanje u toploj vodi vrlo ugodna predigra za vas i vašu partnericu, vaše sjeme će prije zaspati nego podivljati, te je osvježavajuće tuširanje preporučljivije. Neki kažu da su bitne čak i geografska dužina i širina na kojoj se nalazite. Navodno bi u sjevernijim i hladnijim djelovima trebali imati manje problema s brojnošću i brzinom spermija. Umjesto romantike prilikom divnog zalaska sunca te od sunca ugrijanih tijela, radije se uputite na sjever!

 

Kvaliteta sperme ovisi o tome što jedemo i pijemo

 

Kvaliteti sperme naročito škode alkohol, droge i neki lijekovi. Alkohol utječe na jetru, te na taj način i dizanje razine estrogena, čime se ruši primjerena hormonska ravnoteža koja utječe na razvoj sperme. Uz to, alkohol ubija stanice koje proizvode spermu. Spermi je za razvoj potrebno tri do četiri mjeseca, te se radi toga preporuča smanjenje unosa alkohola, pa makar u tom vremenu – ako se trudite imati dijete.

Droge i lijekovi su drugo veliko područje građa koje utječu na plodnost. Opijati, steroidi, lijekovi koji se koriste pri liječenju raka (zračenje) su samo jedni od mnogih- za dosta njih se utjecaj još istražuje. Sperma pušača je brojčano prepolovljena, ako je usporedimo s nepušačevom.

Zdrava, uravnotežena prehrana znači zdrav čovjek i posljedično zdrava sperma. Neki dodaci prehrani mogu vrlo pozitivno utjecati na brojnost spermija. Folna kiselina (koju sadržavaju, na primjer, cedevita, pahuljice, goveđa jetra, špinat, banana, papaja, rajčica, naranča, jaje-sirovo, avokado, brokule) može u kombinaciji sa cinkovim sulfatom povećati broj spermija za 74%.

 

Kvaliteta sperme je najbolja ujutroj. Iskoristite to! (jlp)

Kvaliteta sperme je najbolja ujutroj. Iskoristite to! (jlp)

 

Broj spermija je viši ujutro

 

Broj spermija je viši ujutro te se zato posebno preporuča jutarnji seks ako želite zanijeti. Apstinencija koja traje dva do tri dana pripomogne brojnosti sperme. Ako na poslu pretežito sjedite, potrudite se razgibati se jer dugotrajno sjedenje pripomogne slabljenju sperme. Psihička i fizička iscrpljenost ne pomažu poboljšanju kvalitete sperme. Stres škodi svim podučjima života te je zato potrebno naučiti načine opuštanja. Vrlo popularna je joga ili bilo koji drugi oblici meditacije. Antistresno također djeluje masaža tijela koja pokrene krv u žilama.

 


Tagovi

  

Ocjena 4.05 (21 gl.)
Vaša ocjena: 

Zadnje poruke u forumu

ZvrckicaS 26. Lis 2017 Traži se
Swig iskustva
ZvrckicaS 24. Lis 2017 I ja sam za swinganje tj. moj partner i ja
Razmjena partnera
ZvrckicaS 24. Lis 2017 Da, za grupni u Zagrebu!
Razmjena partnera

Anketa

ANKETA