Sirast iscjedak iz rodnice – gljivična upala (1. dio)

31.10.2011 | Sandra Jović

Praktički nema žene koja se nije susrela s ovom tegobom. Kako ju prepoznati i zašto se javlja?

 

 

gljivična upala

Uzrok gljivične upale kandidaze je gljivica Candida albicans. (PhotoXpress)

 

Pridružite nam se i na Facebooku!

 

Upala, na koju ukazuje sirast iscjedak, zove se kandidaza. Barem jednom tijekom plodnog razdoblja pojavljuje se kod 75 % žena, a kod 50 % žena čak i više puta, a potpuno imuni na nju nisu niti muškarci.

Što je vaginalna kandidaza? 

Vaginalna kandidaza je upala rodnice i vanjskog spolovila, što je uzrokuje gljivica Candida albicans. Ona je inače prisutna kod 10-20 posto žena, bez da uzrokuje upale i ostale tegobe, a najčešće je možemo naći u crijevima. Kada se gljivice prekomjerno razmnože i razgranaju, mogu uzrokovati mnogo problema, jer narušavaju prirodnu ravnotežu vaginalne flore, te tako uzrokuju upalu vanjskog spolovila (vulvitis) , rodnice (kolpitis, vaginitis), a češće dolazi do upale vanjskog spolovila i rodnice istovremeno (vulvovaginitis ). Veća vjerojatnost gljivične zaraze postoji kod pacijentica, koje imaju pad imunološkog sustava ili se liječe antibioticima, koji uništavaju obrambenu vaginalnu floru. Češća je također u menopauzi, pogotovo kod žena, koje uzimaju hormonske nadomjestke, kod trudnica, debelih žena i dijabetičarki.

Kako prepoznati da se radi o upali?

Obično je kod žena to sirast iscjedak iz rodnice, može biti i u komadićima sličnim pahuljicama. Neke žene osjećaju i peckanje pri uriniranju i jak svrbež, što nije uvijek slučaj, jer može se dogoditi da niti jedan od navedenih simptoma ne prati oboljenje. Kod muškaraca se obično javlja crveni osip i peckanje pri uriniranju. Kod oba spola čest je i snažan i neugodan miris. Klinička slika se utvrđuje i promjenama na vanjskom spolovilu, obično u obliku ulkusa koji mogu jako peći, a vanjsko spolovilo i rodnica su često crveni i otečeni.

Što da napravimo kad opazimo znakove upale?

Kad opazite promjene na vašem tijelu, najbolje je posjetiti liječnika, u ovom slučaju ginekologa. Ako ste dobili gljivičnu upalu, najvjerojatnije ćete se i vi i partner morati liječiti, iako učinak liječenja neće biti dugoročno učinkovit. Čak i ako partner nema znakova zaraze ona svejedno može biti prisutna, što znači da se vi možete izliječiti i zatim ponovo zaraziti, jer se nije liječio i partner. Tako zarazu možete prenositi jedan na drugoga, što nazivamo ping pong učinkom.

Zašto dolazi do upale?

Najprije moramo naglasiti da su neke žene mnogo osjetljivije i sklonije gljivičnim oboljenjima nego druge i kod njih se upala neprestano ponavlja.

Do upala dolazi iz različitih razloga, koji uzrokuju promjenu kiselosti rodnice. Među najčešće ubrajamo stres, psihičke poteškoće, promjene okoliša, nošenje uske odjeće i donjeg rublja od umjetnih tkanina, vlažnih kupaćih kostima, upotreba higijenskih uložaka tijekom menstruacije, upotreba mirisnih dnevnih uložaka te higijenske navike – upotreba mirisnih sapuna, maramica, dezodorana u području genitalija, a prekomjerno pranje genitalija također može biti štetno, jer s kože ispire njezin prirodni zaštitni sloj.

Dobru podlogu za razvoj i razmnožavanje gljivica stvara i jednolična prehrana te povećana količina šećera u krvi i tkivima. Da bi ponovno uspostavili ravnotežu u tijelu tijekom liječenja je najbolje izbjegavati upotrebu raznih sapuna i pobrinuti se za dobru osobnu higijenu. Liječnici savjetuju i da se ne uzima bijeli šećer iI ostali slatki proizvodi, te hrana sa velikom količinom ugljikohidrata, jer se njima hrane gljivice i tako se stanje dodatno pogoršava.

 

Baš sve o seksu - klik na Enciklopediju seksualnosti!

 

 



Ocjena 4.37 (32 gl.)
Vaša ocjena: 

Cura dana

Dečko dana

Zadnje poruke u forumu

Xaxaxa
Xaxaxa  1. Aug 2014 Koje ste vi jebene šake jada. Kao što djeca razmjenjuju sličice, tako vi matore budale razmjenjujete partnere i...
Razmjena partnera
Xaxaxa
Xaxaxa 31. Jul 2014 Bit će najbolje da pitaš postolara.
Retrogradna ejakulacijs
lijepipar
lijepipar 21. Jul 2014 Moja supruga I ja organizujemo s vremena na vrijeme bukkake žurke za parove. Znači isključivo parovi, pojedinci ni u...
Razmjena partnera

Anketa

ANKETA