Razvoj ženske dojke

29.09.2008 | Špela Kališnik

Pročitajte kako se ženska dojka razvija sve od fetusa dalje...

 


 

Dojka je žljezda u kojoj se nakon poroda stvara mlijeko. Nastaje u mikroskopski sitnim žljezdanim mjehurićima, koji se nalaze u režnjićima (lobulama), a iz njih vode izlazne cjevčice (duktusi), koje idu prema bradavici prsiju. Lobule i duktuse od strome odvaja poseban sloj, takozvana bazalna membrana.

 


Razvoj kod fetusa

U petom tjednu razvoja zametka epidermis odeblja u dvije trakaste strukture koje teku od baze ručice do baze nožice embria. Ta struktura se naziva mliječnom prugom. U daljnjem razvoju embria većina mliječne pruge nestane, ostane samo dio u predjelu prsnog koša, iz koga se kasnije razvije mliječna žljezda.Između dvanaestog i šesnaestog tjedna stanice se oblikuju u mišiće bradavice, oblikuju se kolobari. U zadnjem triomjesečju trudnoće spolni hormoni posteljice prelaze u krvotok ploda.

Razvoj dojke u razdoblju djetinjstva

U razdoblju djetinjstva dojka raste razmjerno s rastom cijelog tijela i kod oba je spola jednak. Kod dječaka tijekom cijelog života ostaje u dječjem stupnju razvoja, a kod djevojčica se dojka počinjue razvijati pod utjecajem hormona jajnika. Početni razvoj dojki kod djevojčice nazivamo telarha.

Razvoj dojke u pubertetu

U pubertetu u hipotalamusu (žljeza s nunutarnjim lučenjem koja se nalazi u mozgu) počinju nastajati i oslobađati se spolni hormoni, koji djeluju na hipofizu. Skupina hormona uzrokuje rast spolnih organa i kod djevojčica i dojki. U pubertetu ženska bradavica odeblja, a u dojci se počne nakupljati masno tkivo.

 


jlp

Plodno razdoblje

 

U plodnom razdoblju dojka je pod utjecajem cikličkih promjena koje nastanu zbog promjene razine hormona u menstrualnom ciklusu. Hormoni na dojku djeluju preko receptora u stanicama.

 


jlp

Nazadovanje dojke

Nastupi na kraju dojenja, žljezdani dijelovi se smanje, brojne stanice propadaju. Budući da se smanjuje žljezdano tkivo, povećava se udio masnog i vezivnog tkiva. Dojka se vrati u neaktivni stadij.

 

Dojke i menopauza
 
U kasnoj predmenopavzi funkcije jajnika počinju opadati. To znači i regresiju dojki. U zadnjem stupnju regresije u dojci je nazočno tek rijetko žljezdano tkivo.


Tagovi


Ocjena 4.40 (5 gl.)
Vaša ocjena: 

Cura dana

Dečko dana

Zadnje poruke u forumu

daredevil
daredevil 25. Aug 2014 kad sam vec poceo ovu temu da iznesem i moja iskustva Mislim da ce biti i negativnih komentara na ovo ali bas me...
prostata :-)
jbid24
jbid24 22. Aug 2014 Razgovarao sam jednom sa svojom doktoricom i ona mi je objasnjavala da muskaraca moze dozivjeti najbolji orgazam dok...
prostata :-)
jbid24
jbid24 22. Aug 2014 lizalica28 > Kalelarga, Imas pp A ti Xaxaxa,ko ti je kriv da nemas siroku viziju. Nema nista bolje od dobre...
Razmjena partnera

Anketa

ANKETA