Prevruća automobilska sjedala ubijaju spermije

16.10.2008 | Sara Gal

Jeste li znali da grijana sjedala u automobilima negativno djeluju na spermije? Kako? Pročitajte dalje...

 

Grijana sjedala utječu na proizvodnju sperme (jlp)

Grijana sjedala utječu na proizvodnju sperme(jlp)

 

Brojni ljudi naravno obožavaju osjećaj kada s hladnoga zraka skoče ravno u automobil, u kojemu ih čekaju ugodno ugrijana sjedala. Ali da li ste znali da taj ugodan osjećaj topline može imati I opasne posljedice?

Njemački znanstvenici su proučavali 30 muškaraca, kojima su izmjerili temperaturu mošnji nakon 90 minuta sjedenja u automobilu. Oni koji su sjedili na grijanim sjedalima imali su temperaturu približno 37.3 °C stupanj, što je malo više od onih, koji su sjedili u običnim, starim negrijanim sjedalima. Oni su naime dosegli 36.7 °C, pa se, iako tako malo povećanje, može povezati sa smanjivanjem plodnosti kod muškaraca. Mošnje su naime locirane van tijela upravo zato što je za proizvođenje sperme potrebna niža temperature, I čak I tako malo povećanje, kao što je navedeno u studiji, može se povezati s tvrdnjama istraživača.

 

Grijana sjedišta su jedan od glavnih čimbenika koji utječu na plodnost. U sve veću listu ubrajaju se i stres, vožnja bicikla, pušenje ...

Grijana sjedišta su jedan od glavnih čimbenika koji utječu na plodnost. U sve veću listu ubrajaju se i stres, vožnja bicikla, pušenje i dr.

 

Istraživanja zadnjih godina su upozoravala na to da je vrućina povezana sa smanjenjem broja spermija. Kao na primjer upotreba prijenosnih računala u naručju, o kojima smo pisali nedavno, a koji je jedan od neprijatelja sperme na rastućem popisu. Ostali su još stres, ispostavljenost različitim otrovima, pušenje, vožnja biciklom...

 

Istraživači već neko vrijeme znaju da duže vožnje bilo na grijanim, bilo na običnim sjedalima, povećavaju temperature muških mošnji. To znači da redovita duga vožnja šteti više nego čimbenici iz okoline. Točku na ovome I k tome dodaje I dodatna toplina koju zrače grijana sjedala.

 Ocjena 1.30 (13 gl.)
Vaša ocjena: 

Zadnje poruke u forumu

tele6454 10. Kol 2018 hhhhhhh
Swig iskustva
tele6454 10. Kol 2018
Swig iskustva
tele6454 10. Kol 2018 zz
Swig iskustva

Anketa

ANKETA