Povećana prostata

1.10.2012 | Izabela M

Sve o promjeni koja se muškarcima počne događati nakon njihove 40-te godine i može ozbiljno utjecati na zdravlje.

 

 

povećana prostata

Povećanje prostate najčešće ograničava funkcioniranje mokraćovoda. (PhotoXpress)

 

Pridružite nam se i na Facebooku!

 

Što je povećana prostata i koje su njene posljedice?

Opens internal link in current windowProstata je muška spolna žlijezda, koja se nakon četrdesete godine počinje povećavati. Spomenuta žlijezda sadrži tekućinu, koja obogaćuje spermu, nalazi se blizu uretra, dakle blizu cjevčice koja vodi urin od mjehura do vrha penisa. Kada dođe do povećanja prostate, kako se kaže do porasta žlijezde, mokraćovod može postati vrlo začepljen, jer povećana žlijezda pritišće mokraćnu cijev, i zato neki muškarci mogu imati zahvaljujući promjenama svoje prostate tegobe pri uriniranju. Normalna Opens internal link in current windowprostata je veličine oraha. Kada se promijeni i poveća, mišić mjehura odeblja i tjera urin kroz suženu uretru s većim pritiskom i snažnijim grčenjem. Mišić zbog toga može postati osjetljiviji, čemu slijedi češće obavljanje male nužde. Što se više žlijezda prostata povećava, stisnutiji je ureter, što onemogućava pražnjenje mokraćnog mjehura u cjelosti. Tada se pri uriniranju nešto tekućine može zadržati u mjehuru. U nekim slučajevima upravo to uzrokuje malo gore poljedice. Dolazi do ponavljanja upala mokraćnog kanala, što može dovesti do oboljenja mjehura ili bubrega.

Koji su simptomi povećane prostate?

Većina muškaraca simptome Opens internal link in current windowpovećane prostate ne osjeti i ne razvije. Simptomi se pokazuju samo na mokraćnim organima. Među najčešćim posljedicama je češće vršenje male nužde, pri čemu se može pojaviti teškoća urin pogurati po mokraćnom kanalu, tako da je potrebno pričekati malo na mokraću. Promjene se javljaju i na samom mlazu urina. On može biti oslabljen ili teći isprekidano. Nakon uriniranja može se javiti osjećaj da potrebu niste u potpunosti izvršili i da vam je ponovno sila. Mnogo puta je za uriniranje potrebno i prekinuti spavanje i tijekom noći više puta prošetati do zahoda. U nekim slučajevima može doći i do bježanja urina. Kada je u urinu prisutna krv, posjet liječniku je neophodno obavezan.

Kada posjetiti liječnika?

U opasnijem obliku se simptomi povećane prostate javljaju kada su prisutni i obljevi vrućine, povraćanje i kada su tegobe s uriniranjem izuzetno nesnosne, posebno ako je u urinu prisutna krv, a sve zajedno prate jaki bolovi u donjem dijelu trbuha. I u slučaju zadržavanja urina (nemogućnosti uriniranja) liječnička pomoć je obavezna. Svakako nakon pedesete godine pregledavajte prostatu redovito jednom godišnje, čak ako simptoma povećane prostate nema. Liječnik će vam žlijezdu prostate pregledati kroz rektum, a sam pregled je potpuno bezbolan. Analiza urina će pokazati da li imate kakve tegobe i sa bubrezima. Kada se postavi dijagnoza povećane prostate, liječnik će odmah početi sa liječenjem. Ako liječenje tabletama neće biti dovoljno, na raspolaganju su vam još kirurški zahvati i u novije vrijeme čak lasersko liječenje.

Što možete sami napraviti za vašu prostatu?

Povećanje prostate je dio procesa starenja i ne postoje pouzdane metode koje bi tu prirodnu promjenu kod muškaraca zaustavile ili onemogućile. Svejedno, da bi proces imao manje mogućnosti za razvoj svojih simptoma, tu je nekoliko savjeta koje možete slijediti ili barem uzeti u obzir. Preporučeno je smanjivanje unosa tekućina u tijelo nakon šest sati navečer da bi vam tijekom noći manje bilo sila na malu nuždu. Pijte toliko koliko vam je potrebno. U normalnim situacijama to znači osam čaša tekućine dnevno. Ako imate česte upale mjehura, ne oklijevajte potražiti liječničku pomoć. Stručnjaci tvrde da pri spomenutim tegobama pomaže sok od brusnice. Savjetuje se ne konzumirati alkoholna pića i kofeinske napitke te ne pušiti. Ne zadržavajte urin i uvijek pazite da vam ne bude hladno u donjem dijelu leđa. Nedavna istraživanja su pokazala pozitivne učinke voća i negativne učinke margarina i maslaca na prostatu. Neka se svako toliko vremena u vašoj potrošačkoj košarici nađu i šumeće tablete obogaćene cinkom, koje rastopite u vodi i svojoj prostati priuštite zdravi napitak.

 

Baš sve o seksu - klik na Enciklopediju seksualnosti!

 

 


Tagovi

  

Ocjena 4.07 (15 gl.)
Vaša ocjena: 

Zadnje poruke u forumu

ZvrckicaS 26. Lis 2017 Traži se
Swig iskustva
ZvrckicaS 24. Lis 2017 I ja sam za swinganje tj. moj partner i ja
Razmjena partnera
ZvrckicaS 24. Lis 2017 Da, za grupni u Zagrebu!
Razmjena partnera

Anketa

ANKETA