Kakve sve bolesti mogu snaći vaše testise?

19.03.2012 | Izabela M

Testisi su vrlo osjetljivi dio muškog tijela. Provjerite što ih sve može pogoditi?

 

 

bolesti testisa 1Dragi muškarci, redovito pregledavajte svoje testise. (PhotoXpress)
bolesti testisa 2Kada se radi o manjoj i bezbolnoj cisti, obično ona nestane sama od sebe. (izvor slike: MFMER)
bolesti testisa 3Hidrokela je oteklina testisa zbog nagomilane tekućine. (izvor slike: MFMER)
bolesti testisa 4Uvijanje testisa je vrlo bolna pojava koju hitno treba liječiti. (izvor slike: www.adam.com)
<
>
bolesti testisa 1
bolesti testisa 2
bolesti testisa 3
bolesti testisa 4

 

Pridružite nam se i na Facebooku!

 

Bolesti testisa: Cista pasjemenika

Cista u pasjemeniku može se pojaviti u bilo kojoj dobi, ali češće se javlja kod muškaraca u dobi iznad 40 godina. Kada su male, liječnici obično ne poduzimaju nikakve korake, jer se radi o bezopasnim izraslinama. A veće, koje mnogo puta postaju bolne i izazivaju poteškoće, često se kirurški uklanjaju. Cista obično nestane sama od sebe. Muškarci cistu u pasjemeniku mogu napipati tijekom pregledavanja testisa. Na dodir je slična nekom otvrdnuću povezanom s testisom nekom cjevčicom. Ona je na dodir slična napetoj žili. Cista je napunjena tekućinom, može rasti zasebno ili ih je više u grozdu.

Bolesti testisa: Hidrokela

Sam izraz 'hidrokela' je grčkog porijekla i u prijevodu znači vodena vreća, a označava bezbolnu oteklinu testisa, što je uzrokuje nakupljanje tekućine u prostoru u okolici testisa. Urođena (primarna) hidrokela je vidljiva već oko 2. godine starosti, dok se sekundarna hidrokela najčešće javlja kod muškaraca iznad 40 godina. To je bezbolna tvorevina koja može nastati kao posljedica ozljede, upale ili zaraze. Jedini simptom hidrokele su povećani testisi. U ležećem stanju se može smanjiti, a u stojećem povećati. Pacijenti simptome ponekad opisuju i kao osjećaj teških testisa. Kada počne izazivati poteškoće i bolove, liječnik nagomilanu tekućinu izvlači uz lokalnu anesteziju, a u ranim godinama u najvećem broju slučajeva nestaje sama od sebe. Naravno da je od ključnog značenja i uzrok za nastanak hidrokele. Rijetko se kada pojavi na obje strane, a češće na desnoj.

Bolesti testisa: Orhitis

Orhitis je upala obje ili samo jedne strane testisa, što uzrokuje oteklinu, bolove i temperaturu. Stanje mogu uzrokovati razni oblici bakterija i virusa, a ponekad može doći do zaraze što će je izliječiti antibiotici. Bitan uzročnik orhitisa je mumps, koji se često javlja kod dječaka u razdoblju puberteta. Simptomi orhitisa uključuju oteklinu testisa, osjećaj težine u testisima, temperaturu, iscjedak iz penisa, a može se pojaviti i bol tijekom uriniranja, spolnog odnosa ili ejakulacije. U ekstremnim slučajevima u sjemenoj tekućini može biti prisutna i krv. Orhitis možete izbjeći tako da se cijepite protiv mumpsa, jer ga može uzrokovati i prakticiranje rizičnih spolnih odnosa, a može ga spriječiti upotreba kondoma. Preporučuje se višednevni odmor.

Bolesti testisa: Torzija odnosno uvijanje testisa

Uvijanje testisa se obično događa mladim dečkima, prije svega tinejdžerima, a slijede ih i stariji muškarci. Donji dio trbuha i testisi povezani su krvnim žilama, živcima i sjemenovodom, što zajedno čini vezu koja pri torziji prekida dovod krvi u testise, jer se cjevčice doslovno uvrte više puta oko sebe. U testisima se pojavi oteklina i jaki bolovi, koji se mogu preseliti i u donji dio trbuha. Liječnik mora vratiti testis u pravilnu poziciju, a kada to nije moguće, potrebno je prerezati ga, zakrenuti na pravi položaj i šavom pričvrstiti da bi se spriječilo ponono uvijanje. Liječnička pomoć mora u ovom slučaju biti urgentna, jer neliječeno uvijanje može nepopravljivo oštetiti testise, koje je tada potrebno odstraniti. Uvijanje testisa se naziva i 'zimskim sindromom', jer se češće javlja zimi kada je vani hladno. Upravo zato za muškarce nije pametno naglo mijenjati vrlo tople i hladne prostorije, jer su u toplom prostoru testisi i njihova unutrašnjost opušteni, a u hladnoj okolini dolazi do grčenja. Ako se tada dogodi uvijanje, skupljanje zbog hladnoće može testis zakočiti u takvom položaju.

 

Dragi muškarci, ne zaboravite na redoviti Opens internal link in current windowpregled svojih testisa i pri svakoj nepravilnosti posavjetujte se sa svojim liječnikom.

 

Baš sve o seksu - klik na Enciklopediju seksualnosti!

 

 Ocjena 3.79 (22 gl.)
Vaša ocjena: 

Zadnje poruke u forumu

ZvrckicaS 26. Lis 2017 Traži se
Swig iskustva
ZvrckicaS 24. Lis 2017 I ja sam za swinganje tj. moj partner i ja
Razmjena partnera
ZvrckicaS 24. Lis 2017 Da, za grupni u Zagrebu!
Razmjena partnera

Anketa

ANKETA