Kad se na penisu pojave maleni roza prištići...

3.11.2009 | Tadej Pačnik

Jeste li opazili malene roza prištiće na svojem penisu? Bez straha, potpuno su bezopasni. Više o tome…

 

 

Neka istraživanja govore da je kod tamnoputih muškaraca veča mogućnost pojave perly penile papules (Rehbein)

Neka istraživanja govore da je kod tamnoputih muškaraca veča mogućnost pojave perly penile papules (Rehbein)

 

Prištići na penisu se javljaju kod mnogo muškaraca

 

Stručno se zovu Hirsuties papillaris genitali, a u engleskom jeziku ih od milja zovu „perly penile papules“, ukratko: PPP.  Ako to prevedemo na hrvatski biserni prištići penisa ili ukratko BPP. Šalu na stranu, radi se o bezopasnoj anomaliji kože koja se javlja kod manjeg postotka muškaraca. Na rubu glavića penisa pojavljuju se manje izrasline ružičaste boje, u dobi muškaraca od dvadeset do trideset godina. Obično ne bole, a sa starenjem postepeno nestaju i postaju sve manje vidljive. Od 8 – 48% muškaraca susreće se s tom pojavom koja varira u odnosu na boju kože, regiju i obrezanost muškarca. Učestalost BPP je za 12 postotaka manja kod obrezanih muškaraca. (Izvor: www.emedicine.com)

Hirsuties papillaris genitali izbliza, gdje se vidi njihova struktura

Hirsuties papillaris genitali izbliza, gdje se vidi njihova struktura

 

Brojni muškarci su zbog prištića na penisu vrlo zabrinuti

 

Mnogi misle da se radi o spolnoj bolesti i da su prištići prenosivi, iako to nije tako. Drugi se boje da se radi o nekom obliku raka i da su prištići početak tumora. I taj strah je suvišan. Prištići su toliko prirodni kao i sama koža. Najveći je problem što se prošire po glaviću, što može pruzročiti neugodan osjećaj i blagu bol. Iz tog razloga se neki muškarci odluče na odstranjivanje prištića. Najčešće se ono izvodi laserski. Ako su vaše papule zaista velike i uzrokuju vam smetnje, ili ih jednostavno ne želite, pogledajte dermatologa.

Papule se pojavljuju na unutrašnjoj strani ruba glavića, ponekad se prošire i na sam glavić

Papule se pojavljuju na unutrašnjoj strani ruba glavića, ponekad se prošire i na sam glavić

 

Zašto se pojavljuju prištići na penisu?

 

Zašto se pojavljuju papule ostaje manji misterij. Neki znanstvenici (Sally Gibbs, Mark Collard, i Bernard Wood) zagovaraju tezu da su papule povezane s „bodljicama“, koje nalazimo kod nekih primata. Takve bodljičaste izrastline na penisu nalazimo kod muških mačaka. Funkcija bodljica je da spriječe ovulaciju samice i tako omoguće oplođivanje.  I kod muškaraca se papule pojavljuju na unutrašnjoj strani ruba glavića penisa, tako da ih žena pri penetraciji skoro I ne osjeti, nego samo pri izvlačenju uda. Kod ljudske anatomije tijek ovulacije je drugačiji, zato taj razlog odpada, a osim toga papule nisu tako velike i tvrde. Moguće je da djeluju kao metlica neke vrste, koja u slučaju parenja s više partnera počisti spermu suparnika iz vagine. S druge strane služe kao dodatna stimulacija, jer je dokazano da orgazam povečava mogućnost oplođivanja.

 

 Ocjena 4.83 (6 gl.)
Vaša ocjena: 

Zadnje poruke u forumu

ZvrckicaS 26. Lis 2017 Traži se
Swig iskustva
ZvrckicaS 24. Lis 2017 I ja sam za swinganje tj. moj partner i ja
Razmjena partnera
ZvrckicaS 24. Lis 2017 Da, za grupni u Zagrebu!
Razmjena partnera

Anketa

ANKETA