Jesu li lubrikanti zdravi?

14.05.2012 | Z. J.

Lubrikanti su vrlo zastupljeni na tržištu. Neki od njih vaše probleme mogu samo pogoršati.

 

 

lubrikanti

Lubrikanti su idealni za vlaženje suhe vagine. (PhotoXpress)

 

Pridružite nam se i na Facebooku!

 

Lubrikanti su korisno pomagalo ženama koje imaju problema s vlaženjem vagine pa tako i s postizanjem orgazma. Za povećanu suhoću vagine najodgovornije su hormonalne promjene koje se zbivaju pri porodu, dojenju i menopauzi. Često su moguća posljedica uzimanja nekih lijekova pa i kontracepcijskih tableta. Spolni je odnos u slučaju suhe vagine, u najboljem slučaju, nelagodan, a ponekad je i bolan. Osim toga, zbog prevelikog trenja postoji mogućnost da vagina raspuca što povećava mogućnost upala i zaraza. Zbog trenja postoji i veća mogućnost pucanja prezervativa. Lubrikanti su, u takvim slučajevima, ona pomoć koju preporučaju ginekolozi.

Parabeni, mineralna ulja i glicerin?

Lubrikanti su vrlo dobro zastupljeni na tržištu i zato ne uzimajte prvo što vam padne pod ruku. Vjerojatno na taj način ne birate ni kremu za lice. Pri izboru lubrikanta morate biti još pažljivije, jer sluznica u usporedbi s licem, puno lakše propušta razne kemikalije u krv. Lubrikanti su uglavnom sastavljeni od parabena, glicerina i glikola, sodium benzoata (natrijeva benzoata) i mineralnih ulja (tekući parafin). Parabeni oponašaju ženski hormon estrogen i povezani su s nastankom raka dojke. Nepravilnosti spolnih organa mladih muškaraca koji su izloženi takvim kemikalijama u pubertetu ili za vrijeme trudnoće, mogu biti nespušteni testisi, rak testisa, nenormalna sperma i bolesti prostate. Glicerin tijelo pretvara u glukozu. To može prouzročiti kandidiazu, a istodobno nadražuje i isušuje kožu. Glikoli, koji povećavaju osjetljivost to rade na račun trganja staničnih tijela i na taj način, poput ostalih kemikalija, dolaze u krv. Natrijev benzoat, u prehrani poznat kao konzervans protiv plijesni E211, nadražuje kožu i na taj način deaktivira dijelove DNA. Povezuju ga s problemima jetre i Parkinsonovom bolesti. U kombinaciji s vitaminom C potencijalno može postati kancerogena supstanca. Tekući parafin prekriva kožu i onemogućuje joj disanje.

Lubrikanti su... prirodni, eko, organski, veganski, ...

Lubrikanti su toliko raznovrsni da vas je popis sastojaka u prijašnjem odjeljku podsjetio na recept za kemijsko oružje pa ste možda poželjeli nešto prirodnije. Na sreću, takvi lubrikanti su dostupni ili u trgovini ili na internetu. Njihov sastav podsjeća na jelo neke egzotične kuhinje: sibirski ginseng, ulje konoplje, stevia, ... Ne samo da nemaju štetne učinke koji vam mogu čak i donijeti nove probleme, već rješavaju vaše probleme. Jedan os proizvođača obećaje, ne samo iznimno vlaženje, zacijeljivanje kože i zaštitu osjetljivog tkiva, već i sprečavanje rasta bakterija i gljivica. Osim toga, ti lubrikanti su prikladni i za vlaženje kože lica i tijela.

Ako želite nešto divlje, izaberite lubrikante s ginsengom i stevijom - za stimulaciju i sladak okus. Lubrikanti su primjereni i za maratonski seks - u tom slučaju izaberite lubrikant na uljnoj bazi. On je formuliran za maksimalno vlaženje i dugotrajno klizenje, ima satenastu strukturu i možete ga upotrijebiti i kao masažno ulje.

Ispiranje i brisanje je nepotrebno, jer lubrikanti su blagotvorni za kožu i ne ostavljaju tragove. Zbog izrazite hranjivosti možete ih upotrebljavati i za njegu kože i usana.

 

Baš sve o seksu - klik na Enciklopediju seksualnosti!

 

 


Tagovi

  

Ocjena 4.75 (4 gl.)
Vaša ocjena: 

Cura dana

Dečko dana

Zadnje poruke u forumu

eles2
eles2 19. Aug 2014 Pozdrav, ja moram reći da sam probao i almeu i durasan. Almea mi je dobra i odlično djeluje ali Durasan mi je daleko...
IZNENADNA erektilna disfunkcija
Biteme
Biteme 14. Aug 2014 Ima savrsenih jebacke price na tu temu
Analni sex
Biteme
Biteme 14. Aug 2014 Moj znatno poraste kada se citaju seks i erotika
veličina penisa

Anketa

ANKETA