Bartolinijeva cista- što učiniti?

7.05.2009 | Izabela M

O bolnom čvoriću, koji se pojavi na donjem dijelu ženskog spolovila. Što možete učiniti?

 


Bartolinijeve ciste mogu biti vrlo male, a mogu biti bolne i dostići veličinu pikule i smetati pri sjedenju. (jlp)

Bartolinijeve ciste mogu biti vrlo male, a mogu biti bolne i dostići veličinu pikule i smetati pri sjedenju. (jlp)

 

Mogu biti velike kao pikule

 

Bartolinijeve žljezde se nalaze na ženskom spolovilu, točnije uz ulaz u vaginu na malim stidnim usnama. Sa svake se strane nalazi po jedna vrlo mala Bartolinijeva žljezda, koja nije vidljiva niti se ne može napipati kada je normalne veličine. Ove žljezde proizvode malu količinu tekućine, koja navlažuje vanjski dio ženskog spolovila. Tekućina dolazi iz dvaiju malih kanalića pored ulaza u vaginu, nazvanih Bartolinijevim kanalima. Teškoća nastane kada se takav kanal začepi i tekućina se počinje nakupljati u samoj žljezdi. To uzrokuje opipljivu oteklinu, nazvanu Bartolinijeva cista. Te se ciste mogu razlikovati po veličini, neke mogu postići čak veličinu pikule. Bartolinijeva cista raste vrlo polagano i obično ne postane vidljiva naprosto preko noći. U slučaju da se cista zarazi, iz nje se može početi izlučivati i gnojni iscjedak.

 


Bartolinijeva žljezda se nalazi na stražnjem dijelu vagine na malim stidnim usnama. (izvor: Nucleus Communications)

Bartolinijeva žljezda se nalazi na stražnjem dijelu vagine na malim stidnim usnama. (izvor: Nucleus Communications)

 

Krive su bakterije

 

Bartolinijevu cistu može izazvati čak nekoliko vrsta bakterija. Među njima se mogu naći i bakterije što uzrokuju spolno prenosive bolesti poput klamidije i gonoreje, a također i bakterijski organizmi što su inače prisutni u crijevnom traktu. Prilikom spolnog odnosa veličina ciste može se još povećati, jer za vrijeme spolnog odnosa žljezde proizvode više tekućine. Upravo je zbog toga dobro, ako postoje takvi problemi, izbjegavati spolne odnose dok se teškoća u potpunosti ne ukloni.

 

Kako prepoznati Bartolinijevu cistu?

 

Bartolinijeva cista se javlja u obliku otekline s jedne strane ulaza u vaginu. Pojavi se skroz na donjem dijelu malih stidnih usana. Kada nije riječ o inficiranoj cisti, ona je obično bezbolna i crvena. Kada je riječ o većoj cisti, ona je obično i bolna. Veličina Bartolinije ciste može varirati od 6 mm pa do 2,5 cm. Snažnija bol ukazuje na mogućnost infekcije i prisutnosti gnojnog procesa. Može se pojaviti i vaginalni iscjedak, a vrlo je otežano i sjedenje ili hodanje. Bolni su i spolni odnosi, koje je prilikom pojave ciste dobro izbjegavati kako se stanje ne bi dodatno pogoršalo. Cistu žena može sama napipati, a može ju otkriti i ginekolog prilikom rutinskog ginekološkog pregleda. U nekim se slučajevima kao simptom pojavi i povećana tjelesna temperature, ali to je izuzetno rijetko.

 


Bartolinijeve žljezde se mogu začepiti  i upaliti.

Bartolinijeve žljezde se mogu začepiti i upaliti.

 

Kada potražiti liječničku pomoć?

 

S liječnikom je dobro posavjetovati se kada se stanje u roku od nekoliko dana ne poboljša, nego oteklina samo raste. Ako je oteklina vrlo bolna i onemogućava svakodnevne aktivnosti te se iz nje pojavi sumnjivi iscjedak, potrebno ju je osušiti. Ako se osim boli i iscjetka kao simptom pojave i temperatura i povraćanje, treba odmah posjetiti liječnika. Stručnu je pomoć dobro potražiti već i zbog same boli.

 

Kako spriječiti nastanak Bartolinijeve ciste i kako si pomoći kod kuće?

 

Načelno nastanak ciste ne možete spriječiti, no možete smanjiti mogućnost njenog nastanka s prakticiranjem sigurnog seksa, jer je ponekad izazovu bakterijski organizmi, koji uzrokuju spolno prenosive bolesti. Lijek iz kućne radinosti za Bartolinijevo cistu je topla kupka, koja traje 10-15 minuta tri do četiri puta na dan. Voda neka bude umjereno topla i ne prevruća. U slučaju gnojnog iscetka potrebno ga je isušiti, što u pravilu radi liječnik.

 


Lijek "iz kućne radinosti" za Bertolinijeve ciste je 15 minuta tople kupke. (jlp)

Lijek "iz kućne radinosti" za Bertolinijeve ciste je 15 minuta tople kupke. (jlp)

 

Liječenje je u načelu jednostavno

 

Kada je riječ o manjem obliku ciste, osim namakanja u kadi liječenje nije potrebno, jer s vremenom problem sam od sebe nestaje. A ako je riječ o bolnoj i inficiranoj cisti, liječnik odnosno ginekolog će je isušiti uz lokalnu anesteziju. Kirurg zatim može obaviti i kirurški zahvat nazvan marsupializacija, koji spriječava ponavljanje pojave. Nakon zahvata otvor se oblikuje na način da ostaje dovoljno otvoren za izlučivanje iz žljezde. Otvor se kasnije postepeno smanjuje i nakon dva mjeseca se više ne može zapaziti. Ponekad je potrebno i uzimanje antibiotika. Preporučuje se i 6 tjedana apstinencije od spolnih odnosa da rana lijepo zaraste.Ocjena 3.86 (7 gl.)
Vaša ocjena: 

Zadnje poruke u forumu

ZvrckicaS 26. Lis 2017 Traži se
Swig iskustva
ZvrckicaS 24. Lis 2017 I ja sam za swinganje tj. moj partner i ja
Razmjena partnera
ZvrckicaS 24. Lis 2017 Da, za grupni u Zagrebu!
Razmjena partnera

Anketa

ANKETA