ANATOMIJA: Upoznajte ženske spolne organe

20.03.2010 | JP

Pročitajte kratak, a stručni pregled ženskih spolnih organa i naučite žensku spolnu anatomiju.

 


Ženski spolni organi.

Ženski spolni organi.

Vagina

Vagina je približno 10 cm duga, građena je od glatkih mišića. Prednji stjenka dodiruje stražnju, gore se proteže na dio vrata maternice. Unutar strana vagine je prekrivena sluznicom koja je naborana. Izvana je vaginalni ulaz do razdjevičavanja prekriven himenom. 

Vanjsko spolovilo

Vanjsko spolovilo nalazi se oko ulaza u vaginu. Sastoji se od kože dakle, velike stidne usne, prekrivaju male stidne usne. Male stidne usne prekrivaju klitoris.. Među malim stidnim usnama, prije ulaza u vaginu nalazi se uretra. Klitoris je građen kao muški penis, od brecilnog tkiva. Koža spolovila prekrivena je dlakama, pod kožom je relativno malo masnog tkiva. područje između spolovila i analnog otvora zove se presredak.

Opens external link in new windowViše o ženskoj anatomiji možete naći u Enciklopediji!

Maternica

Maternica leži u zdjelici, između mjehura i rektuma. Izrađena je od tri sloja unutar sluznice, srednji sloj glatkih mišića, abdomena i vanjska mrena. Maternica je kruškoliki organ, koji je okrenut vrhom prema dolje. U tijelu maternice nalazi trokutasta šupljina, materište. Ta šupljina postoji kod žena koje su rodile, dok se kod nerotkinja stijenke maternice priljubljene. Dijelovi maternice su, tijelo maternice i vrat maternice. Između trupa i vrata nalazi se suženi dio, koji anatomski pripada trupu maternice, a funkcionalno vratu. Dno maternice je dio tijela maternice koji se nalazi izbočen iznad hvatišta jajovoda za maternicu. Rogovi maternice su dijelovi maternice na koje se vežu jajovodi. Maternice je duga 7,5 cm, a teška 40 do 60 grama, kod odrasle žene. Maternična unutrašnjost prekrivena je sluznicom koja ima funkciju zbog koje dolazi do menstruacije. Menstruacija je mjesečno krvarenje do kojeg dolazi pod utjecajem žlijezda s unutarnjim lučenjem, pri čemu se sluznica maternice koja je bogata krvnim žilama svaki mjesec priprema za primitak oplođenog jajašcei ako se to dogodi dolazi do trudnoće, u protivnom sluznica "odumire" i izbacuje se krvarenjem.


Maternica.

Maternica.

Jajnici

Jajnici su parni organi koji su dio unutrašnjeg reproduktivnog sistema žene. Imaju i endokrinu funkciju. Ovalnog su oblika, sličan bademu. Najčešće su dugi 3 - 5 i široki 1,5 - 3 cm. Smješteni su na krajevima jajovoda ili fallopijan tuba, odnosno neposredno uz nihov otvor, na bočnim stranama gornjeg dijela male zdjelice u plitkim jamicama na dnu trbušne šupljine, s obje strane materice. Jajnici imaju zadaću otpuštanja jajnih stanica. Oko četrnaestog dana ciklusa zrela jajna stanica je oslobođena iz jajnika (ovulacija) da bi mogla biti oplođena. Jajna stanica po pucanju folikularne opne dospijeva u jajovod iz kojeg biva istisnuta u materičnu šupljinu. Ovaj proces traje tijekom plodnog razdoblja žene, odnosno od puberteta do menopauze. Osim ove funkcije, jajnik također ima i endokrinu funkciju. Njihov zadatak je da tijekom cijelog života žene proizvode i dva specifična hormona estrogen i progesteron. Estogen kontinuirano tijekom cijelog života žene i progesteron u drugoj fazi menstrualnog ciklusa i u toku trudnoće.

 

Jajovodi

Jajovodi su mišićno sluzokožni organi. Cjevastog su oblika, blago nakrivljeni. Njihova dužina iznosi između 8 i 14 cm. Povezani su sa gornjim dijelom maternice, točnije s rogom materice i smješteni su na oba njena kraja. Drugi kraj jajovoda je slobodan u maloj zdjelici ili pelvisu. Služe kao tuneli kojima se do materice dopremaju jajne stanice iz jajnika. Njima se također kreću i spermatozoidi, jer se oplodnja jajne stanice događa u njima.

Opens internal link in current windowNOVO: Prva enciklopedija seksualnosti na internetu!


Tagovi

  

Ocjena 3.00 (7 gl.)
Vaša ocjena: 

Zadnje poruke u forumu

ZvrckicaS 26. Lis 2017 Traži se
Swig iskustva
ZvrckicaS 24. Lis 2017 I ja sam za swinganje tj. moj partner i ja
Razmjena partnera
ZvrckicaS 24. Lis 2017 Da, za grupni u Zagrebu!
Razmjena partnera

Anketa

ANKETA