Što je istina o pojasu nevinosti?

29.05.2009 | Jure Pestar

Provjerite kada su i kako upotrebljavali ovu nadasve zanimljivu spravu za očuvanje ženske kreposti.

 


Pojas nevinosti žene je spriječavao u nevjeri.

Pojas nevinosti žene je spriječavao u nevjeri.

 

U kasnom srednjem vijeku pojas nevinosti bio je često dio ženske garderobe viših i građanskih slojeva, koji je trebao spriječiti spolni odnos i tako osigurati nositeljicu istog od gubitka nevinosti, silovanja, neželjene trudnoće ili čak kušnji koje ima. To je obično bio dlan širok kovani kostur kojim se potpuno sakrio ulaz u vaginu, iako je ostalo nekoliko otvora kako bi žene mogle obavljati druge potrebe. Pojas je na bokovima zatvarala malena ključanica, a ključ je obično imao muž. Dovitljive su žene znale kako se riješiti okova, pa su tako poznate priče o falsificiranom drugom ključu.

 

Pojas nevinosti kroz povijest

 

O svojevrstnom pojasu nevinosti izvještava već i grčka mitologija, opisujući ga u Homerovoj Odiseji. Opisana je priča u kojoj Afrodita prevari supruga Hefesta s njegovim bratom Aresom, a Hefest iz osvete iskuje pojas kako ga više ne bi mogla prevariti, iako osim toga ne postoje dokazi da su antički Grci zaista kovali pojaseve i u njih zaključavali svoje žene. O pojasu nevinosti kruže mnogi mitovi poput onog koji tvrdi da su ih svojim ženama stavljali vitezovi prije no što su krenuli u križarski rat. To je samo mit, jer su se pojasevi pojavili tek dobrih stotinu godina nakon zadnjeg križarskog rata.

 


Pojas nevinosti svojim su ženama stavljali vitezovi prije odlaska u rat, iako je to samo mit. (jlp)

Pojas nevinosti svojim su ženama stavljali vitezovi prije odlaska u rat, iako je to samo mit. (jlp)

 

Prvi pisani izvor koji izvještava o pojasu nevinosti je knjiga Konrada Kyeserja Bellifortis iz otprilike 1400. godine. Vjerojatno su se pojasevi prvi puta pojavili među Florentincima, između ostalog zato jer su njihove žene slovile kao nevjerne. U 15. i 16. stoljeću se raširio po cijeloj Europi, a poznat je bio i kao Venerin (po rimskoj varijanti grčke Afrodite) ili florentinski pojas. Tehnički su ga usavršili, a bogati su ga mještani i ukrašavali vještim zlatnim ukrasima. U katoličkoj Španjolskoj postojao je sve do 19. stoljeća, a ponegdje su još i početkom 20. stoljeća pojaseve morala nositi djeca da se ne bi samozadovoljavala.

 

Kako je danas?

 

Khm, ne usuđujem se zamisliti reakciju svoje partnerice kada bih joj predložio nešto slično. Danas možemo muške i ženske pojaseve nevinosti naći samo još u muzejima i trovinama s erotskim pomagalima, a tvrd i hladan čelik je većinom zamijenila meka i seksi koža. Ako ćemo vjerovati svemu što piše na internetu, onda će maserke u indonezijskom mjestu Batu kao korak predostrožnosti protiv prostitucije ubuduće nositi modernu inačicu pojaseva nevinosti. Obavezne nove crne uniforme maserki će tako biti zaključane lokotom, što će ga moći otvoriti samo vlasnik salona. Nešto slično kao kod srednjevjekovnog grofa, današnjem bismo muškarcu mogli ponuditi komplet ženskog donjeg rublja s ugrađenim GPS uređajem. Provjerili smo - postoji.

 Ocjena 3.00 (4 gl.)
Vaša ocjena: 

Zadnje poruke u forumu

tele6454 10. Kol 2018 hhhhhhh
Swig iskustva
tele6454 10. Kol 2018
Swig iskustva
tele6454 10. Kol 2018 zz
Swig iskustva

Anketa

ANKETA