Mastitis

Kako prepoznajemo i liječimo upalu dojki?

11.02.2009 | Izabela M

Pročitajte više o vrlo bolnoj pojavi koja se zove mastistis, a koja pogađa žene nakon poroda.

 


Nakon poroda može doći do zastoja mlijeka u dojci, što uzrokuje bolove, otvrdnuće ili oteklinu. (jlp)

Nakon poroda može doći do zastoja mlijeka u dojci, što uzrokuje bolove, otvrdnuće ili oteklinu. (jlp)

 

Što je mastitis?

 

Mastitis je upala tkiva u dojci koja se najčešće javlja tijekom razdoblja dojenja. Upala uzrokuje bolove, otekline, crvenilo i povećanu temperaturu dojke. Najčešće do mastitisa dolazi mjesec do tri mjeseca nakon poroda, a može ga uzrokovati bakterija, koja iz djetetovih ustašca ulazi u unutrašnjost tkiva žlijezdi. Može se pojaviti i kod žena koje nisu nedavno rodile, kao i u menopauzi. Zastoj mlijeka u mliječnim žlijezdama uzrokuje tvrde, bolne dojke u kojima su čvorići.

 

Mastitis i uvučene bradavice na grudima

 

Mastitisu su izložene i žene koje su se podvrgle kirurškom zahvatu Opens internal link in current windowuvučenih bradavica na grudima. Tijekom zahvata estetski kirurg naime prereže mliječne žlijezde tako da više nemaju dodira sa svojim kanalićima, koji se nalaze ispod bradavice. Postoje dvije vrste zahvata. Pri prvom kirurg prereže sve žlijezde, a pri drugom koji je manje rizičan i također manje uspješan prereže se samo mali dijelić mliječnih žlijezda. Upravo iz tog razloga ovaj zahvat se ne savjetuje ženama koje još nemaju djece.

 


Estetska operacija uvučenih bradavica se upravo zbog mogućnosti pojave mastitisa ne savjetuje ženama koje još nemaju djece. (jlp)

Estetska operacija uvučenih bradavica se upravo zbog mogućnosti pojave mastitisa ne savjetuje ženama koje još nemaju djece. (jlp)

 

Uzroci mastitisa

 

Bakterije iz djetetovih ustiju mogu ući u mliječne kanale kroz male otvore na površini prsne bradavice te se u unutrašnjosti dojke brzo razmnožiti. To može uzrokovati manju upalu ili dublju infekciju odnosno gnojni proces. Pojavu obično prati i povišena temperatura, koja ne bi smjela prijeći 39 stupnjeva°C ili trajati više od 4-16 sati. Većinom se mastitis javlja samo na jednoj dojci, a ne na obje. Osim zbog utjecaja bakterija, upala se može pojaviti i zbog velike količine mlijeka u žlijezdama koje se ne prazne dovoljno brzo ili ne u cijelosti. Uzroci mogu biti prerijetko dojenje, uski mliječni kanali, fizička ili psihička opterećenost majke kao i pritisak na dojke zbog pretijesnog rudnjaka. Zastoj mlijeka uzrokuje bolove i otvrdnuće dojki. Kroničnom mastitisu su podložne žene koje ne doje. Nakon menopauze do upale u dojci dolazi zahvaljujući kroničnoj upali kanala ispod bradavice. Hormonske promjene naime mogu uzrokovati zatvaranje tih mliječnih kanala odumrlom kožom, što dojke izlaže bakterijskim upalama.

 


Mastitis najčešće uzrokuju bakterije iz djetetovih ustiju ili s površine bradavice. (jlp)

Mastitis najčešće uzrokuju bakterije iz djetetovih ustiju ili s površine bradavice. (jlp)

 

Simptomi mastitisa

 

Osim boli, crvenila i povišene temperature se kod mastitisa može pojaviti i oticanje dojke, fizička bol, izcrpljenost, osjećaj stalnog umora, začepljenje dojke, vrućina ili hladnoća i drhtanje. Mastitis se ponekad može dodatno zakomplicirati zbog pojave gnojnog procesa u dojci. Nekancerogene i dobroćudne tvorbe su na dodir nježne i mobilne pod kožom. Opasnost se javlja kada otvrdnuće nakon dojenja ne nestane, odnosno ne smanji se, ako se na bradavici pojavi gnojni iscjedak ili ako simptomi ne nestanu nakon 2-3 dana liječenja.

 

Kako liječiti upaljene dojke?

 

Mastitis se puno puta liječi antibioticima. Važno je svakodnevno dojenje i pražnjenje upaljene dojke unatoč boli. To naime spriječava pogoršavanje stanja. Možete koristiti i prsne sisaljke, pomoću kojih se lakše može prazniti upaljena dojkau. Da bi se olakšalo bolove, ženama se puno puta preporučuje grijanje bolesne dojke toplim oblogom. Njime možete masirati bolnu dojku prije i nakon dojenja, a više puta dnevno preporuča se topla kupka i masaža dojke u smjeru suprotnom od bradavice. Preporuča se odmor, pijenje dosta tekućine (barem 10 čaša vode dnevno) i zdrava prehrana, jer dehidracija i loša prehrana mogu uzrokovati pogoršanje stanja. Da biste izbjegle mastitis nakon poroda, dojite iz obje dojke, redovno praznite svoje grudi, pijte puno vode i brinite se za higijenu djeteta, ruku i bradavica.

 


Upaljenu dojku je potrebno njegovati toplim oblozima i redovito ju masirati. (jlp)

Upaljenu dojku je potrebno njegovati toplim oblozima i redovito ju masirati. (jlp)

 

Operativni zahvat

 

Kada je prisutna gnojna upala, potrebno ju je isušiti. Liječnik uz primjenu lokalne anestezije to radi na površini kože injekcijom ili je potrebno na dojci napraviti maleni rez. U slučaju da se gnojna upala nalazi dublje u dojci, često je potrebno izvesti operativni zahvat. On se izvodi pod utjecajem opće anestezije, kako bi bol bila minimalna. Mastitis ne uzrokuje rak, ali će vam unatoč tome liječnik savjetovati mamografiju prije bilo kojeg zahvata. Svakako poštujte liječnikove upute i savjete.