Problemi s vlaženjem vagine

Što učiniti ako imate suhu vaginu?

19.07.2011 | Antonio B

Vlažna vagina je uvjet za normalnu spolnost. Što učiniti, ako to nije tako?

 

 

suha vagina

Žena ponekad treba više predigre nego obično da bi njena vagina postala dovoljno vlažna. (PhotoXpress)

 

Pridružite nam se i na Facebooku!

 

Suha vagina uzrokuje bol

Ako se vaša vagina za vrijeme spolnosti dovoljno ne navlaži, osjetit ćete neugodnu bol i čak oštećenja unutarnjih stijenki vagine. Isto će se vjerojatno dogoditi i vašem partneru, koji si zbog toga čak može ozljediti glavić penisa. Ako je riječ samo o prekratkoj predigri, gdje je partner prebrzo prodro u vas, teškoću možete vrlo brzo otkloniti. Penis partner naprosto izvuče te vas recimo navlaži jezikom ili slinom i zatim bez teškoća nastavi s penetracijom. Jednako je tako razumljivo da ćete imati izvjesne poteškoće s vlaženjem za vrijeme menstruacije, jer tampon već sam po sebi osuši vaginu, stoga se nikako nemojte sekirati i razmišljati da s vama nešto nije u redu. Premalo vlažna vagina ne znači uvijek smanjenu želju za seksom. Ponekad je naprosto tako da ste manje vlažni, pa si bez stida možete pomoći raznim pomagalima. Najbolji lubrikant je dakako slina, a ako je suhoća doista velika, možete koristiti i lubrikant. Neće biti na odmet niti ako pokušate seksati s kondomom koji već na sebi ima lubrikant, ukratko - pazite samo na činjenicu da partner u vašu vaginu ne prodre dok je previše suha. Ako se vagina slučajno osuši tijekom seksa, također nemojte paničariti. Partner može naprosto izvući penis za nekoliko sekundi, navlažiti ga slinom – ili još bolje – kratkim oralnim seksom mu ga sami naslinite, a zatim nastavite s penetracijom.

Za vrijeme menopauze je dakako drugačije

Kada žena dođe u menopauzu, javljaju se drugačije teškoće, jer je riječ o snažnim hormonalnim promjenama gdje premala vlažnost muči jednu petinu žena. Ovdje je riječ i o fizičkim promjenama na spolovilima i urinarnom traktu, pri čemu stijenka vagine zbog snižavanja razine estrogena postane tanja i zbog toga izlučuje manje tekućine. Dragi muškarci, u tom slučaju morate biti puni razumijevanja prema svojoj partnerici, jer nije sama kriva što je premalo vlažna. Ili još bolje, ako nije vlažna, to još ne znači da nije uzbuđena i da ne želi seks sa vama. Stvar je samo u menopauzi, dakle u godinama, kojima niti jedna žena ne može pobjeći. Ako s partnericom koja je u menopauzi ne budete dovoljno strpljivi, može se dogoditi da je prođe volja za seksom, što znači da će se naći još u dodatnom i sasvim nepotrebnom emocionalnom problemu. Vagina se tijekom spolnog uzbuđenja žene koja je u menopauzi, obično još navlažuje, ali usporeno. To dakako znači da si morate kao muškarac uzeti više vremena za svoju partnericu, prije svega za predigru, koja je od ključnog značenja. Vlažnost će dakle biti takva kakva treba biti, samo će vam biti potrebno dodatno vrijeme da do toga dođe.

Načini da navlažite svoju vaginu

Savjetujemo vam da izbjegavate korištenje mirisnih sapuna, ulja za kupke, pjena, raspršivača i toaletnih rupčića za vaginu, jer vam je takvi i slični spojevi mogu nadražiti i uzrokovati još dodatne teškoće pri seksu. Izbjegavajte i upotrebu antihistaminika i dekongestiva, koji su poznati po tome, da snažno isušuju upravo rodnicu. Koristite gelove na bazi vode, što ih bez brige možete nanijeti u unutrašnjost vagine i na partnerov penis, jer otklanjaju suhoću i eventualno bolno općenje. Gelovi na vodenoj osnovi su najbolji i zato, jer vam se gotovo ne može dogoditi, da dođe do upale rodnice. Savjetujemo vam i prilično redovite spolne odnose, koji povećavaju protok krvi kroz vaginu tijekom uzbuđenja i čuvaju je u formi, što znači da se vlažnost ne može smanjiti. Ako nemate mogućnosti za redoviti seks, možete i masturbirati, jer će učinak biti potpuno isti. Uzbuđivanje vagine naime potiče nadbubrežne žljezde na obilnije izlučivanje estrogena. Za nadbubrežne se žljezde možete i dodatno pobrinuti pomoću zdrave prehrane i redovite tjelesne aktivnosti, koja otklanja i stres. Ako ništa od navedenog baš ne pomaže puno, pokušajte s tako zvanim zamjenskim hormonalnim liječenjem, koje olakšava suhoću i stimuliranje rodnice, kao i mnoge druge negativne simptome menopauze. Ako ne volite hormonalne tablete, imate na raspolaganju i kreme i dijafragme koje se umeću u vaginu.

 

Baš sve o seksu - klik na Enciklopediju seksualnosti!