Menstrualni problemi

Zašto menstruacija kasni?

22.05.2012 | Tjaša Babič

Uzroka za izostanak menstruacije ima više, pogledajmo najvjerojatnije. Zašto menstruacija kasni?

 

 

menstruacija kasni

Menstruacija može kasniti zbog prekomjernog stresa. Odmorite se! (PhotoXpress)

 

Pridružite nam se i na Facebooku!

 

Menstruacija može kasniti jer ste u drugom stanju 

Naravno, trudnoća je moguća, ali samo ako ste imala spolne odnose s muškarcem, a pri tome niste upotrebljavala zaštitna sredstva – ali, ponekada i zaštita zataji. Trudnoća je moguća samo u spolnom odnosu, tijekom kojeg muškarac ejakulira u rodnici, ali se može dogoditi i kod metode u kojoj muškarac, neposredno prije ejakulacije, izvuče penis iz vagine. Oralni seks, analni seks i sve ostale metode ne dovode do trudnoće!

Dakle, ako ste imala spolne odnose koji bi mogli dovesti do trudnoće, i sada vam menstruacija kasni, možete učiniti dvije stvari: kupite test za utvrđivanje trudnoće, ili izračunajte plodne dane. Plodni dani baš i nisu najprimjerenija zaštita jer nisu potpuno pouzdani, ali vam mogu pomoći kako biste okvirno ustanovili jeste li u vrijeme spolnog odnosa bili u plodnom razdoblju ili niste.

Kada je žena najplodnija? 

Žena je najplodnija negdje u sredini menstrualnog ciklusa. Ponekada je to vidljivo i izvana, jer se poveća vaginalni iscjedak. Plodni period se naziva i vremenom ovulacije.

Utvrđivanje plodnih dana i pouzdani način utvrđivanja trudnoće 

Kod utvrđivanja plodnih dana, odnosno kod određivanja vremena ovulacije, od pomoći vam mogu biti i menstrualni kalendari, čija svrha nije samo određivanje plodnih dana, već i praćenje ponašanja vašeg tijela uopće. To može biti od velike pomoći vašem ginekologu jer, kao što i sama znate, često se ne možemo točno sjetiti kada se nešto događalo, pogotovo nekoliko mjeseci unatrag. Na ovulaciju može utjecati bolest, stres, alkohol, droge, pa zbog toga obično brojanje dana nije pouzdano.

Određivanje plodnosti po Mjesecu 

Neki naglašavaju veliku povezanost između mjeseca i menstrualnog ciklusa, te kažu kako se žena može ravnati i po Mjesecu. Mjesečeva faza plodnosti može nastupiti bilo kada, bez obzira na vaš menstrualni ciklus – prije, tijekom ili poslije menstruacije. Mjesečevo vrijeme plodnosti izračunava se za svaku ženu posebno, s obzirom na vrijeme rođenja. Tako gledajući može se dogoditi da žena ima i dva plodna razdoblja tijekom jednog mjeseca.

Drugi razlozi izostanka menstruacije 

Menstruacija vam može izostati i iz drugih razloga. Jedan od velikih uzroka neredovitih menstruacija je stres. Menstruacija vam može izostati i zbog toga što vam se u tijelu uspostavlja nova ravnoteža. Inače su neredovite menstruacije značajka tinejdžerskog doba. Uspostavljanje redovnog menstrualnog ciklusa može trajati nekoliko godina. Za menstruaciju je važna i pravilna prehrana, ako jedete premalo, jednolično, podložni ste bulimiji ili anoreksiji. Pretjerana tjelovježba može iscrpiti tijelo, naročitu u vrijeme njegovog razvoja. Ali tijelo iscrpljuju i droge, alkohol, pa i neki lijekovi. I promjena rutine može pobrkati vaš menstrualni ciklus.

Dugotrajno ili kratkotrajno izostajanje

Neredovitost menstruacije, odnosno njeno izostajanje može biti kratkotrajne ili dugotrajne prirode. Ako vam je menstruacija duže vrijeme neredovita i snažna, najpametnije je da se posavjetujete sa svojim liječnikom.

Može se dogoditi da se radi samo o povremenim izostajanjima, ili da vam menstruacija kasni samo mjesec ili dva. U tom se slučaju zapitajte jeste li u tom periodu nešto promijenili u svojoj normalnoj životnoj rutini. Da li se u vašem životu pojavilo više stresa, jeste li promijenili prehrambene navike, jeste li puno popili …? Ako ste na neko od ovih pitanja odgovorili potvrdno, najvjerojatniji ste dobili odgovor na pitanje: Zbog čega vam izostaje menstruacija.

Menstruacija nije samo neugoda, s kojom se žene moraju boriti svakog mjeseca, već nam može mnogo reći o tome što se događa u našem tijelu. Kada se idući puta budete ljutili zbog onoga što vam priređuje, te mislite da bi bez nje svijet bio ljepši, radije se veselite što je imate i da vas ne gura u brige.

 

Više na temu Menstruacija pročitajte u Enciklopediji seksualnosti!