Menstrualni problemi

Menstrualne tegobe

21.04.2010 |

Njih dakako ima cijela serija: od kašnjenja menstruacije, do izostanka, bolova i pms-a. Pogledajmo uzroke i simptome.

 

Ženu koja pati od PMS-a najbolje je pustiti na miru, jer je vrlo razdražljiva. (photoXpress)

Ženu koja pati od PMS-a najbolje je pustiti na miru, jer je vrlo razdražljiva. (photoXpress)

Mjesečnica

Menstruacija, što je poznajemo i kao mjesečno pranje, menoreju, menzes, žensko pranje ili periodičko krvarenje, krvarenje je iz maternice, koje se u žene javlja od puberteta do menopauze prosječno svaka četiri tjedna. Uglavnom traje od tri do pet dana. Ako traje samo dva ili više od osam dana, vjerojatno se radi o poremećaju i nekoj nepravilnosti. Tijekom mjesečnog krvarenja maternica izbaci sluznicu koja nabrekne pod utjecajem progesterona, što znači da je pripremljena za prihvat oplođenog jajašca. Kada ne dođe do oplođivanja, jajašce propadne, a nabrekla sluznica postane višak te se oljušti od zida maternice. Kada zid maternice prekrije nova sluznica, krvarenje prestaje. Prva se menstruacija pojavi između desete i trinaeste godine, ponekad i kasnije, dakle sve negdje do sedamnaeste godine, što dakako ovisi o razvijenosti djevojke, njenom fizičkom i zdravstvenom stanju, načinu života i ostalim faktorima. Na početku je mjesečno krvarenje neredovito, budući da se mladi organizam još privikava na novu funkciju, a ako se slične stvari događaju i kasnije, nešto, bez sumnje, nije u najboljem redu.

 

Amenoreja je izostanak mjesečnog krvarenja do kojeg može doći zbog emocionalnih stresova.

Amenoreja je izostanak mjesečnog krvarenja do kojeg može doći zbog emocionalnih stresova.

Amenoreja

To je izostanak mjesečnog krvarenja koje je prirodno u djevojčica prije puberteta, u žena u trudnoći i u dama koje se približavaju menopauzi. Ako se pojavi u ostalih žena, radi se o oboljenju jajnika, maternice i žlijezda s unutarnjim lučenjem. Moguće je da je riječ o psihogenim smetnjama, koje su često posljedica različitih emocionalnih šokova. Drugim riječima, psihogene su smetnje procesi u ljudskom tijelu koji su posljedica nekog emotivnog stanja. I upravo emotivna protuslovlja, koja uzrokuju snažnu napetost, mogu utjecati na fizičko stanje i u žena uzrokovati poremećaje s menstruacijom. Ako menstruacije uopće nije bilo, riječ je o primarnoj amenoreji. Ako je menstruacija kasnila, riječ je o sekundarnoj amenoreji. Amenoreja može biti posljedica nepravilnog djelovanja mozga, hipofize, štitnjače, nadbubrežnih žljezda, jajnika ili drugih dijelova spolnih organa. U djevojčica, koje u 13. godini ne pokazuju znakove puberteta, koje u 16. još nemaju menstruaciju ili menstruacija ne nastupi ni nakon pet godina od početka puberteta, potrebne su pretrage, budući da jedino na taj način možemo isključiti eventualno postojanje bolesti.  

Tijekom menstruacije može doći do prejakog ili preblagog krvarenja.

Tijekom menstruacije može doći do prejakog ili preblagog krvarenja.

Dismenoreja

Dismenoreja je bol koja nastane u trbuhu zbog kontrakcija (grčeva) maternice u vrijeme menstruacije. Kod primarne dismenoreje uzrok za grčeve nije poznat, a kod sekundarne je uzrok grčeva ginekološko oboljenje. Primarna dismenoreja pogađa do 50 posto žena. Uglavnom nastupi u mladosti ie može biti toliko jaka da ometa svakodnevne aktivnosti. S godinama ili nakon poroda se može smanjiti. Razlog za to je smanjeni dotok krvi u sluznicu maternice. Sekundarna dismenoreja je rjeđa i pogađa do 25 posto žena. Najčešći uzroci za nju su endometrioza (bujanje stanica sluznice maternice izvan maternice) te miomi (nemaligne izrasline na zidu maternice). Glavni znak dismenoreje je bol u donjem djelu trbuha, koja se može pojaviti i u obliku kontrakcija. Može biti   tupa ili stalna. Ostali simptomi su glavobolja, zatvor ili proljev, slabost i povraćanje te često mokrenje. Ponekad se iz maternice izluče ugrušci krvi ili dijelovi sluznice maternice. Bol pri primarnoj dismenoreji učinkovito uklanjaju nesteroidni protuupalni liljekovi. Simptome može ublažiti i odmor, spavanje i redovita fizička aktivnost. Ako bolovi spriječavaju svakodnevne akivnosti, ovulacija se može spriječiti upotrebom kontracepcijskih sredstava s niskim sadržajem hormona. Liječenje sekundarne dismenoreje ovisi o uzroku.

Opens internal link in current windowSve o ženskom zdravlju pronađite u najvećoj Enciklopediji seksualnosti na internetu!


PMS

Opens internal link in current windowPMS (predmenstrualni sindrom) stanje je s brojnim znacima kao što su nervoza, razdražljivost, uznemirenost, depresija, glavobolja, oticanje tkiva i osjetljivost dojki. Znakovi se javljaju od 7 do 14 dana prije početka menstruacije. Povezani su s hormonalnim promjenama i promjenama kemijskih tvari u tijelu. Hormonalna kontracepcijska sredstva umanjuju osciliranje razine hormona i olakšavaju probleme. Smanjen unos soli ili upotreba blagog lijeka za izlučivanje tekućine (diuretika) umanjuje oticanje tkiva. Pomaže također smanjeno konzumiranje šećera, alkohola i kofeina i dodaci prehrani s kalcijem i magnezijem. Nesteroidni protuupalni lijekovi pomažu ublažiti glavobolju i bolove uzrokovane grčenjem maternice.


Nepravilna krvarenja iz maternice

Hipermenoreja označava prejako mjesečno krvarenje, što ga isto kao i hipomenoreju, koja označava preblago mjesečno krvarenje, uzrokuju smetnje u djelovanju jajnika. Ako žena pati od hipermenoreje, te ako uz to ima snažne bolove u donjem djelu trbuha, kao lijek je preporučljiviji lekadol nego aspirin, budući da aspirin utječe na brži protok krvi, što može uzrokovati još snažnija krvarenja. Krvarenje iz maternice može biti prejako ili preslabo, prečesto ili neredovito. U približno 25 posto žena uzrok je u organskim poremećajima spolnih organa, a kod približno 75 posto žena u poremećajima hormonalne ravnoteže. Svako abnormalno krvarenje razlog je za posjetu kod liječnika specijalista. Uz prejaka i preoskudna krvarenja može nastupiti i polimenoreja, pri čemu se radi o kraćem menstrualnom ciklusu, prilikom koga mjesečno krvarenje nastupa svaka tri tjedna. Za razliku od još jedne smetnje s nazivom oligomenoreja, kada je riječ o produženom ciklusu, gdje menstruacija nastupa tek svakih šest tjedana. 

Opens internal link in current windowSve o ženskom zdravlju pronađite u najvećoj Enciklopediji seksualnosti na internetu!