Menopauza

Kako znamo da dolazi menopauza?

18.03.2013 | Tjaša Babič

Razdoblje u kome se tijelo priprema na menopauzu zovemo klimakterij. Kako prepoznajemo tu fazu?

 

 

znakovi menopauze

San je u klimakteriju značajan čimbenik, jer pomaže nadbubrežnoj žljezdi. (PhotoXpress)

 

Pridružite nam se i na Facebooku!

 

Klimakterij ili možda već menopauza?

S klimakterijem žena ulazi u novo poglavlje u životu. Klimakterij ili perimenopauza je razdoblje koje traje nekoliko godina prije zadnje menstruacije. U razdoblju klimakterija istekne razdoblje plodnosti. Nastupi novo razdoblje, što ga nazivamo menopauzom. Menopauza je trajni prestanak menstruacije i prestanak cikličke djelatnosti jajnika kod žene. Nastupanje menopauze određujemo kada žena najmanje godinu dana nije imala Opens internal link in current windowmenstruaciju. Prirodna menopauza u prosjeku nastupi nakon 50. godine. Većina žena se suočava s više ili manje izraženimi simptomima klimakterija. Kod nekih žena menopauza nastupi odjednom, bez klimakterija. Najčešće je riječ o slučajevima kada je menopauza nastupila kao posljedica operativnog zahvata. U tim slučajevima simptomi nastupe odjednom i sa svom snagom.

Znaci klimakterija

U opsežnom istraživanju među ženama našeg podneblja starim od 45 do 54 godine utvrđeno je da se jedan ili više ranih simptoma klimkterija javlja kod 50–70 % žena. Znaci što ih doživi većina žena su: navale vrućine, noćno znojenje, nemir, pojačani otkucaji srca, razdražljivost, povišen krvni pritisk, dobivanje na tjelesnoj težini, depresivna razpoloženja. Kasnije se pojavljuju i kasni simptomi – suha koža, ispadanje kose, bolovi u kostima i zglobovima, suha rodnica i bolovi tijekom spolnih odnosa. Pogođen je i urinarni trakt. Kod dosta žena mjehur više nije pouzdan i dolazi do nekontroliranog istjecanja urina. Zbog izmijenjenog hormonalnog stanja se češće povećaju vrijednosti kolesterola u krvi i tlaka s ubrzanom aterosklerozom, što povećava opasnost nastanka bolesti krvnih žila. Zbog pomanjkanja spolnih hormona snižava se gustoća kostiju, što može dovesti do osteoporoze s prijelomima.

Što se događa u tijelu u vrijeme klimakterija?

Jajnici polako zaustavljaju svoju hormonalnu aktivnost, što vodi do smetnji i nepredvidivih mjesečnih krvarenja. Slabljenje djelovanja jajnika posredno utječe i na djelovanje drugih žljezda s unutarnjim lučenjem (npr. štitnjače), pa se u tom razdoblju mogu pojaviti smetnje u njihovu djelovanju. Plodnost u klimakteriju opada, ali još uvijek postoji mogućnost začeća bar godinu dana nakon menopauze. U klimakteriju, koji traje i do nekoliko godina, jajnici stvaraju sve manje ženskih i muških hormona. Ulogu lučenja spolnih hormona preuzimaju druga tkiva i organi, nadbubrežne žljezde, masno tkivo i mišići. Uspješnost tih organa ovisi prije svega od tjelesne i duševne kondicije žene i prehrane. Menstruacijska krvarenja mogu postati oskudnija, snažnija, kraća ili se vrijeme krvarenja čak produžuje. Kada tijelo luči samo male količine estrogena i više ništa progesterona, krvarenje izostane. A ometane su i brojne druge funkcije, što ih vode ženski hormoni. Bar se dvije trećine žena u klimakteriju žali na tjelesne i psihičke teškoće. Klimakterij nikako nije bolest, ali za tijelo i psihu predstavlja veliko opterećenje. Zbog visoke starosti, što je populacija danas doživi, godine menopauze više ne možemo izjednačavati sa starošću.

Olakšavanje simptoma klimakterija

Kojim postupcima žene same sebi mogu olakšati simptome klimakterija?

U klimakteriju postaje još značajnije da se žena dovoljno i kvalitetno naspava. San je značaajan za djelovanje nadbubrežne žljezde. S 15 minutnim izlaganjem kože suncu tri puta na tjedan tijelu osiguravamo D vitamin, koji vodi brigu o očuvanju koštane mase. Važna je uravnotežena prehrana s ograničenim konzumiranjem rafiniranih ugljikohidrata. Preporučuje se konzumiranje živežnih namirnica što sadrže biljne estrogene, dovoljno vitamina i minerala. Ne savjetuje se pušenje, jer pušenje potiče razgradnju spolnih hormona. Može se pomoći i pripravcima iz ljekarne. Bez recepta u ljekarni su na raspolaganju pripravci od biljke cimicifuga racemosa i pripravci od soje. Šetnje, plivanje i biciklizam su sportovi koji su unatoč godinama prikladni za očuvanje tijela u dobroj kondiciji. Ako su teškoće snažnije izražene ili ih biljni pripravci ne ublaže, liječnik u odnosu na stanje i rizik može uvesti zamjensku hormonalnu terapiju s estrogenom ili propisati druge odgovarajuće lijekove.

 

Baš sve o seksu - klik na Enciklopediju seksualnosti!