Menopauza

Kad menopauza traje duže no obično

4.04.2009 | Tjaša Babič

Zakašnjela menopauza znači da estrogen nešto duže utječe na tijelo no što je to obično slučaj. Kakve su posljedice i što možemo učiniti?

 


Na zakašnjelu menopauzu između ostalog utječe menopauza. (jlp)

Na zakašnjelu menopauzu između ostalog utječe menopauza. (jlp)

Kada govorimo o zakašnjeloj menopauzi?

Očekivana starost kad žena ulazi u menopauzu je od 50 do 55 godina. Na raspon starosti utječe više čimbenika. Na zakašnjelu menopauzu utječu prehrambene navike, uporaba kontracepcijskih tableta i broj porođaja. Komparativne studije u Španjolskoj i Sjedinjenim Američkim Državama pokazale su da godine variraju i s obzirom na etničku pripadnost. Unatoč tome to su studije koje se moraju provjeravati, nastaviti i dopunjavati. Zakašnjela menopauza uobičajena je kod žena s jako povećanom tjelesnom težinom i onih s natprosječnom količinom estrogena. Povezali su je i sa šećernom bolešću. A svoje radi i genetika.


Starosna granica kad govorimo o zakašnjeloj menopauzi se pomiče na gore. (jlp)

Starosna granica kad govorimo o zakašnjeloj menopauzi se pomiče na gore. (jlp)

Starosna granica menopauze se pomiče prema gore

Za sada se smatra da je zakašnjela ili kasna menopauza kad žena nakon navršenih 55 godina starosti još uvijek ima menstruaciju. Kad govorimo o kasnoj menopauzi, ne možemo a da ne zamijetimo činjenicu da se prosječna starost ulaska u menopauzu stalno povisuje. To potvrđuje i istraživanje obavljeno u Gotenburgu u Švedskoj. Studiju su počeli provoditi godine 1968. i završili je 2002. godine, a svakih deset godina radi se pregled privremenih rezultata. Njihovi podaci pokazuju da žena je rođena 1908. godine ušla u menopauzu sa 49 godina. A ona koja se rodila 1930. godine - tek u dobi od 51 godinu i pol.


Zakašnjela menopauza povećava vjerojatnost nastanka raka dojke. (jlp)

Zakašnjela menopauza povećava vjerojatnost nastanka raka dojke. (jlp)

Utjecaji zakašnjele menopauze na zdravlje

Zakašnjela menopauza znači da se estrogen izlučuje u istoj mjeri i sa sobom nosi sve "zaštitne" učinke. To znači da štiti ženske kosti, jer zadržava njihovu gustoću, a dobro utječe i na krvne žile. Vagina ostaje elastična i ovlažena, tako da seksualni odnosi ostaju ugodni. Jednak ostaje i libido. Međutim, to donosi i negativne posljedice. Zbog produženog djelovanja hormona estrogena žene češće oboljevaju od raka dojke, jajnika i maternice. Estrogen potiče rast stanica, a tako povećava i vjerojatnost mutacije stanica i potiče rast kancerogenih stanica kad/ako se pojave. Rezultati istraživanja provedenog u Nizozemskoj pokazuju da zakašnjela menopauza utječe na produženje životnog vijeka. Njihovo je istraživanje prvenstveno usredotočeno na utjecaj zakašnjele menopauze na djelovanje srca i žila.


Kardiovaskularne vježbe važne su u starosti i onda kad imamo zakašnjelu menopauzu. (jlp

Kardiovaskularne vježbe važne su u starosti i onda kad imamo zakašnjelu menopauzu. (jlp

Kako ublažiti utjecaje zakašnjele menopauze?

Utjecaje zakašnjele menopauze možete ublažiti tjelesnom aktivnošću, pravilnom prehranom, redovitim liječničkim pregledima. Redoviti liječnički pregledi su jako važni, jer se tako mogu pravovremeno utvrditi sve promjene, kojima su žene u tom razdoblju podvrgnute. Zbog povećane vjerojatnosti pojave raka, posebno se mora ozbiljno uzeti svako neobično krvarenje. Unatoč tome što se čini da zakašnjela menopauza štiti kardiovaskularni sustav, to ne znači da žena može zanemariti brigu za srce u vidu pravilne prehrane i tjelesnog vježbanja.