Vaginalne upale

Vaginalni iscjedak: Kada je vrijeme za paniku?

3.12.2012 | Izabela M

Sve o promjenama koje se događaju na iscjedku i o tome kako prepoznati bolesti koje do toga vode.

 

 

vaginalni iscjedak

Manja količina iscjedka je znak prirodnog procesa čišćenja, koji se događa u vagini. (PhotoXpress)

 

Pridružite nam se i na Facebooku!

 

Općenito o vaginalnom iscjedku

Vaginalni iscjedak je tekućina ili malo gušća tekućina, koja se luči kroz vaginalni otvor. Većina žena ima iscjedak do neke mjere, manja količina iscjedka je znak normalnog i prirodnog tjelesnog procesa vaginalnog čišćenja. Količina i vrsta iscjedka razlikuje se kod svake žene i ovisi o menstrualnom ciklusu. Promjena u sastavu (neugodan miris ili boja) ili sama prisutnost iscjedka kao posljedica nadraženosti može biti znak upale.

 

Kako i zbog čega nastaje iscjedak?

Vaginalne stjenka i vrat maternice imaju žlijezde koje proizvode male količine tekućine koje pomažu održavati čistoću vagine. Normalni vaginalni iscjedak je mliječno bijele boje i nema neugodan miris. Brojne infekcije uzrokuju promjenu u količini, boji, teksturi i mirisu. Uključuju bakterijsku vaginozu koja uzrokuje neuravnoteženo stanje u vagini, trihomoniaza koja se prenosi spolnim putem kao i klamidija i gonoreja te gljivične upale. Trihomoniaza, gonoreja i klamidija su spolno prenosive bolesti, dok vaginoza i gljivične upale nisu prenosive spolnim putem. Vaginalno krvarenje se razlikuje od vaginalnog iscjedka.

Određene bolesti se mogu prepoznati po iscjedku

Iscjdak se može pojavljivati u raznim bojama od sivog, žutog, zelenkastog do mliječno bijeloga te mogu imati neugodan miris. Simptomi i karakteristike tekućine ovise od uzroka. bakterijska vaginoza uzrokuje rijedak i svio-bijeli iscjedak koji je često neugodnog mirisa sličnog mirisu ribe. Pjenast i žuto-zelenkasti iscjedak jakog mirisa je često posljedica trihomoniaze. Gonoreja uzrokuje osjaćaj peckanja za vrijeme uriniranja i žućkast iscjedak, spolovilo je crveno i otečeno. Jednake simptome ima i klamidija. Gljivične upale donose gust i bijeli iscjedak sličan vrhnju.

Kada potražiti pomoć liječnika?

Preporučljivo je potražiti liječničku pomoć kada primjetite promjenu u iscjedku ili imate druge simptome kao što su bol i svrab spolovila.Ponekad se događaju promjene na iscjedku kao posljedica menstrualnog ciklusa. proces liječenja ovisi o tome što uzrokuje iscjedak. najčešće su to antibiotici, injekcije ili vaginalete.

Kako si pomoći sama?

Gljivična oboljenja mogu se izliječiti i bez lijekova na recept ali treba pitati liječnika. Neki savjetuju ispiranje vagine dok su neki protiv jer vagina ima načine kako se sama riješiti bakterija. Kod trihomoniaze, gonoreje i klamidije važno je slušati liječničke savjete te nemati spolne odnose kako ne bi zarazili partnera. važno je liječenje antibioticima poštovati do kraja kako bi liječenje bilo uspješno.

Kako izbjeći ove probleme?

Jako je važno prakticiranje sigurnog i higijenskog seksa. Korištenje dobrog šampona ili sapuna za intimnu higijenu koji nisu preagresivni te nošenje pamučnog donjeg rublja.

 

Baš sve o seksu - klik na Enciklopediju seksualnosti!