Vaginalne upale

Sirast iscjedak iz rodnice – gljivična upala (1. dio)

31.10.2011 | Sandra Jović

Praktički nema žene koja se nije susrela s ovom tegobom. Kako ju prepoznati i zašto se javlja?

 

 

gljivična upala

Uzrok gljivične upale kandidaze je gljivica Candida albicans. (PhotoXpress)

 

Pridružite nam se i na Facebooku!

 

Upala, na koju ukazuje sirast iscjedak, zove se kandidaza. Barem jednom tijekom plodnog razdoblja pojavljuje se kod 75 % žena, a kod 50 % žena čak i više puta, a potpuno imuni na nju nisu niti muškarci.

Što je vaginalna kandidaza? 

Vaginalna kandidaza je upala rodnice i vanjskog spolovila, što je uzrokuje gljivica Candida albicans. Ona je inače prisutna kod 10-20 posto žena, bez da uzrokuje upale i ostale tegobe, a najčešće je možemo naći u crijevima. Kada se gljivice prekomjerno razmnože i razgranaju, mogu uzrokovati mnogo problema, jer narušavaju prirodnu ravnotežu vaginalne flore, te tako uzrokuju upalu vanjskog spolovila (vulvitis) , rodnice (kolpitis, vaginitis), a češće dolazi do upale vanjskog spolovila i rodnice istovremeno (vulvovaginitis ). Veća vjerojatnost gljivične zaraze postoji kod pacijentica, koje imaju pad imunološkog sustava ili se liječe antibioticima, koji uništavaju obrambenu vaginalnu floru. Češća je također u menopauzi, pogotovo kod žena, koje uzimaju hormonske nadomjestke, kod trudnica, debelih žena i dijabetičarki.

Kako prepoznati da se radi o upali?

Obično je kod žena to sirast iscjedak iz rodnice, može biti i u komadićima sličnim pahuljicama. Neke žene osjećaju i peckanje pri uriniranju i jak svrbež, što nije uvijek slučaj, jer može se dogoditi da niti jedan od navedenih simptoma ne prati oboljenje. Kod muškaraca se obično javlja crveni osip i peckanje pri uriniranju. Kod oba spola čest je i snažan i neugodan miris. Klinička slika se utvrđuje i promjenama na vanjskom spolovilu, obično u obliku ulkusa koji mogu jako peći, a vanjsko spolovilo i rodnica su često crveni i otečeni.

Što da napravimo kad opazimo znakove upale?

Kad opazite promjene na vašem tijelu, najbolje je posjetiti liječnika, u ovom slučaju ginekologa. Ako ste dobili gljivičnu upalu, najvjerojatnije ćete se i vi i partner morati liječiti, iako učinak liječenja neće biti dugoročno učinkovit. Čak i ako partner nema znakova zaraze ona svejedno može biti prisutna, što znači da se vi možete izliječiti i zatim ponovo zaraziti, jer se nije liječio i partner. Tako zarazu možete prenositi jedan na drugoga, što nazivamo ping pong učinkom.

Zašto dolazi do upale?

Najprije moramo naglasiti da su neke žene mnogo osjetljivije i sklonije gljivičnim oboljenjima nego druge i kod njih se upala neprestano ponavlja.

Do upala dolazi iz različitih razloga, koji uzrokuju promjenu kiselosti rodnice. Među najčešće ubrajamo stres, psihičke poteškoće, promjene okoliša, nošenje uske odjeće i donjeg rublja od umjetnih tkanina, vlažnih kupaćih kostima, upotreba higijenskih uložaka tijekom menstruacije, upotreba mirisnih dnevnih uložaka te higijenske navike – upotreba mirisnih sapuna, maramica, dezodorana u području genitalija, a prekomjerno pranje genitalija također može biti štetno, jer s kože ispire njezin prirodni zaštitni sloj.

Dobru podlogu za razvoj i razmnožavanje gljivica stvara i jednolična prehrana te povećana količina šećera u krvi i tkivima. Da bi ponovno uspostavili ravnotežu u tijelu tijekom liječenja je najbolje izbjegavati upotrebu raznih sapuna i pobrinuti se za dobru osobnu higijenu. Liječnici savjetuju i da se ne uzima bijeli šećer iI ostali slatki proizvodi, te hrana sa velikom količinom ugljikohidrata, jer se njima hrane gljivice i tako se stanje dodatno pogoršava.

 

Baš sve o seksu - klik na Enciklopediju seksualnosti!