Vaginalne upale

Kako ukloniti crijevne gliste (Enterobius vermicularis)?

11.07.2011 | Sašo Stojanov

Riječ je o glistama koje se najčešće razvijaju u debelom crijevu, ali i u vagini. Kako otkloniti ovaj vrlo neugodan problem?

 

 

crijevne gliste

Crijevne gliste mogu uzrokovati vaginalnu upalu. Zato je neophodno što brže liječenje. (PhotoXpress)

 

Pridružite nam se i na Facebooku!

 

Znaci bolesti

Crijevne gliste su tanke i bijele, nešto deblje od konca i duge približno 10 mm. Najčešće su u debelom crijevu, a mogu uzrokovati i Opens internal link in current windowupalu vagine. Imaju ih brojni ljudi ne znajući. Najuobičajeniji znak bolesti je svrbež čmara. Gliste su najaktivnije noću i za punog mjeseca - tada se kreću i polažu jajašca, što uzrokuje svrbež.

Flaster na čmar

Ako sumnjate da imate gliste, liječnik/ica će vam vjerojatno savjetovati da na čmar zalijepite flaster. Uzorak će pregledati pod mikroskopom, kako bi utvrdili jesu li prisutna jajašca. Možda ćete to morati raditi dva do tri dana, kako biste dobili pouzdano stanje.

Nakon dijagnoze

Ako dijagnoza potvrdi da imate gliste , morate se liječiti vi, ali i svi koji žive s vama u zajedničkom domaćinstvu, pa i spolni partneri. Gliste se prenose vrlo jednostavno, obično preko ruku. Zato nakon korištenja WC-a ne zaboravite oprati ruke, jer ćete tako izbjeći ponovnu zarazu.

Češnjakom protiv glista

Biljni lijek protiv glista je češnjak: tri dana jedite po jedan režanj češnjaka na dan. Treći dan popijte šalicu kineskog cimetovca i čaja od paprene metvice. Čaj pripremite tako da pola čajne žličice listova kineskog cimetovca i pola čajne žličice listova paprene metvice prelijete šalicom vruće vode.

Pripravak kuhajte 3 do 5 minuta u pokrivenoj posudi. Zašto češnjak i paprena metvica? Češnjak oslabi gliste, a čaj je diuretik koji ih ispere. Postupak ponovite za tjedan dana, kako biste se riješili ličinki koje su u međuvremenu stasale, i još jednom kroz dva tjedna.

Kako se riješiti vaginalnih glista?

Vaginalnih glista ćete se riješiti tako da sjednete u kupku u koju ste stavili po šalicu i pol gorke soli (epsomita) na malo manje od 4 litre vode. To biste trebali ponavljati 3 dana po dva puta na dan, a ulaz u vaginu, čmar i međicu trebate mazati kremom od cinkova oksida. Za kremu ćete trebati recept.

 

Baš sve o seksu - klik na Enciklopediju seksualnosti!