Ginekološki problemi

Što su policistični jajnici?

13.10.2010 | Sara B.

Policistični jajčnici česta su bolest, odnosno hormonska smetnja. Zašto do njih dolazi i kako ih liječiti?

 

 

Policistični jajčniki

Policistični jajnici su česta hormonsko - probavna bolest. (PhotoXpress)

 

Više na temu Ginekološki problemi pročitajte u Enciklopediji seksualnosti!

 

Što su policistični jajnici?

Policistični jajnici su puno češća bolest nego što žene misle. Naime, ima ih 8-10% žena. Riječ je o tome da žene mjesečno proizvedu više jajašaca, kao i one koje nemaju problema s bolesti, ali ona ne dozriju. Uzrok je najčešće hormonski, često povezan s inzulinom. U brojnim se slučajevima radi o hormonsko - probavnoj smetnji. Kod žena s policističnim jajnicima nijedno od jajašca ne dozrije dovoljno i zato ne dolazi do ovulacije. Neka jajašca mogu se lako razviti u ciste, koje su, najčešće, bezopasne.

Žene moraju biti svjesne da su policistični jajnici česta pojava koja u većini slučajeva ne utječe na kvalitetu življenja. Bol u trbuhu može biti znak da je jedna od cista postala prevelika. U tom slučaju može se preporučiti operativni zahvat. Za njega se, uglavnom odlučuju žene koje žele zatrudnjeti, pri čemu je zadnjih godina u modi nova metoda. Ona omogućuje da se cista ne reže, već se samo probode tankom iglom. Većinom ciste ipak ne uzrokuju veće probleme pa se liječenje usmjerava na tegobe koje uzrokuju policistični jajnici.

Policistični jajnici: simptomi i teškoće

Zbog manje reakcije na inzulin, on se zadržava u krvi i dolazi u stanice. Pri tom se žene mogu suočiti sa simptomima kao što su: povećanje težine, pojačan apetit, depresivno raspoloženje, a mogući su i povišeni krvni tlak, povišena razina kolesterola, a neke se žene mogu suočiti i sa dijabetesom tipa 2.

Zbog neuredne menstruacije (najčešće je riječ o odsutnosti krvarenja, a ponekad je riječ i o dugotrajnom krvarenju) tijelu nedostaje ženski hormon progesteron. Neke žene zbog toga trpe zbog naglašene dlakavosti, masnu kožu i ćelavost muškog tipa (ispadanje kose u predjelu čela) za što je krivo prisustvo muških hormona, androgena. Spomenuti simptomi ne pojavljaju se kod svih pacijentica, jer neke od njih imaju samo neke neugodnosti.

Ako sumnjate imete policistične jajnike, obavezno otiđite ginekologu. Ginekolog će moći otkiti prisustvo cista, a za konačnu potvrdu dijagnoze, morat ćete napraviti i endokrinološke pretrage. U sklopu njih, ići ćete na krvne testove, a nalaze dobiti u roku 6 tjedana.

Ako vam se potvrde policistični jajnici, morate razlikovati dvije varijante te bolesti. PCO (policistični jajnici) označuju ultrazvučno stanje jajnika, a PCOS (sindrom policističnih jajnika) obuhvaća širi sklop znakova hiperandrogenizma, odnosno prekomjerne proizvodnje muških hormona.

Policistični jajnici: liječenje

Ne govorimo samo o hormonskom liječenju jajnika, jer je smetnja probavna i zahtijeva i druge poteze. Liječenje ovisi o tome želi li bolesnica čim prije ostati trudna ili ne. Određeni lijekovi koji se upotrebljavaju za liječenje policističnih jajnika mogu oštetiti plod i zato se u slučaju želje za trudnoćom ne bi smjeli koristiti. Liječiti se može i kontracepcijskim pilulama, a u slučaju povišenog krvnog šećera može se koristiti lijek aglurab koje može pomoći i u borbi s povišenom tjelesnom težinom. Ponekad se propisuje i klomifen koji potiče prirodnu ovulaciju.

U slučaju prekomjerne tjelesne težine nužno je mršavljenje i to ono sa zdravom dijetom i redovitim kretanjem, jer u kombinaciji uspješno pomažu snižavanju krvnog tlaka, kolesterola i smanjuju mogućnost za nastanak srčano - krvnih bolesti i šećerne bolesti. Osim toga, policistični jajnici mogu se liječiti i nekim biljnim preparatima kao što je korijen sljeza koja se može kupiti i na tržnici, a zatim popariti.

 

 

Pratite nas na Facebooku!