Ginekološki problemi

Opasne bolesti, koje mogu napasti jajnike

20.07.2009 | Izabela M

Sve o bolestima koje pogađaju jajnike, a u nekim slučajevima čak izazivaju neplodnost.


Bolest jajnika u krajnjem se slučaju liječi kirurškim odstranjivanjem jednoga ili oba jajnika. (jlp)

Bolest jajnika u krajnjem se slučaju liječi kirurškim odstranjivanjem jednoga ili oba jajnika. (jlp)

Rak jajnikaRak jajnika prilično je rijetka pojava, rjeđi je od raka maternice ili raka vrata maternice. Vrlo ga je teško otkriti, a ako je rano otkriven postoje prilično dobri izgledi za uspješno liječenje. Češće se javlja kod žena nakon menopauze, kod žena koje nikada nisu rodile, kojima je neka bliska rođakinja imala rak jajnika, rak dojke, rak maternice, i rak kraja debelog crijeva kao i žene s prekomjernom tjelesnom težinom. Uzevši u obzir do sada izneseno, mogli bismo zaključivati kako dojenje i uzimanje kontracepcijskih pilula smanjuje opasnost od nastanka raka jajnika. Inače, takav se rak može pojaviti na jednom ili oba jajnika. Među simptome, a koji se pojavljuju prilično kasno, ubrajaju se želučane teškoće, bolovi u predjelu trbuha, nadutost, neobična vaginalna krvarenja ili nabreklost trbuha. U slučaju da ginekolog prilikom pregleda otkrije zadebljanje vrlo je vjerojatno da će izvesti laparoskopiju ili laparotomiju. Rak jajnika otkriven u ranoj fazi liječi se ooforektomijom (kirurško odstranjivanje jajnika), a u kasnijoj fazi histerektomijom (kirurško odstranjivanje maternice).


Mnogo toga ukazuje na to da uzimanje kontracepcijskih tableta smanjuje mogućnost nastanka raka jajnika. (jlp)

Mnogo toga ukazuje na to da uzimanje kontracepcijskih tableta smanjuje mogućnost nastanka raka jajnika. (jlp)


Ciste na jajnicimaCiste na jajnicima su prilično česte, a razlog njihovu nastanku su nepravilnosti u oslobađanju jajne stanice iz folikule. Kako se folikula nije raspuknula od nje je nastala cista. Ogromna većina cisti je benigna, a neke od njih se povećaju, otvrdnu i prouzroče nepravilan menstrualni ciklus, bolove i neugodu u trbuhu. Ponekad se bolovi pojave i tijekom spolnih odnosa. Ginekolog će cistu otkriti tijekom pregleda, dok opipava predio oko jajnika i maternice. Nakon toga će napraviti ultrazvučni pregled ili laparoskopiju. Ciste mogu nestati same od sebe, a neke treba odstraniti. U slučaju kada je cista vrlo velika, može se dogoditi da treba odstraniti cijeli jajnik (ooforektomija).


Manje ciste nestanu same od sebe, a one veće, koje mogu postati bolnima, treba odstraniti (jlp)

Manje ciste nestanu same od sebe, a one veće, koje mogu postati bolnima, treba odstraniti (jlp)


Policistički jajniciŽene sindrom policističkih jajnika najčešće otkriju tek kada ne mogu zanijeti. Tu se radi o smetnji u izlučivanju hormona hipofize, koji pokreću proces razvijanja jajašca u jajniku, zbog čega se podeblja vanjski sloj jajnika i na njegovoj se površini pojave sitne ciste. Vrlo čest simptom policističkih jajnika su neredovite menstruacije, pretjerana dlakavost, akne, masna koža i prekomjerna tjelesna težina. Stanje se može liječiti lijekovima koji omogućuju normalnu hormonsku ravnotežu. Mnogo toga ovisi i o tome želi li žena zanijeti ili ne.


Krivci za nemogućnost ostajanja u drugom stanju su policistički jajnici. (jlp)

Krivci za nemogućnost ostajanja u drugom stanju su policistički jajnici. (jlp)


Ooforektomija ili odstranjivanje jajnikaOvdje se radi o kirurškom odstranjivanju jednog ili oba jajnika, najčešće zbog rakastog oboljenja, ponekad zbog prevelikih cista ili kao dio histerektomije. Uklanjanje jajnika ujedno može značiti ranu menopauzu, posebno kod žena koje žele imati djecu. Za ženu ooforektomija može biti težak stres, isto kao histerektomija, koju neki čak nazivaju kastracijom žene. Ako je ikako moguće kod mlade će se žene liječnik radije odlučiti za djelomičnu ooferoktomiju, kako bi za budućnost sačuvali normalno djelovanje barem jednog jajnika. Naime, ako u tijelu ostane i vrlo malen komadić jajnika to će kod žene značiti normalan nastavak menstrualnog ciklusa, a postojat će i mogućnost trudnoće. Ženi, koja je zbog odstranjivanja jajnika doživjela preuranjenu menopauzu, liječnik može propisati zamjensku hormonalnu terapiju koja će oponašati učinke hormona što ih u normalnim okolnostima izlučuju jajnici i na taj način simptome menopauze smanjiti na minimum. Na žalost, takva terapija neće vratiti sposobnost oplođivanja i trudnoće.