Ginekološki problemi

Krvarenje iz vagine i ulkus grlića maternice

12.10.2008 | Tadej Pačnik

Ako se pojavi neočekivano krvarenje iz vagine, mogući uzrok je i erozija grlića maternice. Više u članku.

 

Razloga za krvarenje iz rodnice je više

Razloga za krvarenje iz rodnice je više

 

Krvarenje iz vagine za žene uvijek predstavlja veliku brigu, naročito ako uzrok nije redovita menstruacija. Neke žene krvare prilikom spolnog odnosa, što im vrlo lako dugoročno pokvari užitak u spolnosti i prouzroči strah. U muškaraca vrlo lako nastupe psihički problemi jer se boje da su ozlijedili partnericu, a posljedično može doći i do poremećaja erekcije. Radi toga je za svako krvarenje iz vagine potrebno posjetiti ginekologa. U ovom članku ćemo vam nabrojati nekoliko mogućih uzroka pojave erozije grlića maternice koji je vrlo lako jedan od uzroka za nenadano krvarenje iz vagine.

 

Grubi seks može brzo uzrokovati neku ranicu.

Grubi seks može brzo uzrokovati neku ranicu.Krvarenje iz vagine uvijek je simptom neke bolesti. Slična je također i erozija koja može prouzročiti krvarenje, koje je simptom neke bolesti. Za nastanak erozije su najčešće krive slijedeće bolesti:

  1. Klamidija
  2. Ektrop grlića maternice vratu
  3. Herpes simplex virus
  4. Upala karlične šupljine
  5. Gonoreja
  6. Rak grlića maternice
  7. Alergijska reakcija
  8. Ozljeda

 

Svako vaginalno krvarenje u vrijeme trudnoće moramo shvatiti vrlo ozbiljno. (jlp)

Svako vaginalno krvarenje u vrijeme trudnoće moramo shvatiti vrlo ozbiljno. (jlp)

 


O većini tih bolesti smo već pisali na našoj stranici. Ako krvarenja nisu popraćena drugim simptomima, bolovi u trbuhu, predjelu zdjelice, bilo kakvim zdravstvenim promjenama i ako se to dogodi jednom, mogućnost ozbiljnog oboljenja je malena. Mogući uzrok krvarenja je također trauma, odnosno ozljeda koja lako nastane prilikom grubog seksa ako je partner vrlo obdaren. Ozljeda bi mogla nastati i radi samozadovoljavanja grubim predmetima, prilikom stavljanja u dijafragmu ili menstrualnu čašicu. Grlić maternice je veoma osjetljiv. Drugi uzrok za manje krvarenje je krvarenje partnera. Male ranice na penisu, genitalne bradavice su mogući uzrok za tragove krvi.

 


Krvavenje povezano sa snažnim bolovima može biti znak upale ili bolesti (jlp)

Krvavenje povezano sa snažnim bolovima može biti znak upale ili bolesti (jlp)

 

Ako je uzrok krvarenja ulkus grlića maternice, to će potvrditi posjet ginekologu. Ulkus koji prouzroča krvarenje je brzo odstranjen kratkim kirurškim zahvatom, kada se područje ulkusa umrtvi lokalnom anestezijom. Liječnik će istovremeno napraviti i potrebne testove za infekcije i druge najčešće uzroke krvarenja. Krvarenje iz vagine rijetko znači ozbiljno zdravstveno stanje, te zato nije potrebna pretjerana briga. Najbolje će vas umiriti posjet ginekologu.