Ginekološki pregled

Kada dobijete nenormalan nalaz PAP testa…

11.12.2008 | Izabela M

Kod ginekologa je pregled brisa vrata maternice za ženu rutinska stvar. Ponekada rezultati tog testiranja nisu onakvi kakve bismo očekivali. Pročitajte zbog čega.

 


Promjene staničnog tkiva vrata maternice ne moraju uvijek biti indicija kancerogenog oboljenja. (jlp)

Promjene staničnog tkiva vrata maternice ne moraju uvijek biti indicija kancerogenog oboljenja. (jlp)

 

Što je to PAP test i kada su njegovi rezultati neobični?

 

Kod PAP testa brisom se skine nekoliko stanica s površine vrata maternice, i pošalje na pregled u laboratorij. Tamo se pomoću mikroskopa mogu otkriti bilo kakve stanične promjene, koje mogu rezultirati kancerogenim oboljenjima. Obično je uzimanje brisa čisto rutinski dio ginekološkog pregleda. Kada vam ginekolog kaže da su rezultati vašeg brisa neuobičajeni, odnosno nenormalni to znači da su testiranjem otkrivene promjene stanicavrata maternice. Naravno, to odmah ne znači da se radi o kancerogenom oboljenju, jer mogućnosti za nešto takvoga je prilično malo.


Uzimanje brisa rutinski je dio ginekološkog pregleda. (jlp)

Uzimanje brisa rutinski je dio ginekološkog pregleda. (jlp)

 

Što uzrokuje nenormalne nalaze PAP testa?

 

Najčešće se stanice vrata maternice promijene pod utjecajem humanog papiloma. HPV je prilično česta spolna bolest , podjednako prisutna kod muškaraca kao i kod žena. Najčešće se takve promjene izliječe i nestanu same od sebe, ali u nekim slučajevima mogu dovesti i do nastanka raka maternice. Simptomi zaraze HPV-om mogu se pokazati u obliku genitalnih bradavica. Ponekada se stanice vrata maternice promjene zaslugom bakterijskih infekcija ili gljivičnih upala. Takve se promjene i odstupanja na PAP testu mogu izliječiti raznim vrstama uglavnom bezbolnih terapija. Kod žena koje su u menopauzi, rezultati nenormalnog PAP testa mogu biti rezultat prirodnog procesa starenja.


Mogućnost za kancerogeno oboljenje vrlo je mala. (jlp)

Mogućnost za kancerogeno oboljenje vrlo je mala. (jlp)

 

Što povećava mogućnost nenormalnog rezultata PAP testa?

 

Veliki čimbenik u utjecanju na stanice vrata maternice je prakticiranje nezaštićenih spolnih odnosa. Dakle, prakticiranje spolnih odnosa bez upotrebe kondoma s više osoba, ili s osobom koja ima više spolnih partnera. Naime, na taj je način povećana mogućnost infekcije humanim papiloma virusom, a koji u tijelu može ostati više godina, pri čemu zaražena osoba uopće ne mora biti svjesna zaraze. Dakle, to znači da ako sada imate samo jednog partnera, s kojim pri tome prakticirate zaštićene spolne odnose, svejedno rezultati vašeg PAP testa mogu biti abnormalni, ako ste ikada bili izloženi zarazi HPV. Na promjenu stanica vrata maternice može utjecati i pušenje ili oslabljen imunološki sustav.


Kod žena u menopauzi rezultati PAP testova često su nenormalni. (jlp)

Kod žena u menopauzi rezultati PAP testova često su nenormalni. (jlp)

 

Kakvi su simptomi promjene stanica vrata maternice?

 

Sama promjena stanica, ili HPV ne uzrokuje pojavu primjetnih simptoma. Kada se uzrok abnormalnih rezultata PAP testa nalazi u nekoj spolno prenosivoj bolesti ili infekciji, simptomi se najčešće pokažu u vaginalnom iscjetku. On najčešće postane vidno drukčiji, bilo količinski, bilo bojim, mirisom ili gustoćom. Kao simptom se na ulazu u vaginu često mogu pojaviti svrbež i osjećaj peckanja. A na površini se vagine, ili u njenoj unutrašnjosti, kao simptom promjene stanica mogu pojaviti otekline, mjehuri, prištevi ili bradavice.


Uzrokom nenormalnih rezultata testova često su nezaštićeni seksualni odnosi. (jlp)

Uzrokom nenormalnih rezultata testova često su nezaštićeni seksualni odnosi. (jlp)

 

Što nakon nenormalnog rezultata PAP testa?

 

Kada rezultati PAP testa nisu onakvi kakvi bi trebali biti, prvo treba obaviti dopunske preglede, kako bismo ustanovili koliko su ozbiljne promjene otkrivene na staničnom tkivu vrata maternice . Jedan od tih pregleda je kolposkopija, kod koje se obavlja pregled vagine i vrata maternice pomoću posebne povećavajuće optičke naprave. Kolposkopiju obično naprave prije bilo kakvog oblika liječenja stanica. Tijekom pregleda liječnik će uzeti uzorak tkiva vrata maternice , kako bi ga mogao pregledati pod mikroskopom. Taj se postupak naziva biopsija. HPV test se obavlja na uzorku staničnog tkiva uzetog s vrata maternice . Postoji mogućnost da će vas ginekolog, nakon što prođe 4 do 6 mjeseci, ponovno poslati na PAP test. Liječenje će ovisiti o tome radi li se o dobroćudnim, umjerenim ili ozbiljnim staničnim promjenama. Kod ozbiljnijih se staničnih promjena liječenje obavlja tako što se tkivo jednostavno uništi ili odstrani.

 

O pojedinim stručnom izrazima, upotrijebljenim u ovom članku možete pročitati u Wikipediji:

 

- Opens external link in new windowPAP test

- Opens external link in new windowkolposkopija

- Opens external link in new windowHPV