Ginekološki problemi

Cistitis medenog mjeseca

4.02.2013 | Tjaša Babič

... ili akutna bakterijska zaraza urinarnog takta, do koje može doći zbog čestog i dugotrajnog seksa.

 

 

cistitis medenog mjeseca

Cistitis medenog mjeseca često se pojavljuje zbog snažnog guranja penisa. (PhotoXpress)

 

Pridružite nam se i na Facebooku!

 

Unatoč romantičnom nazivu, bolest nije nimalo romantična. Do naziva je vjerojatno dovela činjenica što je do cistitisa medenog mjeseca, odnosno zaraze urinarnog takta često dolazilo upravo u vrijeme medenog mjeseca, koji je nekada bio vrijeme pravog seksa. Često se pojavi zbog snažnog guranja penisa, što nadraži mokraćni mjehur. Silovitim uguravanjem penisa muškarac u mjehur ugura i štetne organizme. Ti organizmi uzrokuju upalu. Pri tome te organizme nije donio vaš partner, već je penisom u mjehur jednostavno pogurnuo one koji su već živjeli u vama. Cistitis medenog mjeseca se češće javlja kod žena koje još nisu rodile.

Preventiva

Preventiva je uvijek bolja od kurative. Jedna od preventivnih mjera je pijenje soka od brusnice, zbog čega će urin postati kiseliji, a time i opasniji po bilo koji strani organizam. Dovoljna će vas količina tekućine u tijelu nakon nekoliko sati prisiliti na mokrenje, i na taj ćete način očistiti mokraćovod. Izbjegavajte kavu. Ovaj je oblik preventive naročito primjeren za slučajeve češćeg ponavljanja cistitisa medenog mjeseca.

Čimbenik rizika

Razni oblici kontracepcije - dijafragma i spermicidi, kojima su premazani kondomi. Česti spolni odnosi i lošija navlaženost vagine. Opasni su i rijetki spolni odnosi, ali s različitim partnerima. Cistitis medenog mjeseca pojavljuje se i u vrijeme trudnoće, posebno tijekom njenih prvih mjeseci, kada se pod utjecajem hormona progesterona mokraćovod opušta, čime omogućuje brže širenje infekcije. Pritisak rastuće maternice na mjehur može u mjehuru uzrokovati zaostajanje manje količine mokraće, a ona će postati leglo za razmnožavanje bakterija, što vodi razvoju cistitisa.

Simptomi cistitisa medenog mjeseca

Simptomi cistitisa medenog mjeseca pojavljuju se u roku jednog do dva dana nakon što je bakterija unesena u tijelo. Osjećaj peckanja kod mokrenja, potreba za češćim mokrenjem, krv u mokraći, bolovi u području iznad stidne kosti i u donjem dijelu trbuha, koji se mogu reflektirati i u području bubrega, povišena tjelesna temperatura i groznica.

Uzročnici cistitisa medenog mjeseca

Najčešći je uzročnik bakterija E Colli. Cistitis medenog mjeseca mogu uzrokovati i prodiranje nečistog prsta ili penisa, koji su prije ulaska u vaginu bili u čmaru. Spolno prenosive bolesti poput herpesa. Antiseptična sredstva iz raznih kupki. Pojavljuje se i kod različitih oblika liječenja raka, na primjer zračenjem. Cistitis medenog mjeseca može pokrenuti i šećerna bolest. Naime, puno glukoze u mokraći pospješuje razvoj bakterija.

Liječenje cistitisa medenog mjeseca

Kada će liječnik postaviti dijagnozu cistitis medenog mjeseca , propisat će vam liječenje antibioticima i tabletama protiv bolova. Naložit će vam suzdržavanje od seksa, i to tako dugo dok se ne izliječite od cistitisa medenog mjeseca . I velika količina ispijene vode pomoći će u ispiranju nepoželjnih bakterija iz urinarnog trakta. Ležanje u toploj vodi, ali bez upotrebe kojekakvih soli i drugih dodataka kupki, pomoći će vam u ublažavanju bolova. Također je preporučljivo da se naviknete piškiti nakon seksa. Činjenica je da to nekim ženama predstavlja problem, jer nakon seksa žele opustiti mišiće. Probleme s mokrenjem, zbog nedostatka hormona estrogena, mogu imati žene koje su u menopauzi. Promijenite način ljubljenja, pokušajte s upotrebom lubrikanta. Ako se teškoće pojavljuju i dalje, otiđite ginekologu.

 

Baš sve o seksu - klik na Enciklopediju seksualnosti!