Pobačaj

Psihičko stanje nakon abortusa

10.04.2009 | Tjaša Babič

Psihičke reakcije na abortus mogu biti jako različite: od žaljenja pa sve do osjećanja olakšanja.

 

 


Mnogo žena žali zbog svog čina (jlp)

Mnogo žena žali zbog svog čina (jlp)


Reakcije na abortus veoma su različite unatoč tome što najčešće očekujemo (možda čak i zahtijevamo) patnju i grižnju savjesti. Žaljenje i osjećaj olakšanja najčešći su osjećaji koje žene doživljavaju nakon abortusa. Čak ako žena nikome ne kaže za abortus, još uvijek može osjetiti opće društveno raspoloženje koje je uči da mora osjećati krivnju zbog abortusa. Abortus je i bez toga teška odluka, jer prouzrokuje veliki jaz između intuicije i razuma. Istina je da abortus nije laka odluka ni za jednu ženu, ali je isto tako istina da popriličan broj nakon abortusa osjeća olakšanje. Odnos okoline prema pobačaju može biti veći »krivac« za loše osjećanje od samog abortusa. Psihičko stanje u velikoj mjeri ovisi od socijalnog i financijskog stanja, koje mnogo puta i kumuju odluci na abortus. Važan čimbenik je i starost žene, ali i podrška obitelji, partnera i prijatelja.


Nakon abortusa uzmite nekoliko slobodnih dana (jlp)

Nakon abortusa uzmite nekoliko slobodnih dana (jlp)

Kako ublažiti fizičke posljedice abortusa


Na abortus se moramo pripremiti i to kako psihički tako i fizički. Pri tome nam, naravno, može pomoći i liječnik. Nemojte oklijevati i postavljajte pitanja, jer imate pravo donijeti odluku koja će se temeljiti na svim činjenicama. Tako ćete se lakše pripremiti i to ne samo na zahvat, već i na dane koji slijede. Za brže ozdravljenje nakon abortusa pijte mnogo tekućine, uzmite nekoliko slobodnih dana i izbjegavajte tjelesne napore, nadomjestite hranjive tvari u tijelu - uzimajte vitamine, pravilno se hranite i ne opterećujte dodatno tijelo teškom hranom. Pokušajte što više spavati, jer će vam se tako odmoriti i duša i tijelo. Približno dva tjedna ne stavljajte ništa u vaginu, što uključuje i upotrebu tampona. Ne dižite teške stvari. Ne namakajte se u toplim kupkama i ne posjećujte javna kupališta, jer time potencirate mogućnost zaraze.

Abortus rijetko onemogući da kasnije zanesete, ali može doći i do toga. (jlp)

Abortus rijetko onemogući da kasnije zanesete, ali može doći i do toga. (jlp)

Abortusi i plodnost


Među neplodnim ženama jako je mali broj onih koje imaju poteškoća i ne mogu zanijeti zbog brojnih abortusa. Ili drugim riječima - broj abortusa samo u veoma rijetkim slučajevima utječe na kasniju mogućnost da zanosimo.  

I onda kada smo protiv abortusa iz (moralnih ili nekih drugih) razloga, ne bismo smjeli spriječavati da ga žena može obaviti u ustanovi koja će joj pružati mogućnost stručne izvedbe abortusa, jer loše napravljen abortus može napraviti još veću štetu. Žena se može razboljeti, pa čak i umrijeti. Žena će napraviti abortus i onda kad to znači da će joj prouzročiti veliku štetu. Vjerjatno je dosta onih koji se pitaju zbog čega bi društvo moralo još i tješiti i pomagati onima koje su »neodgovorne i bez savjesti«? Zbog toga bismo u razvoju civilizacije morali ipak napraviti nekolio koraka naprijed od naših majmunskih predaka. Ljudi koji misle da bi žene koje su se odlučile na abortus osim psihičke patnje koju osjećaju morale i dodatno patiti, najmanje su kompetenti za komentiranje, jer je stanje njihove savjesti gotovo upitnije no stanje savjesti onih koje su se odlučile na abortus.