Pobačaj

Kako izvode pobačaj?

3.03.2009 | Tjaša Babič

Pobačaj je vrlo osjetljiva tema. Pri tome mnogi žele saznati na koje se sve načine pobačaj izvodi.

 


Vijest o trudnoći svaki puta nije razlog za veselje. (jlp)

Vijest o trudnoći svaki puta nije razlog za veselje. (jlp)

U Hrvatskoj je pobačaj zakonom reguliran i predstavlja umjetan način prekidanja trudnoće i to do vremena dok plod još nije sposoban za samostalan život. Dakle, pobačaj je službeno dozvoljeno sredstvo prekidanja trudnoće. Na taj način država osigurava mogućnost samostalnog i slobodnog odlučivanja o rađanju. Toliko o Zakonu. A što pobačaj znači u stvarnom životu?

Vrste pobačaja

Pobačaj se može izvesti na više načina. Koji će se od načina primijeniti u nekom slučaju, najčešće ovisi o tome u kojoj je fazi trudnoća.
Abortivne su tablete učinkovite u razdoblju petog do sedmog tjedna trudnoće. Krvarenje može trajati od nekoliko pa sve do mjesec dana. Menstruacijska se ekstrakcija obavlja još prije nego je test trudnoće pozitivan. Isisavanje, širenje i rezanje, pobačaj s djelomičnim rođenjem, histerotomija ili rani Opens internal link in current windowcarski rez te histerektomija, sve su to načini na koje se trudnoća može umjetno prekinuti.


Nemojte se ustručavati socijalnim radnicima i medicinskom osoblju postaviti sva pitanja koja vam padnu napamet, jer nakon pobačaja nema povratka. (jlp)

Nemojte se ustručavati socijalnim radnicima i medicinskom osoblju postaviti sva pitanja koja vam padnu napamet, jer nakon pobačaja nema povratka. (jlp)

Pobačaj učinjen tijekom prvog tromjesečja trudnoće

Pobačaj se, na zahtjev trudnice, bez uključivanja liječničke komisije može obaviti do desetog tjedna trudnoće. Kod liječnika opće prakse uzmete uputnicu za ginekologa, s njom odete u bolnicu, u kojoj ćete - među ostalim - obaviti i razgovor sa socijalnom radnicom. U slučaju kada trudnica zahtijeva pobačaj nakon isteka desetog tjedna trudnoće, tada joj treba odobrenje prvostupanjske liječničke komisije, a ako je ona odbije tada treba odobrenje drugostupanjske liječničke komisije za umjetno prekidanje trudnoće .

Najviše pobačaja, čak njih oko 90%, izvršeno je tijekom prvog tromjesečja, dakle do dvanaestog tjedna trudnoće. S medicinskog je gledišta pobačaj prilično jednostavan zahvat, koji ne oduzima mnogo vremena, a ni hospitalizaciju. Ako nema nikakvih komplikacija, pacijentica će bolnicu napustiti već istog dana. Za prvo je tromjesečje trudnoće znakovit i spontani pobačaj . Približno 80% spontanih pobačaja događa se tijekom prvog tromjesečja. U nekim zemljama koje odobravaju izvođenje pobačaja vrijedi pravilo da se kao spontani pobačaj smatra svaka trudnoća prekinuta prije 22. tjedna trajanja i ako je težina ploda manja od 500 grama. Najčešći uzroci spontanog pobačaja su kromosomopatija ploda, urođena ili stečena nepravilnost maternice, zaraze (salmonela, mikroplazma, Opens internal link in current windowklamidijaOpens internal link in current window...) endokrinološke smetnje i imunološke smetnje.

 


Abortivna se tableta može uzeti do sedmog tjedna trudnoće. (jlp)

Abortivna se tableta može uzeti do sedmog tjedna trudnoće. (jlp)

 

Pobačaj izvršen u drugom tromjesečju

Kada trudnoća traje duže od 10 tjedana, tada je za njen prekid potrebno pribaviti odobrenje liječničke komisije prvog stupnja. Ako ona ustanovi kako nisu ispunjeni zakonski uvjeti za umetno prekidanje trudnoće, komisija će odbiti zahtjev za umetno prekidanje  trudnoće. Trudnica ima pravo, tijekom idućih 7 dana, zatražiti da njen zahtjev razmatra i drugostupanjska liječnička komisija. Liječnička će komisija dozvoliti izvršiti umetno prekidanje trudnoće u onom slučaju kada pobačaj, za trudnicu i njena buduća materinstva predstavlja manju opasnost od one kuju bi po trudnicu predstavljalo produženje trudnoće i kasniji porod.

Drugim se tromjesečjem smatra razdoblje od trinaestog do dvadesetčetvrtog tjedna trudnoće. Za takav, kasniji pobačaj , potrebne su opsežnije pripreme, a i oporavak je dugotrajniji. Nakon pobačaja , izvršenog u drugom tromjesečju preporučuje se odgađanje iduće trudnoće za barem tri mjeseca.Pobačaj pogađa oboje partnera. (jlp)

Pobačaj pogađa oboje partnera. (jlp)

 

Što se nakon pobačaja događa s tijelom?

Za tijelo je pobačaj prilično naporan, jer predstavlja mnogo iznenadnih promjena Pobačaj je iskustven zahvat, što znači da ga liječnik radi u skladu s osjećajem. To može značiti da pobačaj nije izvršen u potpunosti, ili da dođe do probijanja stjenke maternice, što u slučaju težih komplikacija može dovesti do neplodnosti, a u krajnjem slučaju i do odstranjenja Opens internal link in current window maternice . Opens internal link in current windowSimptomi trudnoće nestaju tijekom 24 sata nakon pobačaja. Krvarenja, koja podsjećaju na menstruaciju, prestaju tijekom dvaju tjedana. Može se dogoditi da je krv pomiješana s iscjetkom. Nekoliko dana možete osjećati grčeve, jer se mišići maternice stišću u svoji normalnu veličinu. Onim ženama, koje su pobacile nakon devetog tjedna trudnoće, može se dogoditi da im tijelo pokrene proizvodnju mlijeka, odnosno njemu slične tekućine. Takvo će mlijeko presahnuti tijekom jednog do četiriju tjedana. U takvom je slučaju preporučljivo nošenje grudnjaka svih 24 sata dnevno, kako ne bi došlo do pretjeranog nadraživanja dojki i bradavica.

 

Jedna od mogućih posljedica pobačaja su i otečene stidne usne. Naime, do toga može dovesti hormonalna neuravnoteženost, a može se pojaviti i upala koja je direktna posljedica pobačaja. U svakom se slučaju, nakon pobačaja preporučuju kontrole kod liječnika. Vrlo su rijetke dugotrajne fizičke posljedice pobačaja, a o psihičkim ćemo posljedicama pisati slijedeći puta.