Klitoralni orgazam

Klitoralni ili vaginalni orgazam?

19.09.2009 | Tjaša Babič

Gdje se skriva tajnat ženskog orgazma? U klitorisu ili vagini? Nemojte propustiti članak!

 

 

ženski orgazam

Ženski orgazam ne ovisi samo o rodnici, niti samo o klitorisi, mentalnoj uzbuđenosti, predigri ili o veličini penisa - to je sve zajedno. (PhotoXpress)

 

Pratite nas na Facebooku!

 

Ženski orgazam uzburkava duhove i maštu. Dosta je manj vidljiv nego muški. Prekriven je velom tajne i u velikoj mjeri još neistražen. Upravo je zbog roga vezano uz ženu i njenu spolnost još uvijek snažno prisutno dosta mitova.

Po Anni Koedt postoji samo klitoralni ženski orgazam

U 70-tim godinama prethodnog stoljeća feministička spisateljica Anna Koedt potakla puno polemika svojim radom, u kome razotkriva istinu o ženskom orgazmu, koji po njenom mišljenju postoji samo jedan pravi. To je klitorialni orgazam. Prije nje je otac psihoanalize bio onaj koji je tvrdio upravo suprotno, da je jedini pravi orgazam vaginalni. Da znači korak dalje u ljudskoj (ženskoj) spolnosti. Oboje su po svojim uvjerenjima polazili od tadašnjeg znanja i stanja u društvu. Vjerojatno je njena teza o klitoralnom orgazmu proizlazila iz želje za protivljenjem tadašnjem uvjerenju o tome da je žena koja ne doživi vaginalni orgazam frigidna.

Kako znamo da joj je došlo?

Razumije se da se od tada dalje svijet i dalje okretao, no ipak o ženskom orgazmu još uvijek postoje nepoznanice. Kako znamo da joj je došlo? Što je više stimulira, koji orgazam je pravi - klitoralni, vaginalni, i da li je općenito najprisniji onaj što ga odglumi iz želje za ugađanjem, koja je kod žene uzdizana u nebesa tijekom stoljeća i još je uvijek na neki način? Neke predstavnice nježnijeg spola čak su izjavile da se tijekom seksa ne mogu opustiti dok je njihov partner nezadovoljan. Ljudska želja za razumijevanjem svega što vidi i doživi naletjela je na tvrd orah kada se počela upuštati u žensku spolnost.

Shvaćanje frigidnosti

Nepoznavanje ženske spolnosti u velikoj je mjero moguće pripisati patrijarhatu, prevlasti muške energije i muškog načina shvaćanja. I ženskoj tišini. A njihovi su zaključci puno puta proizlazili iz vlastite frustracije. To je često značilo pogrešno shvaćanje i zaključivanje. Muškarci su bili oni koji su odredili žene kao frigidne. Pri tome su im podrška bile spoznaje oca psihoanalize Freuda. Relativno nepoznavanje ženske anatomije dovelo je do psihijatrijske dijagnoze frigidnosti, koja kaže da je žena frigidna, jer se nije sposobna prilagoditi svojoj ulozi žene. Frigidnost je dakle dupli teret za ženu, kojoj ta dijagnoza daje pečat nenormalnosti - fizičke i psihičke.

 


 

Pitanje frigidnosti i ženskog orgazma nije pitanje fizičke ili psihičke neprilagođenosti, nego nepoznavanja ženskog tijela i ideoloških mitova o ženi i muškarcu. U redu je da se našla jedna žena, koja je usmjerila pogled na klitoris, jer su ga i muškarci i žene jako zanemarivali. Općenito se muškarcu za to više ili manje fućkalo, jer pri njegovom užitku nije imao ulogu. I ako dakle nije značajan za njega, ne može biti niti za nju. A o klitorisu i njegovom dodirivanju niti žena nije imala puno pojma, jer je samozadovoljavanje bilo grešni čin. U najboljem slučaju muškarci su klitorisu pripisivali važnu ulogu kod predigre.

Vagina vs. klitoris

Imamo dakle dva istraživača. Nju i njega. Svatko polazisa svog stajališta. Ona prati njegova otkrića. Protivi im se, dopunjuje ih. No svakako niti njegova niti njena istraživanja ne smijemo izvaditi iz tadašnjeg društvenog konteksta. On kaže da je vagina centar, ona preusmjeri tok misli na klitoris. Žene su pretežno u povijesti prikazivali kao prilično nespolna bića, čemu je dao doprinos i visoki stupanj frigidnosti, koju su mjerili po tome koliko žena doživi vaginalni orgazam. Freud do svojih rezultata nije došao na temelju poznavanja i proučavanja ženske anatomije, nego na bazi predviđanja i uvjerenja o ženskoj podređenosti muškarcu i na temelju veličanja svemogućega penisa. Muško odbijanje važnosti klitorisa vjerojatno se temeljilo i na strahu da ih žene, kada jednom utvrde da penis nije jedino prijevozno sredstvo do neba, odbijaju.

A neki su se Freudovi privrženici (na žalost?) bavili ženskom anatomijom i čak došli do zaključka da je žensku frigidnost moguće otkloniti operacijom, jer da navodno frigidnosti kumuje činjenica da su klitoris i rodnica previše razdvojeni (usputno rečeno, nisu li time posredno priznavali značajnost klitorisa?). No u suštini ih ipak nije zanimala žena. Pokušavali su samo oblikovati ženu na način da napokon odgovara njihovim predodžbama. Unakazivanje tijela što su si ga priuštili nije jedina šteta što su je uzrokovali svojim znanstvenim spoznajama. Napravili su veliku štetu na ženskoj psihi, na njenoj predodžbi o samoj sebi. Puno je žena imalo veliki osjećaj krivnje jer im nije uspijevalo ono, što bi za njih trebalo biti prirodno. A treća šteta je bila što je žena bila opljačkana za užitak u spolnosti. Mnogo mladih žena je na početku svog braka dobilo popudbinu u smislu: »Izdrži, ionako će brzo proći«. Ženski orgazam ne ovisi samo o rodnici, niti samo o klitorisu, niti samo o psihičkoj, mentalnoj uzbuđenosti, niti o predigri, niti o veličini penisa - to je sve zajedno. Već Kinsey je u svojim testiranjima došao do konstatacija da le 14% žena intenzivno osjeća unutrašnjost rodnice.

To nije ništa tragično, jer rodnica ima još mnogo više funkcija od samog spolnog zadovoljavanje (menstruacija, porod...).

Ovisi li vaginalni orgazam o G točki?

Umiješajmo u jednadžbu još jednog muškarca. Emmanuelle Jannini naglašava fizičke razlike među ženama i kaže da su neke žene, koje imaju naglašenu G točku kadre doživjeti vaginalni orgazam, a druge samo klitorisni. Prema tome bismo mogli zaključiti da je klitorisni orgazam svojstveniji svim ženama, a vaginalni je prije izuzetak nego pravilo?

 
Veličanje jednog orgazma iznad drugoga podsjeća na rat dvaju svijetova, gdje može prevladati samo jedan i nema prostora za kompromise. Činjenica koja ostaje jest da je centar orgazma teško locirati.

Pokušati prodrijeti u samu suštinu ženskog orgazma čini mi se besmislenim. A strpati ženu u jedan jasan okvir čini mi se da bi bio zločin nad njenom čudesnom tajanstvenošću. Žena naprosto ne postoji samo jedna. To je možda jedina tajna koju trebamo znati o ženi.

 

Više na temu Ženski orgazam pročitajte u Enciklopediji seksualnosti!