Zoofilija

Zoofilija ili seks sa životinjama

14.06.2011 | Tjaša Babič

Vezu između čovjeka i životinje razmatrao je već veliki broj znanstvenika različitih usmjerenja. Kinsey je u jednom od svojih istraživanja utvrdio da je približno 8 % odraslih muškaraca općilo sa životinjom.

 

 

seks sa životinjama

Seks sa životinjama nije tako rijedak (PhotoXpress)

 

Pridružite nam se i na Facebooku!

 

Još od vremena kada je čovjek udomaćio prvu životinju i sve do danas odnos između čovjeka i životinje je stvar rasprava i nagađanja. Čovjek je od onih dana do danas imao prilično blizak odnos sa životinjom. Ne samo da je o njoj obisan zbog preživljavanja, nego mnogi životinji čak daju prednost pred čovjekom. Općenito u damašnje vrijeme postoje ljudi koji su radije nabavili životinju kao partnera.

Neki u svom odnosu s životinjom idu tako daleko da s njom i spolno opće. U tom slučaju govorimo o zoofiliji. Seks sa životinjom još od davnina uzburkava ljudsku maštu. Još grčka i rimska mitologija poznaju priče o tome. Vjerojatno vas ima malo koji niste čuli poneke priče o pastirima, koji su duge dane na paši kratili tako da su poseksali kakvu ovcu ili kravu, što je već bilo pri ruci. Općenito je zoofilija u većoj mjeri karakteristična za muškarce sa sela. Životinje su ponekad previše spremna bića za izživljavanje čovjekove potrebe za prevlašću. Ne odgovaraju, ne žale se, nisu rastrošne, zahtjevne, naprave sve što ih naučiš, povodljive su. Životinje imaju neke osjete na zavidno višoj razini nego ljudi, no nemaju razvijen onaj dio koji nas čini ljudima - a to je razum, svjesnost o samome sebi, mogućnost izbora i autonomnog djelovanja.

Seks sa životinjom je dakle zločin, jer životinja ne može sporazumno pristati na taj odnos. Unatoč tome što neki pobornici tvrde kako psa ili konja čovjek ne može prisiliti na nešto što mu ne odgovara, znamo da to nije tako. Životinje u velikoj mjeri prema čovjeku imaju izuzetan osjećaj pripadnosti, podređenosti. Općenito pas može biti jako zlostavljan, ali neće napustiti svog gospodara. Prije će ga slijepo slijediti. Ali može li se to shvaćati kao dobrovoljno slaganje? A dijete, koje se ne odupre odraslom i pristane na taj odnos?

A čovjek se od životinje razlikuje i po svojoj mašti vezanoj uz okrutnost koja nema granica. Uživanje u okrutnosti ljudska je specifičnost, koja ponekad ljude čini većim životinjama od samih životinja. Propisi koji zabranjuju spolne odnose između čovjeka i životinje pokazuju da je društvo posegnulo u čovjekov odnos prema životinjama, da ga regulira i da čovjekovo postupanje sa životinjama nije na cijeloj liniji odnosa nedodirljivo prepušteno ljudskoj samovolji i čovjekovim pravima vlasništva.

 

Baš sve o seksu - klik na Enciklopediju seksualnosti!