Vaginizam

Vaginizam (vaginalni grč)

27.07.2008 | Tadej Pačnik

U vagini osjećate snažne bolove, il čak grč vaginalnih mišića? Moguće je da ste suočeni s vaginizmom.

 

 

 


 

Vaginizam je ženski ekvivalent muške impotencije. Žena uvijek prije penetracije penisa, prsta ili pomagala podsvjesno zgrči vaginalne mišiće, a na taj način spriječava i ginekološki pregled. Bol kod spolnog odnosa, koja ga inače ne sprečava, morate spomenuti svom ginekologu. On će nakon temeljitog pregleda utvrditi radi li se o tjelesnom oboljenju. Obično se radi o upali vagine, ali ako je riječ o psihičkoj pozadini, trebate pomoć psihoterapeuta.

Neke se žena s vaginizmom suočavaju još od mladosti, a kod nekih se razvije nakon nekog vremena normalnih spolnih odnosa. Često se radi o strahu  od spolnosti, a uzroka za nj je, prema mišljenju psihoanalitičara, više. Tu su: Strah od trudnoće, jer žena u partneru vidi svoga oca pa se tako brane od incesta, strah od bolova, što je povezano s penetracijom i porodom, strah od muške dominacije.Friedman (1962) opisuje tri tipa žena sklonih vaginizmu:

  • Trnoružice (majčinski odnos prema partneru i različiti osjećaji krivice)
  • Brunhilde (spolnost shvaćaju kao borbu između spolova, treba se oduprijeti muškoj prevlasti)
  • Matice (žene kojima je spolnost ružna i grješna, boje se bolova tijekom koitusa, načelno žele imati djecu)

 

Često za razvoj vaginizma može biti kriv partner. Partneri takvih žena često su impotentni, imaju druge spolne teškoće, duševno mlohavi, ne samosvjesni, pasivni i neiskusni. Krivicu za vlastite probleme često prebacuju na partnericu: Jer je preumorna, živčana, stalno je boli glava, ima pretijesnu vaginu i slično. Naravno, takva je situacija samo jedan od mogućih uzroka.


 

Liječenje vaginizma

Liječenje vaginizma je učinkovito, a sastoji se od psihoterapije i praktičnih vježbi. Jedan od postupaka koji se primjenjuje i kod nas razvila je dr. Kaplan, 1974, i ovdje ćemo ga ukratko opisati. Ženu se temeljito poduči o anatomiji spolnih organa, nakon čega ona pregleda i prouči svoju vaginu (rodnicu). U vaginu pokuša ugurati prst, zatim dva, upotrijebi posebna plastična pomagala, koja pomiče unutra/van. Kada usvoji tu fazu, priključuje joj se i partner. Žena prvo vodi njegovu ruku, kako bi strah bio što manji. U slijedećoj fazi partneri si međusobno trljaju spolovilima, ali orgazam pokušavaju doseći bez spolnog odnosa, samo rukom. Slijedi penetracija, koju kontrolira žena (žena gore), koristi se sredstvo za ovlaživanje, a muškarac mora što više mirovati. Metoda je vrlo uspješna.


Više o tome, kako partneri sami mogu izliječiti vaginizam, možete pogledati na našim stranicama uz naplatu, gdje o vaginizmu govori dr. Slavko Ziherl.