Teške bolesti i seks

Uklanjanje maternice je poput kastracije žene

20.08.2008 | Tadej Pačnik

Mnoge se žene u jednom trenutku suoče s novošću da bi za njih bilo najbolje kada bi im se uklonila maternica zajedno s jajnicima. Pročitajte zbog čega bi to doista trebao biti samo izlaz u krajnjoj nuždi.

 

 

Liječnici se prilikom odstranjivanja maternice suočavaju s teškim odlukama (jlp)

Liječnici se prilikom odstranjivanja maternice suočavaju s teškim odlukama (jlp)

 

Odstranjivanje maternice zapravo je ženska kastracija

 

Prilikom odstranjenja maternice ili/i jajnika doslovce je riječ o kastraciji žene. Zahvat te vrste kod muškaraca se prakticira tek kao zadnji izlaz u sili, a odstranjivanje penisa je općenito vrlo rijetko. Kao i muškarci, i žene imaju puno razloga da zadrže maternicu, ušće maternice i jajnike. Jajnici vode brigu o ravnoteži hormona u ženskom tijelu. Budući da jajnici i maternica dijele zajednički krvotok, odstranjivanje maternice reflektira se i na djelovanju jajnika, menopauza nastupi prije i tako se poveća mogućnost pojave raznih bolesti. Prilikom uklanjanja jajnika nastupi veliki šok za hormonski sistem. Jajnici su odgovorni za normalnu spolnu želju, zato se oni odstrajuju samo u najtežim slučajevima. Žene, kod kojih se obavi histerektomija, često se žale na nezadovoljavajuće orgazme, jer se kod orgazma skuplja i maternica. Zbog uklanjanja vrata maternice može se pojaviti veći rizik od inkontinencije.Svakako s liječnikom prije odstranjivanja maternice temeljito odvagnite sve mogućnosti (jlp)

Svakako s liječnikom prije odstranjivanja maternice temeljito odvagnite sve mogućnosti (jlp)

 

Neka odstranjivanje maternice doista bude opravdano

 

Podaci pokazuju da veliki postotak žena histerektomiju obavi zbog različitih teškoća, koje nisu povezane s rakom. Također ponekad zbog bezopasnih bolesti, koje bi se mogle liječiti neoperativnim zahvatima. Ponekad samo zbog straha od rakastih oboljenja ili obiteljske povijesti. Svakako se prije tako važne odluke posavjetujte sa više specijalista i pokušajte naći najoptimalnije rješenje. Kastracija nije samo operacija, nego zahvat koji ostavlja puno ožiljaka i na duševnom životu žene. Na žalost, razlozi za odstranjivanje maternice često su neopravdani. Upoznajte ih!


Pogrešni razlozi za odstranjivanje maternice

 

 


1. »Na ultrazvuku nije moguće vidjeti jajnike.«

 

Ako miom prekriva jajnike ili se ne vide na ultrazvuku, liječnik će predložiti operaciju da bi mogao potvrditi dijagnozu. No ipak možete zamoliti liječnika da prati vaše zdravstveno stanje, a možete obaviti i laparoskopski zahvat. Svakako činjenica da se jajnici ne vide na ultrazvuku još nije dovoljan uvjet za odstranjivanje jaajnika, posebno ako nema razloga za sumnju da je jajnike napala bolest.

 

Probadajući bol može biti znak za teškoće s jajnicima (jlp)

Probadajući bol može biti znak za teškoće s jajnicima (jlp)

 


2. »Miom može postati kancerogen.« ili »Ne možemo znati da li je zloćudan dok ga ne odstranimo.«

 

Maternični sarkom je izuzetno rijedak, na tisuće slučajeva ima manje od jedan slučaj. A mogućnost da ćete umrijeti zbog komplikacija tijekom operacije statistički je veća nego da je tumor zloćudan, a obje su mogućnosti vrlo male. Prognoza materničnog sarkoma je vrlo ozbiljna, pa pri tome odluka nije laka. Čak ako se s operacijom utvrdi da je tumor doista zloćudan, vaše su mogućnosti za preživljavanje još uvijek loše.

 

3. »Operaciju moramo obaviti što prije, jer u protivnom miom može narasti i povećati se do te mjere da je kasnija operacija puno teža.«

 

Sam tumor nije opasan, posebno ako je mali. Ako ne uzrokuje krvarenje ili teškoće s plodnošću, odstranjivanje maternice potpuno je nepotrebno. Postoje načini, kako ga izrezati bez histerektomije. Također treba reći da svi miomi ne rastu, pa rizik s kasnijom operacijom nije tako velik.