Teške bolesti i seks

Klinefelterov sindrom muškarce osuđuje na neplodnost

4.03.2009 | Tjaša Babič

Klinefelterov sindrom je genetska nepravilnost zbog koje muškarac postaje neplodan već u vrijeme puberteta.jlp

 

Što znači Klinefelterov sindrom?


Klinefelterov sindrom znači da muškarci imaju kariotip xxy, a ne uobičajeni xy. Fetus se zbog prisutnosti kromosoma y razvije u muškarca. Klinefelterov sindrom predstavlja prilično čest kromosomski poremećaj, koji se javlja kod svakog petstotog živorođenog dječaka.


jlp

 

Koje karakteristike imaju muškarci s Klinefelterovim sindromom?

Muškarci koji se rode s Klinefelterovim sindromom imaju u vrijeme puberteta nisku vrijednost testosterona i višu vrijednost estrogena no što je to uobičajeno. Posljedica je nastanak ginekomastije, koja je kasnije prisutna kod jedne trećine odraslih muškaraca, što izraženo u postocima čini nešto viši postotak nego kod muškaraca s kariotipom xy. Mladići su visoki i mršavi. Kod Opens internal link in current windowtinejdžeraOpens internal link in current window manja je tjelesna dlakavost i slabija dlakavost brade. Karakteristična je smanjena mišićna snaga i masa. Razviju se mali testisi, koji nisu u stanju proizvoditi Opens internal link in current windowspermu. Prepoznavajući znak je i visok glas te mladolik izgled. I na kraju jedan je od krajnjih simptoma i povećanje vjerojatnosti oboljevanje od raka grudi. U muškaraca s Klinefelterovim sindromom čak je 20 puta veća vjerojatnost da će oboljeti od raka grudi no što je to kod muškaraca s kariotipom xy. Nešto prisutnija je i erektilna disfunkcija. Stupanj rizika od osteoporoze sličniji je stupnju rizika kod žena. Isto vrijedi i za Opens internal link in current windownaslage masti, koje se talože na onim dijelovima tijela koji su karakterističniji za žene. Zbog fizičke neopredjeljenosti (neizrazite spolne oznake zbog smanjene proizvodnje androgena) često se javlja Opens internal link in current windowdepresija i osjećaj neprilagođenosti zbog fizičke neopredjeljenosti.


jlp

Liječenje Klinefelterovog sindroma


Usprkos vanjskim prepoznatljivim znakovima, dijagnoza se, naravno, postavlja na drugačiji način - testiranjem kariotipa.  Dijagnoza je potvrđena ukoliko se dodatni x kromosom nalazi u većini stanica. Potrebno je što prije započeti s liječenjem. Liječenje uključuje: Opens internal link in current windownadomještanje testosterona, fizioterapiju, govornu terapiju i edukaciju o bolesti. Nadomjesna hormonska terapija testosteronom ne utječe na plodnost, na veličinu testisa ili na smanjenje grudi.  No, utječe na mišićnu masu, rast dlaka i Opens internal link in current window na libido. Liječenje je važno kako bi dječaci mogli odrasti u odrasle muškarce, koji žive normalnim seksualnim, društvenim i poslovnim životom. Najčešće se simptomi Klinefelterova sindroma pojavljuju u vrijeme puberteta, kada počinje zaostajati normalni spolni razvoj. Dosta slučajeva zbog toga uopće nije diagnosticirano ili im se dijagnoza postavlja tek u odrasloj dobi.