HPV Virus

HPV virus

10.08.2009 | Špela Kališnik

HPV virus je virus, s kojim se zarazi bar polovina svih spolno aktivnih ljudi, a uzrokuje rak vrata maternice... Pročitajte sve o virusu HPV.

 

Značajna skupina HPV su HPV virusi sluznice. (jlp)

Značajna skupina HPV su HPV virusi sluznice. (jlp)

 

Opens internal link in current windowHumani papiloma virusi ili HPV opsežna su skupina virusa koji se prenose s kože na kožu ili preko sluznice. Postoji više od 100 različitih genotipa HPV. HPV je jedna od najčešćih spolno prenosivih zaraza, kako kod muškaraca tako i kod žena. HPV je najčešći uzrok raka vrata maternice, a uzrokuje i rak na vulvi, anusu ili penisu.

 

Postoji više od 100 različitih genotipa HPV. (jlp)

Postoji više od 100 različitih genotipa HPV. (jlp)


Značajna skupina HPV su HPV virusi sluznice. HPV viruse sluznice dijelimo na nisko-rizične, koji kod žena i muškaraca uzrokuju genitalne bradavice (najčešći su HPV 6 i HPV 11), i visoko-rizične, koji uzrokuju nastanak Opens internal link in current windowraka vrata maternice i drugih promjena koje prethode nastanku raka ( HPV 16 i HPV 18).

HPV se najčešće prenosi spolnim odnosima, a virusom niskog rizika zaraženo je do 60 % svih žena mlađih od 30 let. S visoko-rizičnim virusom zaraženo je oko 15 posto svih žena. Zaraza s visoko-rizičnim virusom se dogodi onda kada tijelo ne uspije pobijediti zarazu. Takva zaraza može trajati godinama i teško ju je otkriti.HPV se najčešće prenosi spolnim odnosima (jlp)

HPV se najčešće prenosi spolnim odnosima (jlp)

Neaktivna zaraza s nisko-rizičnim virusom nema vidljivih znakova, zaraženo je područje potpuno normalno. Tijelo nadzire zarazu i moguće je da za nju nikada niti nećete saznati. Kod aktivne zaraze (zaraza s virusom visokog rizika), virus u zaraženim stanicama uzrokuje promjene. Promijenjene stanice se kao promijenjene vide naOpens internal link in current window PAP brisu. Ako takve stanice ostanu neotkrivene, promjene mogu voditi do nastanka raka vrata maternice.

Sama infekcija nije izlječiva, od infekcije se možemo zaštititi cijepljenjem protiv HPV. U većini slučajeva se u roku od dvije godine virus sam izluči. Možemo liječiti samo promjene na koži (bradavice) i predkancerogene promjene vrata maternice. Bris ušća maternice sastavni je dio preventivnog ginekološkog pregleda za spriječavanje raka vrata maternice.

Redoviti ginekološki pregledi izuzetno su važni, jer samo ginekolog s uzimanjem i pregledavanjem stanica u brisu s ušća maternice (test PAP) može utvrditi jeste li zaraženi i poduzeti odgovarajuće mjere u slučaju predkancerogenih promjena a vratu maternice.
 

Sama infekcija nije izlječiva, od infekcije se možemo zaštititi cijepljenjem protiv HPV. (jlp)Značajna skupina HPV su HPV virusi sluznice. (jlp)

Sama infekcija nije izlječiva, od infekcije se možemo zaštititi cijepljenjem protiv HPV. (jlp)