Spolno prenosive bolesti

Da li je oralni seks stvarno potpuno siguran?

20.02.2012 | Izabela M

Vjerovali ili ne, ali prakticiranjem oralnog seksa također se možete zaraziti spolno prenosivom bolešću!

 

 

oralni seks siguran

Oralni seks nije tako siguran kao što možda mislite. (PhotoXpress)

 

Pridružite nam se i na Facebooku!

 

Iako ste možda bili čvrsto uvjereni kako je oralni seks sigurniji od drugih oblika seksa, moramo vam reći da ste bili u krivu. Naime, u nekim se slučajevima spolne bolesti mogu prenijeti s genitalija na usta i obratno.

HIV

Bez obzira na to što se virus HIV-a brže prenosi nezaštićenim vaginalnim ili analnim negoli oralnim seksom, svejedno se i kod njega trebate zaštititi. Posebno kada se radi o neznancu ili osobi vrlo aktivnoj na seksualnom području. Dobro je upotrebljavati kondome od lateksa, ženske kondome, ili jednostavno prianjajuću kuhinjsku foliju, kojom prekrijemo penis, odnosno vaginu. Naime, u slučaju nezaštićenog izvođenja oralnog seksa izvrgnuti ste povećanoj opasnosti od zaraze virusom HIV-a. Presudna može biti svaka, pa i najmanja ranica u ustima, a opasno može biti i direktno štrcanje sperme u usta. Pri tome se većoj opasnosti izvrgava osoba koja izvodi felatio ili kunilungus, dok je za onoga koji prima oralni seks ta opasnost bitno manja, osim u slučaju kada davatelj u ustima ima izrazite rane. Na primjer, poput onih koje nastanu u ustima nakon nekog kompliciranijeg dentalnog zahvata.

Herpes

Iako genitalni herpes i herpes usta uzrokuju različite vrste virusa (HSV1 prouzrokuje genitalni, a HSV2 onaj u ustima), oni se međusobno mogu miješati i prenositi, pa se tako herpes može dobiti i prakticiranjem oralnog seksa. Herpes je prenosiv i kada se simptomi ne vide. Istina je da neki lijekovi mogu smanjiti opasnost od zaraze, ali ne pružaju sto postotnu sigurnost. Pa i ako se od herpesa pokušavate zaštititi kondomom, morate znati da oni ne štite u potpunosti. Iako ga upotrebljavate, virus se može prenijeti s kože na kožu.

Gonoreja

Posljednjih se godina po medijima diljem svijeta, često pojavljivala vijest o tinejdžerima s upalom grla kao posljedicom zaraženosti gonorejom. Broj upala grla, kao posljedica oralnog seksa, daleko je veći kod onih koji ga izvode na penisu nego kod onih koji to rade na vagini. Razlog je u tome što je kod žena jezikom teže doprijeti do inficiranog mjesta. Naime, kod žena je inficiran vrat maternice, koji se nalazi duboko u unutrašnjosti vagine. Liječenje takve upale grla iznimno je teško i naporno. Najprimjerenija zaštita od gonoreje kod oralnog seksa je kondom ili prozirna prijanjajuća kuhinjska folija.

Klamidija 

Klamidija se može prenositi oralnim zadovoljavanjem muškarca, a jednako su joj izvrgnuti onaj koji izvodi felacio, kao i onaj na kojem se izvodi. Zaraze kod oralnog zadovoljavanja žena su rijetke, a mogućnost infekcije jednaka je onoj kod gonoreje.

Sifilis

Oralnim se seksom sifilis vrlo jednostavno prenosi. Ako tu tvrdnju pokušamo poduprijeti empirijskom statistikom, na raspolaganju imamo podatke iz SAD-a, koji tvrde da se više od 15 % infekcija sifilisom dogodi upravo zaslugom prakticiranja nezaštićenog oralnog seksa. Iako se sifilis može prenositi samo u fazi kada su već vidljivi njegovi simptomi, stvar otežava činjenica što su njegovi primarni i sekundarni znaci vrlo teško vidljivi.

Hepatitis B

Nema pouzdanih podataka o mogućem prenošenju hepatitisa B oralnim seksom. Zato se hepatitis A definitivno prenosi takozvanim anilingusom, odnosno oralnim nadraživanjem anusa. Oba ova hepatitisa izlječiva su primjenom cjepiva.

Zaključimo, oralni seks nije tako siguran, kao što si to mnogi misle. Za njegovo je prakticiranje vrlo važno dobro poznavanje partnera, a poneki posjet i pregled kod liječnik nije na odmet.

 

Baš sve o seksu - klik na Enciklopediju seksualnosti!