Lubrikanti

Jesu li lubrikanti zdravi?

14.05.2012 | Z. J.

Lubrikanti su vrlo zastupljeni na tržištu. Neki od njih vaše probleme mogu samo pogoršati.

 

 

lubrikanti

Lubrikanti su idealni za vlaženje suhe vagine. (PhotoXpress)

 

Pridružite nam se i na Facebooku!

 

Lubrikanti su korisno pomagalo ženama koje imaju problema s vlaženjem vagine pa tako i s postizanjem orgazma. Za povećanu suhoću vagine najodgovornije su hormonalne promjene koje se zbivaju pri porodu, dojenju i menopauzi. Često su moguća posljedica uzimanja nekih lijekova pa i kontracepcijskih tableta. Spolni je odnos u slučaju suhe vagine, u najboljem slučaju, nelagodan, a ponekad je i bolan. Osim toga, zbog prevelikog trenja postoji mogućnost da vagina raspuca što povećava mogućnost upala i zaraza. Zbog trenja postoji i veća mogućnost pucanja prezervativa. Lubrikanti su, u takvim slučajevima, ona pomoć koju preporučaju ginekolozi.

Parabeni, mineralna ulja i glicerin?

Lubrikanti su vrlo dobro zastupljeni na tržištu i zato ne uzimajte prvo što vam padne pod ruku. Vjerojatno na taj način ne birate ni kremu za lice. Pri izboru lubrikanta morate biti još pažljivije, jer sluznica u usporedbi s licem, puno lakše propušta razne kemikalije u krv. Lubrikanti su uglavnom sastavljeni od parabena, glicerina i glikola, sodium benzoata (natrijeva benzoata) i mineralnih ulja (tekući parafin). Parabeni oponašaju ženski hormon estrogen i povezani su s nastankom raka dojke. Nepravilnosti spolnih organa mladih muškaraca koji su izloženi takvim kemikalijama u pubertetu ili za vrijeme trudnoće, mogu biti nespušteni testisi, rak testisa, nenormalna sperma i bolesti prostate. Glicerin tijelo pretvara u glukozu. To može prouzročiti kandidiazu, a istodobno nadražuje i isušuje kožu. Glikoli, koji povećavaju osjetljivost to rade na račun trganja staničnih tijela i na taj način, poput ostalih kemikalija, dolaze u krv. Natrijev benzoat, u prehrani poznat kao konzervans protiv plijesni E211, nadražuje kožu i na taj način deaktivira dijelove DNA. Povezuju ga s problemima jetre i Parkinsonovom bolesti. U kombinaciji s vitaminom C potencijalno može postati kancerogena supstanca. Tekući parafin prekriva kožu i onemogućuje joj disanje.

Lubrikanti su... prirodni, eko, organski, veganski, ...

Lubrikanti su toliko raznovrsni da vas je popis sastojaka u prijašnjem odjeljku podsjetio na recept za kemijsko oružje pa ste možda poželjeli nešto prirodnije. Na sreću, takvi lubrikanti su dostupni ili u trgovini ili na internetu. Njihov sastav podsjeća na jelo neke egzotične kuhinje: sibirski ginseng, ulje konoplje, stevia, ... Ne samo da nemaju štetne učinke koji vam mogu čak i donijeti nove probleme, već rješavaju vaše probleme. Jedan os proizvođača obećaje, ne samo iznimno vlaženje, zacijeljivanje kože i zaštitu osjetljivog tkiva, već i sprečavanje rasta bakterija i gljivica. Osim toga, ti lubrikanti su prikladni i za vlaženje kože lica i tijela.

Ako želite nešto divlje, izaberite lubrikante s ginsengom i stevijom - za stimulaciju i sladak okus. Lubrikanti su primjereni i za maratonski seks - u tom slučaju izaberite lubrikant na uljnoj bazi. On je formuliran za maksimalno vlaženje i dugotrajno klizenje, ima satenastu strukturu i možete ga upotrijebiti i kao masažno ulje.

Ispiranje i brisanje je nepotrebno, jer lubrikanti su blagotvorni za kožu i ne ostavljaju tragove. Zbog izrazite hranjivosti možete ih upotrebljavati i za njegu kože i usana.

 

Baš sve o seksu - klik na Enciklopediju seksualnosti!