Spolnost za vrijeme trudnoće

Nekada ginekolozi nisu savjetovali ili su čak zabranjivali spolnost tijekom trudnoće. Danas takva zabrana ima smisla samo tijekom prva tri mjeseca trudnoće, kada je eventualna opasnost od pobačaja najveća. Inače se tijekom prva tri mjeseca kod trudnica zbog hormonskih promjena snažno smanjuje želja za spolnošću. Priroda se dakle sama pobrinula da se spolnost tijekom trudnoće regulira sama po sebi. O tome kako je sa spolnošću tijekom preostalih mjeseci i kakva je spolnost u tom razdoblju preporučljiva, možete saznati pomoću videa.

I u trudnoći možete imati divan seksualni život!

21.06.2012 | K. Ž.

U trudnoći dolazi do velikih fizičkih promjena i na području seksualnosti. Što možete očekivati?

 

 

seksualni život u trudnoći

U trudnoći možete imati divan seksualni život, jer ona ne znači devet mjeseci apstinencije. (PhotoXpress)

 

Pridružite nam se i na Facebooku!

 

U trudnoći žena doživljava mnoge promjene. Promijenjena hormonalna ravnoteža utječe na raspoloženje i želju za seksom. Zbog povećane težine i napuhnutosti većina se žena ne osjeća seksi tako da mnoge žene u trudnoći sasvim zapuste seksualni život. Pa ipak, trudnoća ne zahtijeva razdoblje potpune apstinencije. Potrebno se prilagoditi i pratiti odaziv tijela. Pročitajte što možete očekivati u trudnoći.

Promjene u trudnoći: prva tri mjeseca

Tijekom prva tri mjeseca trudnoće, stvari su se tek pokrenule i nema objektivnih razloga za suzdržavanje od seksa. Fetus je još jako mali, tako da žena u trudnoći (barem u ovoj fazi) može uživati i u dubokoj penetraciji. Nisu isključeni ni kama sutra položaji. Ne smijemo zaboraviti da je prvo tromjesječje u trudnoći razdoblje u kojem mnoge žene osjećaju jutarnje mučnine koje se mogu protegnuti i na velik dio dana. U takvim je trenucima seks zadnja stvar na koju žena misli. Pa ipak, nemojte se odreći svih intimnosti. Ako vam nije do seksa, nadomijestite ga ugodnom masažom stopala ili nečim drugim što vam stvara ugodu.

Drugo tromjesečje u trudnoći: velika želja za seksom

Nakon prva tri mjeseca u trudnoći se pripremite na tri mjeseca značajno povećane seksualne želje i istinskog uživanja u seksu. U tom se razdoblju žena osjeća i psihički i fizički dobro, a tome svakako pogoduju promjene koje doživljava. Žena tada ima manje problema s navlaživanjem intimnih predjela, a vaginalni i klitorisni orgazmi u tom su razdoblju upravo nevjerojatni! Iako je sada trbuščić već vidljiv, nema straha od seksualnih odnosa. Taj strah osjećaju prvenstveno muškarci, jer se boje da bi penisom mogli ozljediti fetus. Ako vam ginekolog kaže da nema opasnosti, ne suzdržavajte se od seksa u trudnoći. Nelagodan može biti jedino misionarski položaj. Trudnice mogu tijekom ležanja na leđima osjetiti preveliku zadihanost i nedostatak zraka, jer se radi pritiska trbuha na njeno tijelo smanjuje protok krvi.

Treća tri mjeseca u trudnoći: alternativne spolne prakse

U naredna tri mjeseca još je uvijek preporučljivo uživanje u seksualnosti. Naravno, ako se s time slaže i vaš liječnik. Obično kod žena seksualni nagon ostaje dosta jak, ali je teško pronaći pravo vrijeme za seks kada su oba partnera prilično zaokupljena rođenjem djeteta. Ta zaokupljenost ipak uzrokuje određenu dozu stresa. To je i pravo vrijeme da u trudnoći isprobate nove seksualne poze i tehnike, jer klasičan misionarski položaj više neće biti izvediv. Za ženu je tada najugodniji seks s boka ili straga, jer nema pritiska na trbuh. Sve seksualne prakse koje ne uključuju penetraciju, također su dobrodošle u ovoj fazi. Priuštite si uzajamnu masturbaciju, erotsku masažu ili nešto drugo, a s liječnikom se posavjetujte o tome kada bi trebale prestati s orgazmima. Jaki orgazmi u trudnoći (kasnija faza) mogu prouzročiti prijevremeni porod.

Intimnost i seks u trudnoći vrlo su bitni jer čuvaju ljubavnu i erotsku vezu među partnerima bez obzira na tako veliku promjenu kao što je rođenje djeteta. Posebno je ta intimnost važna za ženu, jer joj muškarac tako poručuje da mu je i dalje privlačna - bez obzira na strije, težinu, moguće problemime s kožom, promjene raspoloženja i sve veći trbuščić.

 

Baš sve o seksu - klik na Enciklopediju seksualnosti!