Bolan spolni odnos

Vulvodinija - pekuća bol u vagini

11.06.2012 | Izabela M

O rijetkoj bolesti, za koju još uvijek nije otkriven primjereni način liječenja, a na čije postojanje upozoravaju pečenje i jaka bol u vagini.

 

 

vulvodinija

Vulvodinija je vrlo neugodan i prilično dugotrajan bolan i pekući osjećaj u vagini. (PhotoXpress)

 

Pridružite nam se i na Facebooku!

 

Što je vulvodinija?

Vulvodinija je prilično dugotrajan osjećaj nelagode u vagini, što ga prate bolovi, svrbež i osjećaj pečenja.. Iako je intenzitetbolova kod svake žene različit, ipak je najčešći simptom vulvodinije osjećaj snažnog pečenja na genitalijama. Bol varira od žene do žene, kako po mjestu koje boli tako i po trajanju. Pojava vulvodinije može utjecati na ženin spolni život, ali i na njeno svakodnevno funkcioniranje. Vulvodiniju su stručnjaci istražili vrlo malo jer se javlja prilično rijetko. To je i razlog zbog kojeg za nju na tržištu nema primjerenog lijeka.

Što uzrokuje vulvodiniju?

Razlozi pojave vulvodinije još nisu dobro znani, a stručnjaci su uvjereni kako ju prouzrokuju razne bolesti i povrede vagine ili njihove posljedice. Čest uzrok je iritacija vanjskih dijelova spolovila, gljivično oboljenje, alergija ili grčenje mišića, koji podupiru i obujmljuju spolne organe. U nekim slučajevima vulvodiniju može uzrokovati i prisutnost kristala oksalata u urinu. Za sada nije poznato da je vulvodinija spolno prenosiva, ali za sada stručnjaci ni u to nisu sto posto sigurni. U slučaju vulvodinije koža vagine će biti crvena i otečena, a za potvrdu dijagnoze ginekolog će morati isključiti gljivična oboljenja, genitalni herpes i bakterijske infekcije. Tek nakon što budu isključena spomenuta bolesna stanja, liječnik će posumnjati na vulvodiniju.

Kako se izliječiti od vulvodinije?

Kako trenutno na tržištu ne postoje nikakvi lijekovi protiv vulvodinije, znači da niti jedna terapija ne može dati pouzdane rezultate. Direktor Sveučilišnog Michiganskog centra za vaginalne bolesti dr. Hope K. Haefner kaže kako su najbolji standardni oblici zdravstvene higijene. Neka žena za higijenu oboljele vagine ne koristi sapun, neka nosi pamučne gaćice i upotrebljava lubrikante na bazi vode. Ujedno preporučuje gel za hlađenje, koji će ublažiti bolove. Naravno, bolove možete ublažiti i tabletama. Na iznenađenje oboljelih u takvom slučaju liječnik neće propisati aspirine, već antidepresive. U ovom slučaju njihova svrha nije utjecati na osjećaje već olakšavanje nesnosnih vaginalnih bolova. Vulvodinija se može liječiti operativnim zahvatom, što se preporučuje onim ženama koje vulvodiniju osjećaju na ulazu u vaginu, a koji ne reagiraju na ostale metode liječenja. Takvim zahvatom odstranjuju oboljelo tkivo.

Što žena može učiniti za svoju vaginu?

Iako u današnjem svijetu riječ seksepil često podrazumijeva donje rublje izrađeno od sintetskih materijala, važno je da se žena za svoju vaginu zna pobrinuti izborom primjerenih gaćica. Često je upravo neprimjeren materijal, od kojeg su izrađene gaćice, uzrok nadraženosti ili upale rodnice. Ženama stručnjaci uvijek iznova preporučuju kupnju pamučnog donjeg rublja, pri čemu je također vrlo važno nošenje potkošulje, jer ona ženama grije donje dijelove leđa i trbuha. Primjerenim izborom donjeg rublja žene preventivno mogu izbjeći prejako bijelo pranje,upalu vagine i bolove u donjem dijelu trbuha. Svojoj bi vagini mogle povremeno priuštiti i kupku od kamilice. Priredit ćete je tako što ćete osušeni cvijet od kamilice na nekoliko minuta namočiti u vrućoj vodi, procijediti i vodu upotrijebiti za umivanje vagine i njene okolice. Spomenuta se kupka također preporučuje kod pojave upale ili gljivičnog oboljenja. Za pranje vagine uvijek upotrebljavajte sapun neutralne PH vrijednosti, ili onaj posebno napravljen za njegu intimnih dijelova tijela. Ni u kom slučaju nije preporučljivo sapun unositi u unutrašnjost vagine, a ako biste je ipak željele isprati, za to koristite samo običnu mlačnu vodu.

 

Baš sve o seksu - klik na Enciklopediju seksualnosti!